Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Stefano Boeri: Ο αρχιτέκτονας που “ξαναζωντανεύει” την Ιταλία

Stefano Boeri: Ο αρχιτέκτονας που “ξαναζωντανεύει” την Ιταλία

Stefano Boeri
Το εμβληματικό Vertical Forest έχει αναδείξει τον Boeri σε έναν από τους επιδραστικότερους αρχιτέκτονες της γενιάς του. Τώρα, ο καινοτόμος αρχιτέκτονας αναλαμβάνει την anti-Covid19 εκστρατεία εμβολιασμού της Ιταλίας και “ξαναζωντανεύει” μέσα από το έργο του τη γενέτειρά του!

 

O Stefano Boeri γεννήθηκε το 1956 στο Μιλάνο. Το 1980 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο και το 1989 πήρε το PhD του από το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Είναι καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο και δίνει διαλέξεις σε αμέτρητα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Harvard University (Graduate School of Design), Strelka Institute (Μόσχα), Berlage Institute (Ολλανδία) και École Polytechnique Fédérale (Λοζάνη).

Είναι σχεδιαστής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Skolkovo Innovation Center, ενός κέντρου υψηλής τεχνολογίας κοντά στη Μόσχα και διευθυντής του Future City Lab (FCL) του Πανεπιστημίου Tongji της Σανγκάη, ενός μεταδιδακτορικού ερευνητικού προγράμματος που διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές των μητροπόλεων.

 

The green cathedral

The green cathedral, Amsterdam – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

The green cathedral a

The green cathedral, Amsterdam – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Από τον Φεβρουάριο του 2018, ο Boeri είναι πρόεδρος της Fondazione La Triennale di Milano, ενός από τα κυριότερα πολιτιστικά ιδρύματα της Ιταλίας, που διοργανώνει εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις για την τέχνη, το design και την αρχιτεκτονική.

Διεύθυνε τα διεθνή περιοδικά Domus (2004-2007) και Abitare (2007 – 2011) και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, όπως τα Casabella, Icon, 2g, Archis και Blueprint. Παράλληλα, είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως τα “Il territorio che cambia”, “Mutations”, “USE, Uncertain states of Europe”, “L’anticittà”, “A Vertical Forest. Instructions booklet for the prototype of a forest city” κ.ά.

 

MED Park

MED Mediterranean Environmental Deck Park – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Το 1993 ίδρυσε το Multiplicity, ένα ερευνητικό γραφείο που περιλαμβάνει καλλιτέχνες, φωτογράφους και αναλυτές και ερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στη γεωπολιτική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Το έργο του

Από το 2011 έως το 2013 ο Boeri διετέλεσε Σύμβουλος Πολιτισμού στο Μιλάνο. Από αυτή τη θέση ξεκίνησε τις εκθέσεις Bookcity και Pianocity, αφιερωμένες στη λογοτεχνία και τη μουσική πιάνου αντίστοιχα, και προώθησε το Μουσείο Pietà Rondanini του Michelangelo στο Castello Sforzesco.

Από το 2013 ήταν επίσης ο δημιουργός και επιμελητής τεσσάρων διοργανώσεων του MI / Arch, στις οποίες συμμετείχαν διάσημοι αρχιτέκτονες, όπως οι David Chipperfield, Grafton Architects, Arata Isozaki, Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Cesar Pelli, Renzo Piano και Kazuyo Sejima.

 

Cancun

Cancun Smart Forest City – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

Cancun Big Picture

Cancun Smart Forest City, Photo Credit: The Big Picture

 

Από το 2017 είναι δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Milano Arch Week που προωθείται από τον δήμο του Μιλάνο, με το Politecnico, το La Triennale Foundation και το Feltrinelli Foundation.

Το 2017 επιμελήθηκε το SUSAS (Shanghai Urban Space Art Season), τη σημαντικότερη πολεοδομική, αρχιτεκτονική και δημόσια εκδήλωση τέχνης που προωθεί ο δήμος της Σανγκάη.

Ο Boeri ίδρυσε το Boeri Studio το 1999, μαζί με τους Gianandrea Barreca και Giovanni La Varra. Το 2008 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architetti και το 2013, μαζί με τον Yibo Xu, το Stefano Boeri Architetti China, με έδρα τη Σανγκάη.

 

Αστικά οράματα

Το έργο του Stefano Boeri Architetti κυμαίνεται από την παραγωγή αστικών οραμάτων έως το σχεδιασμό αρχιτεκτονικών και ανοιχτών χώρων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προκυμαιών, όπως η Νάπολη, η Τεργέστη, η Γένοβα, η La Maddalena, η Ντόχα, η Μασσαλία και η Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας διαρκώς στις γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αστικών φαινομένων.

 

Blloku cube

Blloku cube, Tirana – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Η εστίαση στη σχέση μεταξύ πόλης και φύσης οδήγησε το 2014 στη δημιουργία του Vertical Forest, του καινοτόμου πρωτοτύπου ενός βιώσιμου κτιρίου κατοικιών, με προσόψεις καλυμμένες με δέντρα και φυτά.

Το Vertical Forest είναι ένα μοντέλο μητροπολιτικής αναδάσωσης που αναγάγει τη βλάστηση σε βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής. Το συγκεκριμένο έργο του Boeri έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία, όπως το International Highrise Award το 2014 και το Best Tall Building Worldwide Award το 2015 από την CTBUH.

 

Vertical

Vertical Forest, Photo: Dimitar Harizanov – Photo courtesy of Boeri Studio

Vertical Forest

Vertical Forest: Vertical Forest – Photo courtesy of Boeri Studio

 

Η βιοποικιλότητα στην αρχιτεκτονική

Εισάγοντας την έννοια της βιοποικιλότητας στην αρχιτεκτονική, ο Boeri εργάστηκε για την ανάπτυξη του μοντέλου του Μιλάνο και την αστική δασοκομία.

Παρουσίασε το έργο του Forest City στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) και αναδείχθηκε σε έναν από τους κύριους ομιλητές στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς αρχιτεκτονικής.

Το 2016 ο Stefano Boeri κλήθηκε να παρέμβει για την ανοικοδόμηση της Amatrice και της Norcia, ιταλικών κέντρων που επλήγησαν από τον τότε σεισμό. Χάρη στη συμβολή του στον σχεδιασμό του έργου αλληλεγγύης Amate Amatrice, το νέο Polo del Gusto της Amatrice και το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Πολιτικής Προστασίας της Norcia υλοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Οι αρχιτεκτονικές αυτές δομές σχεδιάστηκαν ως αντισεισμικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ως χώροι για την αναγέννηση των οικονομικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των κοινοτήτων, που ανέδειξαν την πνευματική ταυτότητά τους.

 

AMATRICE

Amatrice food area, Photo: Paolo Rosselli – Photo curtesy of Stefano Boeri Architetti

NORCIA

Multipurpose pavillion of Norcia, Photo: Giovanni Nardi – Photo curtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Έτσι, ο Boeri διορίστηκε Urbanist Expert για τη μετασεισμική αναδόμηση όλων των πληγέντων περιοχών της κεντρικής Ιταλίας, μια θέση που του απένειμε ο Ειδικός Επίτροπος για την Ανασυγκρότηση και την οποία κατείχε μέχρι το τέλος της θητείας του Vasco Errani.

 

Διεθνής καταξίωση

Ο Stefano Boeri υπήρξε επιμελητής σε πολλές διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής.

  • Το 1997 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Αρχιτεκτονικής για το La Triennale di Milano.
  • Από το 2007 είναι ο δημιουργός και διευθυντής του Festarch, του διεθνούς φεστιβάλ αρχιτεκτονικής που διοργανώνεται από το περιοδικό Abitare και πραγματοποιείται στο Κάλιαρι και την Περούτζια έως το 2012, φιλοξενώντας κύριους εκθέτες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
  • Το 2008 ήταν ο δημιουργός και επιμελητής του Geodesign, ενός από τα κύρια έργα της Turin World Design Capital.
  • Το 2012 επιμελήθηκε το São Paulo Calling, ένα διεθνές ερευνητικό έργο για φαβέλες και άτυπους οικισμούς σε έξι σύγχρονες μητροπόλεις, το οποίο εκτέθηκε στο Σάο Πάολο, τη Ρώμη, τη Βομβάη, το Ναϊρόμπι, τη Μόσχα, τη Βαγδάτη και το Μεντεγίν.
  • Το 2008 – 2009, ως Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικής για την Expo 2015, υπέγραψε με τον Jacques Herzog και τον Ricky Burdett το Masterplan της Expo 2015 στο Μιλάνο.

 

Με ένα λουλούδι, η Ιταλία ξαναζωντανεύει!

 

Italy COVID a

L’Italia rinanse con un fiore vaccinazione anti-Covid19 – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Το τελευταίο σημαντικό έργο του ρηξικέλευθου αρχιτέκτονα “άνθισε” μέσα στην πανδημία. Μετά από αίτημα του Ειδικού Επιτρόπου της Ιταλίας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid19, Domenico Arcuri, ο Boeri σχεδίασε και ανέπτυξε την αρχιτεκτονική και επικοινωνιακή ιδέα πίσω από την anti-Covid19 εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας.

Η πρόταση του Boeri περιλαμβάνει τρία στοιχεία: το λογότυπο της καμπάνιας στις διάφορες μορφές του, το σχέδιο για τα προσωρινά περίπτερα που θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση του εμβολίου στις κυριότερες ιταλικές πλατείες, και ένα κινητό τοτέμ πληροφοριών που θα λειτουργεί σε δημόσιους χώρους.

 

Italy COVID b

L’Italia rinanse con un fiore vaccinazione anti-Covid19 – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Ο Boeri συνδέει την εκστρατεία εμβολιασμού με ένα λουλούδι, ένα σύμβολο όχι μόνο της τεράστιας βιοποικιλότητας της Ιταλίας, αλλά και του φυσικού κύκλου ζωής και της συνεχούς αναγέννησης. Το λουλούδι πίσω από το συγκεκριμένο concept είναι το ηράνθεμο, το πρώτο που ανθίζει μετά από τον μακρύ χειμώνα και σηματοδοτεί την αφύπνιση της φύσης και την άφιξη της άνοιξης.

Αυτό το λουλούδι είναι το στοιχείο που συνδέει κάθε πτυχή της καμπάνιας, καθώς έχει το ίδιο κυκλικό μοτίβο με τη διάταξη των περιπτέρων που θα ανεγερθούν στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους της Ιταλίας. Το λουλούδι είναι καθαρά ορατό από ψηλά, καθώς μεγάλες εκδοχές του τυπώνονται στις στέγες και τους πλευρικούς τοίχους των περιπτέρων και στα τοτέμ πληροφοριών.

Έτσι, οι πλατείες “ανθίζουν” οπτικά και “Με ένα λουλούδι, η Ιταλία ξαναζωντανεύει”.

 

Italy COVID

L’Italia rinanse con un fiore vaccinazione anti-Covid19 – Photo courtesy of Stefano Boeri Architetti

 

Με την εικόνα αυτού του ανοιξιάτικου λουλουδιού θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική που θα αναδειχθεί σε σύμβολο γαλήνης και αναγέννησης. Ο εμβολιασμός θα είναι μια πράξη πολιτικής ευθύνης, αγάπης για τους άλλους και επανεφεύρεσης της ζωής. Αν αυτός ο ιός μας έχει κλειδώσει σε νοσοκομεία και σπίτια, το εμβόλιο θα μας φέρει ξανά σε επαφή με τη ζωή και τη φύση που μας περιβάλλει” – Stefano Boeri

 

 

www.stefanoboeriarchitetti.net

 

Κεντρική φωτογραφία: Gianluca Di Ioia – La Triennale di Milano

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin