Home / Cozyhome  / Architecture  / The Lap Pool House: Το σπίτι στον βράχο (video)

The Lap Pool House: Το σπίτι στον βράχο (video)

the lap pool house
Η κατοικία The Lap Pool House στην Τήνο αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως μια ανθρωπογενής σπηλιά, εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων που την περιβάλλουν.

 

lap outside lap pool

 

Το The Lap Pool House στην Τήνο είναι το νέο project του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects. Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσα από μία ρωγμή στο πίσω μέρος του κτιρίου. Οι επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν τη δίοδο του φωτός και του αέρα. Το υγρό στοιχείο της πισίνας έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος, επαναδιατυπώνοντας τις διαδράσεις μεταξύ των στοιχείων της φύσης.

 

pool pool

 

Μια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους. Αυτή στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους του The Lap Pool House και διαμορφώνει τις επιμέρους αρχιτεκτονικές ποιότητες των κλειστών και ανοιχτών χώρων της κατοικίας.

 

dallas pool aristidis dallas

 

Τα δύο στερεά, που προεξέχουν από την πλάκα και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου, συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα. Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος, που καδράρει τη θέα, προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου.

 

pool house room

 

Κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλη η δυναμική του κτιρίου υπογραμμίζεται από τον γραμμικό όγκο της πισίνας, που προεξέχει από την πλαγιά και κατευθύνει το βλέμμα στον ορίζοντα.

 

the lap pool house

 

Η χρωματική παλέτα εμπνέεται από το χρώμα των βράχων. Η υφή του γυμνού σκυροδέματος ενισχύει την ανάμειξη του κτιρίου με το τοπίο. Έτσι, η κατοικία “καμουφλάρεται”, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυναμική της παρουσία. Αγκαλιάζοντας την ιδέα της συγχώνευσης με το περιβάλλον του, το κτίριο παροτρύνει τον κάτοικο να ζήσει σε απόλυτη σύνδεση με το τοπίο της Τήνου και με τη φύση εν γένει.

 

 

Credits

Αρχιτεκτονική μελέτη: Aristides Dallas Architects

Αρχιτέκτονες: Αριστείδης Ντάλας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος

Στατική μελέτη: Θεόδωρος Χρυσοβέργης, Εμμανουήλ Ροδίτης

Μηχανολογική μελέτη: Ευάγγελος Τεντής

Κατασκευή: Aegean Construction

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Βίντεο: Μαριάνα Μπίστη

Προμηθευτές

Επίπλωση: Design Plaza

Δάπεδα: Mapei

Κουφώματα: Alumil

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin