Home / Cozyhome  / Architecture  / Secret Garden House από τους Scapearchitecture

Secret Garden House από τους Scapearchitecture

secret garden house
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Scapearchitecture επαναπροσδιορίζει τον όρο “exclusive πολυτέλεια” με το Secret Garden House στην Πάρο, προτείνοντας μια αρχιτεκτονική – καταφύγιο για τους χρήστες του.

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Scapearchitecture αποτελεί κοινό όραμα των ιδρυτών του, Γιώργου Ατσαλάκη και Σταυρούλας Χριστοφιλοπούλου. Στόχος των δύο αρχιτεκτόνων είναι να παράγουν μέσω των έργων τους ένα υβρίδιο ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, ένα καινούργιο scape, στο οποίο είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό και τεχνητό, εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

“Για εμάς, η αρχιτεκτονική πρέπει να δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της καθημερινότητας. Να του εξασφαλίζει περισσότερο ποιοτικό χρόνο, ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, τους οικείους του και τον χαμένο βηματισμό του”, αναφέρει ο κ. Ατσαλάκης.

 

 

Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της παραθεριστικής κατοικίας Secret Garden House στην Πάρο. Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας:

“H κατοικία χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: ένα συμπαγές, υπόσκαφο κτίσμα, που έχει όλες τις ανέσεις μιας παραθεριστικής κατοικίας, και έναν υπαίθριο χώρο διαβίωσης, ο οποίος βρίσκεται πάνω και πίσω από την υπόσκαφη κατοικία, στον οποίο μπορεί κανείς να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του. Αυτές οι δύο ενότητες, σε μια πολύ αρμονική συνύπαρξη, αποτελούν μια υλοποιημένη προσέγγιση exclusive ‘πολυτέλειας’, η οποία δεν εξαρτάται από εξεζητημένα υλικά κατασκευής ή από πομπώδεις δηλώσεις κύρους. Η ένθεση της αρχιτεκτονικής στο ανάγλυφο εγκαθιδρύει ένα περιβάλλον αποτοξίνωσης από την υπερέκθεση, από μια αναγκαστική αυτοπροβολή. Με άλλα λόγια, η exclusive πολυτέλεια βασίζεται εδώ σε μια αρχιτεκτονική, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε να αφιερώσεις τον χρόνο σου exclusively σε αυτούς που σε ενδιαφέρουν!”.

 

secret garden house

 

Ένα με το περιβάλλον

Το Secret Garden House είναι μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη σαν μέρος του τοπίου που την περιβάλλει. Στόχος του σχεδιασμού είναι να δώσει έμφαση στη σχέση αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης. Αντί να είναι ακόμα μία λευκή κουκκίδα στον χάρτη, η κατοικία ενσωματώνεται στην πλαγιά. Αγκαλιάζει τη φύση, αντί να την απομακρύνει, και εγκαθιδρύει ένα νέο είδος συμβιωτικής σχέσης με το περιβάλλον της.

 

 

Η κατοικία, που βρίσκεται στον Φάραγγα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πάρου, είναι κτισμένη σε οικόπεδο ελαφρά επικλινές προς τη θάλασσα. Ένας μικρός ελαιώνας και μία συστάδα πεύκων σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας. Ένα κλιμακωτό μονοπάτι από τον χώρο στάθμευσης οδηγεί προς την κύρια υπαίθρια περιοχή διημέρευσης, στο υψηλότερο σημείο της ιδιοκτησίας.

 

secret garden house

 

Κάτω από την επιμήκη πέργκολα σκίασης αναπτύσσονται χώροι καθιστικού και φαγητού, πλαισιωμένοι από μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ένα deck ηλιοθεραπείας, πεύκα και ένα υδάτινο στοιχείο μειωμένου βάθους, που συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος κατά τους ζεστούς μήνες του θέρους. Προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους των Κυκλάδων, η υπαίθρια περιοχή διημέρευσης προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τον κήπο, τη θάλασσα και την Αντίπαρο.

 

 

Η κυρίως κατοικία

Η κυρίως κατοικία βρίσκεται χαμηλότερα στην πλαγιά, εμπρός και κάτω από την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης. Αναπτύσσεται ως υπόσκαφο κτίσμα, είναι προσβάσιμη μέσω του ελαιώνα και επικοινωνεί με την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης με μια κλιμακωτή, επιμήκη δίοδο φωτισμού και αερισμού πλάτους 2 μ. “Κατεβαίνοντας δύο παράλληλους τοίχους, έχεις την αίσθηση ότι ‘βυθίζεσαι’ μέσα σε κάτι χθόνιο. Ξαφνικά, στρίβεις δεξιά και μέσα από μια πολύ πλατιά τζαμαρία βλέπεις τη θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα”, όπως περιγράφει ο κ. Ατσαλάκης.

 

stairs

 

Τα μεγάλα συρόμενα κουφώματα στενού προφίλ εξαφανίζονται πλήρως στους τοίχους όταν ανοίγουν. Έτσι, μετατρέπουν την κατοικία σε έναν ανοιχτό, διαμπερή υπόστεγο χώρο, με πανοραμική θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα. Οι κλειστοί χώροι της κατοικίας περιλαμβάνουν ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, δύο μικρά υπνοδωμάτια, ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. Οι εσωτερικές αυλές στο πίσω μέρος του υπόσκαφου εξασφαλίζουν τον επαρκή αερισμό του, ενώ μία από αυτές λειτουργεί και ως υπαίθριο shower.

 

 

Η μελέτη φωτισμού

Η μελέτη φωτισμού ενσωματώθηκε από νωρίς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε φωτισμός, αρχιτεκτονική και interior design να αποτελούν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο. Βασικοί στόχοι ήταν η δυνατότητα ευέλικτων σεναρίων, με διαφορετικά layers φωτισμού, τα οποία να μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών.

 

 

Η χρήση επώνυμων, signature φωτιστικών στον ενιαίο χώρο του καθιστικού (μοντέλο Unterlinden της Artemide, από τους Herzog & deMeuron) και στα υπνοδωμάτια (μοντέλο Demetra της Artemide, του Naoto Fukasawa), όπως και η δημιουργία χαλαρωτικής ατμόσφαιρας με ισορροπημένα contrasts, εξασφάλισαν την πλήρη αρμονία με τα δομικά στοιχεία.

 

 

Το συνολικό φωτιστικό αποτέλεσμα αποπνέει μια σύγχρονη κυκλαδίτικη αισθητική με κομψό και εκλεπτυσμένο τρόπο, τηρώντας τον αυστηρό προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τον πελάτη, καθώς το έργο έχει εμπορικό χαρακτήρα. Τα φωτιστικά σώματα επιλέχθηκαν από τα brands Artemide, Astro, Ghidini, Nexia και Norlys.

 

Landscape design

Ο υβριδικός χαρακτήρας του Secret Garden House, ισορροπώντας ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, ολοκληρώθηκε με έναν αντίστοιχο χειρισμό του landscape design, όπου η φύτευση και το ανάγλυφο αναδεικνύουν την έκταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης σε όλο το οικόπεδο.

 

 

Η αειθαλής φύτευση επιλέχθηκε με βάση την τοπική χλωρίδα, με τις μικρότερες δυνατές απαιτήσεις σε άρδευση, εμφανίζοντας μια χρωματική παλέτα που εναλλάσσεται διαρκώς μέσα στο χρόνο. Τα μονοπάτια έχουν κατασκευαστεί από γαιώδη, πορώδη υλικά, που εξαφανίζονται οπτικά στο έδαφος, κρατώντας την παρουσία τους όσο διακριτική γίνεται.

 

Ένα μικρό καταφύγιο

Η διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου με την ένθεση της αρχιτεκτονικής σε αυτό, λειτουργεί απελευθερωτικά για την εμπειρία του χώρου. Κρατώντας χαμηλό προφίλ κάτω από τα δέντρα, ευθυγραμμισμένη με την πλαγιά, η κατοικία υποβάλλει μια διάθεση επιλεκτικής απομόνωσης από την πολυκοσμία και την καλοκαιρινή ένταση ενός κοσμοπολίτικου νησιού. Έτσι, το Secret Garden House αναδεικνύεται σε ένα μικρό καταφύγιο, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ξαναβρεί τον εαυτό του, κρυμμένος σε έναν μυστικό κήπο, απολαμβάνοντας την ουσία της παραθεριστικής κατοίκησης στις Κυκλάδες.

 

 

Credits
Αρχιτεκτονική μελέτη: Scapearchitecture || Γιώργος Ατσαλάκης – Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου || www.scapearchitecture.com
Στατική μελέτη: Λάμπρος Μπαμπίλης || Δρ. Structural Engineer
Μηχανολογική μελέτη: Technomech || Χάρης Μηλιώνης – Ζήσης Τσιάτσικας
Αρχιτεκτονική τοπίου: Elandscape || Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Σύμβουλοι φωτισμού: Prolight || www.prolight.gr
Κατασκευή: ACRM S.A. || Διεύθυνση Έργου: Νίκος Μπακούλας
Επίπλωση: LaCidivina, 10DEKA, Betton, Softline, MUUBS, Broste Copenhagen
Φωτιστικά σώματα: Artemide, Nexia, Norlys, Astro Lighting (all supplied by
Prolight), BEL Lighting, Lumines (submersible LED strips supplied by Foss)
Εξωτερικά κουφώματα: Alumil
Εξωτερική θερμομόνωση: Kraft
Βαφές: Kraft, AkzoNobel
Περιστρεφόμενες περσίδες: Europa
Ξυλουργικά: Liakopoulos Bros
Μεταλλικά εξαρτήματα: Convex (handles), Tectus (hinges)
Επιφάνειες ξυλουργικών: Egger Attic Wood
Πάγκος κουζίνας: Formica
Κεραμικές πλάκες: Bagno Y Bagno
Εξοπλισμός λουτρών: Bagno Y Bagno, GSI Ceramica
Κατασκευές μαρμάρου: Marble Art Design – Skaramagas
Πριζοδιακοπτικό υλικό: Berker
Κλιματισμός / θέρμανση: Daikin, Adax
Συσκευές: Siemens, Elica

 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου || www.ioannaroufopoulou.gr

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin