Home / Lifestyle  / The Pot: Ζωή μέσα στη γυάλα!

The Pot: Ζωή μέσα στη γυάλα!

thepotskg

Η Ειρήνη Μαλασίδου είναι ένα κορίτσι γεμάτο θετικότητα και όρεξη για τη ζωή! Μας συστήνεται μέσα από το πολύ ιδιαίτερο project της, το the Pot και μας προσκαλεί να δούμε τη φύση μέσα από τα δικά της μάτια. Γνωρίζοντάς την, διαπίστωσα για άλλη μια φορά, πως η ουσία κρύβεται στην αγάπη που δίνουμε σε όσα κάνουμε. Και αυτό γίνεται φανερό με το που πιάσει κάποιος στα χέρια του μια από τις δημιουργίες της. Γυάλινα δοχεία, γεμάτα «φύση» και ζωντάνια στο εσωτερικό τους, που πραγματικά ηρεμείς και μόνο κοιτάζοντάς τα. Γνωρίστε το the Pot, είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε κι εσείς!

 

 

Μίλησέ μας για την ιστορία του the Pot. Πώς προέκυψε αυτή η τόσο πρωτότυπη ιδέα και πώς ξεκίνησε η δική σου ενασχόληση?

Τα terrariums ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια πριν, καθώς τυχαία παρατηρήθηκε πως ορισμένες ποικιλίες φυτών ευδοκιμούν μέσα σε ένα κλειστό δοχείο. Τυχαία λοιπόν ανακάλυψα σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό αυτά τα κλειστά οικοσυστήματα, που με ελάχιστη φροντίδα καταφέρνουν και επιβιώνουν χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τα ποτίσει. Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα φυτά, η οποία εξελίχθηκε σε πάθος όταν αντίκρισα για πρώτη φορά αυτές τις μικρές πανέμορφες γυάλες, με τα ζωντανά φυτά να διακοσμούν το εσωτερικό τους. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω για αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική και να πειραματίζομαι στη δημιουργία κλειστών οικοσυστημάτων. Όπως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στην δική μου περίπτωση μετά από πολλούς πειραματισμούς, κατέληξα ύστερα από 2 χρόνια στους σωστούς συνδυασμούς συστατικών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν όλα τα φυτά σε ένα κλειστό βάζο. Η ενασχόλησή μου αυτή ξεκίνησε σαν χόμπι στον ελεύθερό μου χρόνο, όμως σιγά σιγά οι δημιουργίες μου άρχισαν να έχουν απήχηση.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το the Pot!

 

Τι είναι τα κλειστά οικοσυστήματα και πως διατηρούνται? Τι τα κάνει κατά τη γνώμη σου να ξεχωρίζουν?

Τοποθετώντας τα φυτά μέσα σε κλειστά δοχεία, δημιουργούμε μια μικρογραφία της ατμόσφαιρας, καθώς το γυάλινο αυτό «περίβλημα» λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. Καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του οικοσυστήματός μας παίζει ο ήλιος, με την βοήθεια του οποίου επιτυγχάνεται η φωτοσύνθεση των φυτών και ο κύκλος του νερού (το νερό στην αρχή εξατμίζεται, στη συνέχεια υγροποιείται στα εσωτερικά τοιχώματα του βάζου και καταλήγει ξανά στο χώμα ποτίζοντας έτσι τα φυτά μας). Η δυνατότητα που σου δίνουν τα κλειστά οικοσυστήματα να παρατηρήσεις αυτόν τον αρμονικό κύκλο, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των φυτών χωρίς την παραμικρή παρέμβαση, είναι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

 

Που δημιουργούνται τα pots? Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία?

Τα pots δημιουργούνται όπου υπάρχει έμπνευση και διάθεση! Εγώ δημιουργώ σε μία ορεινή περιοχή, ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στη Βέροια, η ενέργεια του οποίου είναι τόσο θετική, που αν δεν ήταν τα pots, θα είχα σίγουρα μία εξίσου δημιουργική ασχολία. Η αλήθεια είναι πως για να δημιουργήσω ένα βάζο χρειάζομαι αρκετό χρόνο, ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια. Ξεκινώντας από την επιλογή των φυτών, μέχρι την επιμελή τοποθέτησή τους μέσα στο βάζο, χρειάζομαι από μιάμιση ώρα για τα απλά βάζα έως και 4 ώρες για τα μεγαλύτερα.

 

Ποια είδη φυτών μπορούν να περιέχουν? Μπορούν να δημιουργηθούν κατά παραγγελία σε διάφορα μεγέθη?

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φυτών που μπορούν να ζήσουν σε ένα κλειστό οικοσύστημα με τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία όμως, είναι ο σωστός συνδυασμός των φυτών που θα τοποθετηθούν μέσα στο pot, καθώς όλα τα φυτά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Για παράδειγμα, κάποια φυτά ευδοκιμούν σε τροπικά κλίματα που σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στο δοχείο μας μία αντιγραφή ενός τροπικού κλίματος. Μέσα όμως σε αυτό το τροπικό κλίμα που θα δημιουργήσουμε, δεν μπορεί να επιβιώσει ένα φυτό που ευδοκιμεί για παράδειγμα σε ξηρό περιβάλλον. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως για να επιτύχουμε την ισορροπία και την επιβίωση του μικρού μας οικοσυστήματος, δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαίνεται. Δεχόμαστε συχνά παραγγελίες αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός, χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν μου ζητήθηκε να τοποθετήσω 2 bonsai μέσα σε ένα βάζο, καθώς προοριζόταν για δώρο σε μια κυρία που μόλις είχε γεννήσει δίδυμα!

 

 
Ποιες ήταν οι σκέψεις σου όταν ξεκινούσες το εγχείρημα? Ποια τα όνειρά σου για το μέλλον του the Pot?

Στην αρχή είχα ανάμεικτα συναισθήματα γι’ αυτό το εγχείρημα καθώς δεν ήξερα τι αντίκτυπο θα είχαν οι δημιουργίες μου στον κόσμο και εάν θα μπορούσε να αντιληφθεί ο κόσμος τι ακριβώς είναι αυτό που κάνω. Όταν δημιουργείς κάτι καινούριο και πρωτότυπο, που ο κόσμος το βλέπει για πρώτη φορά καταλαβαίνεις πως υπάρχει μια καχυποψία και μια αμφιβολία για το εάν αυτό που βλέπουν θα μπορέσει να παραμείνει το ίδιο όμορφο με το πέρασμα του χρόνου. Ευτυχώς τα σχόλια που λαμβάνουμε όμως από τον κόσμο που αποκτά κάποιο pot ή ακόμα και από αυτούς που τα βλέπουν επιβραβεύει την προσπάθειά μου και αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, γιατί μου αρέσει να ζω το σήμερα και να μην προγραμματίζω τις επόμενες κινήσεις μου, αυτό που ξέρω όμως είναι πως θα εξακολουθώ να δημιουργώ pots για όσο ακόμα μου το ζητάει ο κόσμος.

 

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ένα pot?

Επειδή νοιάζομαι πολύ γι’ αυτό που κάνω και δημιουργείται με πολλή αγάπη, θέλω να φτάνει στα χέρια του κόσμου, όπως ακριβώς ήταν όταν έκλεισα το καπάκι του δοχείου. Γι’ αυτόν τον λόγο παραδίδουμε –προς το παρόν τουλάχιστον- με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και ο website μας, όμως μέχρι τότε μπορεί κάποιος να παραγγείλει μέσω Instagram @thepot.skg ή μέσω Facebook @thepot.-

 

Λίγα λόγια και για τη δημιουργό φυσικά! Νέα, όμορφη και ταλαντούχα. Πώς ισορροπείς την καθημερινότητά σου μεταξύ βουνού και σύγχρονης ζωής? Ποια τα χόμπι σου?

Θεωρώ πως ο απόλυτος τρόπος ζωής είναι να μπορείς να συνδυάσεις τη ζωή στο βουνό με την πόλη. Το βουνό με ηρεμεί και μου δίνει την απαραίτητη έμπνευση και ενέργεια που χρειάζομαι για να δημιουργήσω τα pots. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία 17 χρόνια μαζί με τους αδερφούς μου δουλεύουμε στην οικογενειακή μας επιχείρηση, ένα ιδιαίτερο κομμωτήριο στο κέντρο της πόλης, το Κόμης Έργα. Μου αρέσουν τα ταξίδια, οι συναυλίες και φυσικά να δημιουργώ καινούρια pots!

 

irene_thepotpotlogo

nasiapapadopoulou@cozyhome.gr

Ως Publishing Director & Editor-in-Chief της COZY Publications, καθημερινά αναζητώ ό,τι νέο, όμορφο και ενδιαφέρον, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες! Η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού με εξιτάρει, η ταχύτητα του digital κόσμου με συναρπάζει, όμως αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά, για την δημιουργικότητα τους, την αγάπη τους και το πάθος τους! Και έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τέτοιους ανθρώπους! Απολαύστε τους μέσα από το COZYVIBE, αλλά και μέσα από το σύνολο των εκδόσεων μας!

})(jQuery)