Home / Family  / The shadow pandemic

The shadow pandemic

Bia
25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σπάσε τη σιωπή! Δεν είσαι η μόνη! Δεν είσαι μόνη!

 

Στις σκιές κάποιων σπιτιών εκτυλίσσονται ιστορίες δραματικές. Ιστορίες βίας -λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής- που δεν είναι βγαλμένες από σελίδες βιβλίων ή από κινηματογραφικά καρέ. Είναι πέρα ως πέρα αληθινές, με πρωταγωνίστριες γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες με σάρκα και οστά…

 

violence

 

Κάθε χρόνο οι αριθμοί αυξάνονται και, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, σοκάρουν!

 

254 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ανά τον κόσμο έχουν βιώσει σεξουαλική ή/και σωματική βία από κάποιον οικείο τους τον τελευταίο έναν χρόνο

 

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της

 

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

 

40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

 

500.000 έως 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία

 

Πίσω από τα τρομακτικά νούμερα και ποσοστά “κρύβονται” ανθρώπινες ζωές.

Και παρότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον στραγγαλισμό των τριών αδερφών Μιραμπάλ, στη μνήμη των οποίων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το 1991, παλεύουμε ακόμα με το θηρίο.

 

violence banner

 

Και, δυστυχώς, φαίνεται πως το θηρίο “τρέφεται” από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τις πρώτες μόλις βδομάδες της πανδημίας, οι κλήσεις σε γραμμές βοήθειας για κακοποιημένες γυναίκες πενταπλασιάστηκαν!

Μάλιστα, υπολογίζεται πως για κάθε 3 μήνες καραντίνας, άλλα 15 εκατομμύρια γυναίκες θα ζήσουν τον εφιάλτη της βίας.

 

Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς πολλές από τις δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών επιτάσσονται από πολλά κράτη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, τα 158 από τα 206 κράτη δεν αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ως αναπόσπαστο κομμάτι των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης του COVID-19, και ελάχιστα χρηματοδοτούν επαρκώς αυτά τα μέτρα.

 

Τον περασμένο Μάη, οι γυναίκες του ΟΗΕ ευαισθητοποίησαν την υφήλιο για την πανδημία της βίας κατά των γυναικών, μέσω της καμπάνιας ενημέρωσης “The Shadow Pandemic”.

Στο σχετικό σποτ είχε χαρίσει τη φωνή της η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Kate Winslet, η οποία είχε αναφέρει:

“Κανείς δεν πρέπει να φοβάται στο σπίτι του. Η βία σε καιρούς κρίσης, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι απαράδεκτη! Στέκομαι στο πλευρό των γυναικών του ΟΗΕ, ζητώντας διεθνή δράση για να τελειώσει ο τρόμος που ζουν γυναίκες και παιδιά στο οικογενειακό τους περιβάλλον.”

 

 

Τώρα, οι γυναίκες του ΟΗΕ καλούν σε παγκόσμια κινητοποίηση, με την ακτιβιστική δράση “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”, η οποία θα διαρκέσει από τις 25 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκέμβρη 2020.

 

16days orange

 

Μέσω της 16ήμερης καμπάνιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, καλεί τα έθνη να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις δομές φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των θυμάτων, να θεσπίσουν μέτρα πρόληψης και να συλλέξουν δεδομένα για τη βελτίωση υπηρεσιών, προγραμμάτων και πολιτικών που θα διαλύσουν αυτήν τη μάστιγα.

 

Μπορείς να παρακολουθήσεις την εναρκτήρια, διαδικτυακή εκδήλωση της δράσης, κάνοντας προεγγραφή στην πλατφόρμα Zoom, ή μέσω του site UN Women και του UN Web TV.

Για να συμμετέχεις στην online συζήτηση, χρησιμοποίησε τα hashtags #orangetheworld και #16days, ή ακολούθησε το @SayNO_UNiTE και το @UN_Women στο Twitter.

 

Αν θέλεις να γνωρίσεις γυναίκες που βίωσαν τον τρόμο της βίας και βγήκαν νικήτριες ή γυναίκες και άντρες που μάχονται κατά της έμφυλης βίας, αν θες να εμπνευστείς από τις ιστορίες τους και να πάρεις δύναμη, μπες εδώ.

 

Αν χρειάζεσαι -ή γνωρίζεις κάποιον που χρειάζεται- βοήθεια, κάλεσε στο 15900 (πανελλήνια 24ωρη γραμμή υποστήριξης).

 

orange the world

 

Θυμήσου! Δεν είσαι η μόνη! Δεν είσαι μόνη!

 

Ενημερώσου, βοήθησε, μίλα!

 

Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών:
http://womensos.gr/en/about-us-3/
https://www.unwomen.org/en

 

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin