Home / Cozyhome  / Architecture  / The Cube house: Ένα επιμελές παιχνίδισμα κυβιστικών όγκων από τους A&M Architects

The Cube house: Ένα επιμελές παιχνίδισμα κυβιστικών όγκων από τους A&M Architects

Από ένα επιμελές παιχνίδισμα κυβιστικών όγκων, ο σχεδιασμός μιας κατοικίας στα Νότια Προάστια της Αττικής, αναπτύχθηκε από τους A&M Architects με λιτή επεξεργασία στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου και περίτεχνη στην εσωτερική του πλευρά. Βάζοντας αυτές τις αντιθέσεις σε ισορροπία, οι σκληρές γεωμετρικές επιφάνειες στο κέλυφος της κατοικίας, αποτελούν ένα άτυπο statement ενός σύγχρονου κτίσματος, που ακολουθεί την εποχή του μέσα από μορφές, υλικά και χρώματα. Την ίδια στιγμή, η κατοικία στο εσωτερικό της, μέσα από ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον με έμφαση στα φυσικά υλικά, προσφέρει τις ανέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

 

 

 

Σε ένα ιδιαιτέρως μικρό οικόπεδο, οι συσσωρευμένες λειτουργικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, αναζητούσαν δημιουργική συνύπαρξη σε μια σύγχρονη κατοικία. Οι χώροι διημέρευσης και φιλοξενίας, διαμορφώνονται στο επίπεδο της γης και αξιοποιούν με τα μεγάλα τους ανοίγματα, την εξωστρέφεια της κατοικίας στον πολύτιμο περιβάλλοντα χώρο. Αντιστρόφως, οι ιδιωτικοί χώροι, με μικρότερα ανοίγματα στην όψη προς τον δρόμο, αποτυπώνουν την πρόθεσή τους για εσωστρέφεια με προσανατολισμό στην απομόνωση, την ησυχία και την ξεκούραση. Πινελιά στην κύρια όψη του κτιρίου, το θεατρικό “μπαλκόνι της Ιουλιέτας”, αποτύπωμα έμπνευσης από το ζευγάρι των ιδιοκτητών. Σε αντίθεση με την μπροστινή όψη, η πίσω όψη έχει διαμορφωθεί ανοιχτή στο φως και τη θέα.

 

 

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας, οι καθαρές επιφάνειες, οι λιτές γραμμές και η απλότητα χαρακτηρίζουν τους επιμέρους χώρους, που έρχονται σε αρμονία με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου. Μέσα σε ένα οικείο οικογενειακό περιβάλλον, το ξύλο παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα σημεία, ενώ χαρακτηριστική είναι η εφαρμογή του στην εσωτερική σκάλα, η οποία συνδέει τους χώρους του σπιτιού μεταξύ τους.

 

     

 

 

Στους χώρους διημέρευσης χρησιμοποιήθηκαν φρέσκα γήινα χρώματα στην παλέτα του γκρι-πράσινου και φυσικά υλικά, όπως η δρυς και το πράσινο μάρμαρο Τήνου στο τζάκι. Παράλληλα, δε λείπουν τα έπιπλα και τα επιμέρους στοιχεία απαλών αποχρώσεων, τα οποία συμπληρώνουν την ομοιομορφία του σπιτιού.

 

 

Προδίδοντας την τάση της οικογένειας για πολλά family gatherings, στην καρδιά της κατοικίας, τοποθετείται η τραπεζαρία σε μια σχέση onoff με την κουζίνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Η μελέτη της κατοικίας, προσανατολίσθηκε στα πρότυπα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με αφετηρία την ένταξη του πράσινου στοιχείου στο δώμα, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, η χρήση υλικών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στην παραγωγή τους, όπως το ξύλο και οι πέτρινες πλάκες, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή από την αρχή του σχεδιασμού, ενώ η χρήση θερμοπρόσοψης και κουφωμάτων με υψηλές θερμομονωτικές προδιαγραφές, διασφάλισαν τη μικρότερη δυνατή
θερμική απώλεια στους εσωτερικούς χώρους. Τέλος, η δημιουργία ελεγχόμενων αέρινων ρευμάτων μέσω ανοιγμάτων στις αντικριστές όψεις, επιτρέπει στην κατοικία να λειτουργεί με φυσικό κλιματισμό.

 

Customized solutions by Koutsis (κουζίνα και ξύλινες επενδύσεις)

 

Η δυναμική της σχέσης του ιδιοκτήτη και της σχεδιαστικής ομάδας, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Η επίλυση των
υψηλών λειτουργικών απαιτήσεων της οικογένειας σε συμπιεσμένο χώρο, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της καθημερινής ζωής των
μελών της, η στάθμιση της χρήσης της τεχνολογίας στην κατοικία, αλλά και μια σειρά από κατάλληλα προσαρμοσμένες παραμέτρους, αποτυπώνονται στο, όπως πάντα, άψογο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.

 

 

 

    

 

 

Photography: Yannis Liontis

 

Oμάδα μελέτης:

A&M Architects: Αναστάσιος Κουκούτσης, Νατάσα Χολή, Μαίρη Διαλεκτάκη, Ολίβια Στάθη

Στατικά: Αλεξόπουλος & Συνεργάτες

Ηλεκτρομηχανολογικά: Installations Σύμβουλοι Μηχανικοί

Τοπογραφικό: Ηλίας Αμπαστάδος

Κατασκευή έργου: ZLM ΕΕ Τεχνική Εταιρεία

 

Credits:
Έπιπλα: BOX INTERIORS

Kουζίνα – Ξυλουργικές εργασίες: Κουτσής Θεόδωρος
Φωτισμός: Λευτέρης Κωνσταντακάτος, Dorican Sa, ADPI
Πλακάκια, Είδη Υγιεινής: Μανέτας
Τζάκια: Dimar
Πόρτες: Golden Door
Κουφώματα: Αφοί Πετρούτσου
Ηλεκτρομηχανολογικά: ADPI
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Vekkos Garden

 

A&M Architects
www.am-architects.gr

 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath