Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Open Office: Sneak peek στα backstages της αρχιτεκτονικής δημιουργίας

Open Office: Sneak peek στα backstages της αρχιτεκτονικής δημιουργίας

open office
Πέντε κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πύλες τους και μας ξεναγούν στους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της δράσης Open Office του Open House Athens 2021.

 

Ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano έχει πει πως “μια από τις ομορφιές της αρχιτεκτονικής είναι ότι, κάθε φορά, μοιάζει να ξεκινά ξανά τη ζωή”. Έπειτα από μια χρονιά, που η ζωή έμοιαζε να σταματά, το Open House Athens 2021 έρχεται δυναμικά, από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου, για να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Η ζωή συνεχίζεται και η αρχιτεκτονική μπορεί να την κάνει πιο όμορφη και ουσιαστική, μέσα από ευρηματικές και αναπάντεχες συνδέσεις του χώρου με τον χρόνο, το περιβάλλον και εμάς τους ίδιους!

Φέτος, για πρώτη φορά, το Open House Athens διοργανώνει την παράλληλη δράση Open Office και προσκαλεί πέντε καταξιωμένα, αλλά και ανερχόμενα, αρχιτεκτονικά γραφεία -τα Workshop|DIONISIS SOTOVIKIS, BOBOTIS+BOBOTIS architects, R|C|TECH, Tsolakis Architects και Aristides Dallas Architects– να ανοίξουν τις πύλες τους και να μας συστήσουν στους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας τους. To Open Office κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Ιουνίου, με μια σειρά βίντεο-ξεναγήσεων και “οδηγούς” τους ίδιους τους αρχιτέκτονες.

Λίγο πριν… ανέβουν στη σκηνή, οι κ. Διονύσης Σοτοβίκης, Λουκάς και Θεοφάνης Μπομπότης, Γιάννης Δουρίδας, Γιώργος Τσολάκης και Αριστείδης Ντάλλας μάς μιλούν για τη σημασία και τον σκοπό της αρχιτεκτονικής. Ορίζουν τη δική τους αρχιτεκτονική ταυτότητα και το όραμά τους. Αναλύουν τη φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό των προσωπικών τους χώρων. Μοιράζονται την εμπειρία της συμμετοχής τους στο Open Office. Και μας προσκαλούν στο μαγικό αρχιτεκτονικό ταξίδι του Open House Athens 2021!

 

Workshop|DIONISIS SOTOVIKIS

 

Sotovikis Open Office

Διονύσης Σοτοβίκης

 

Για μένα, Αρχιτεκτονική σημαίνει ζωή.

Ζωή μέσα σε έναν πραγματικό χώρο, αλλά και σε έναν ιδεατό. Έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα και ιδέες. Ένα δημιουργικό ταξίδι μέσα στον χώρο και τον χρόνο, που σκοπό έχει να αναδείξει τον άνθρωπο, με όλη την πολυπλοκότητα της υπόστασής του.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το κτίσιμο του χρόνου.

Πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να κτίζει τον χρόνο και όχι μόνο τον χώρο. Το όραμά μου, λοιπόν, είναι να αποπερατώσω το κτίσιμο του χρόνου που έχω ξεκινήσει, ένα project που κρατάει πολλά χρόνια και χρειάζεται ακόμα αρκετά, με απώτερο σκοπό να τοποθετήσει την Αρχιτεκτονική στο επίκεντρο της ανθρώπινης δημιουργίας και να αναδείξει τη συναισθηματική δόμηση.

Ο δικός μου χώρος είναι ο δικός μου κόσμος.

Είναι εκεί που ζω καθημερινά όλα αυτά που σκέφτομαι, αισθάνομαι και υλοποιώ σε μικρή κλίμακα για την Αρχιτεκτονική. Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς κάποιος, που σχεδιάζει για παράδειγμα λιτά, μπορεί να ζει μέσα σε ένα χάος στον προσωπικό του χώρο. Η βίωση, λοιπόν, από εμένα, αυτών που σχεδιάζω, είναι αυτό που εξελίσσει τη δουλειά μου. Ταυτόχρονα, κάθε επισκέπτης ή πιθανός συνοδοιπόρος στο ταξίδι μας, καταλαβαίνει μέσα στον χώρο μας τον τρόπο αντίληψης και προσέγγισης που έχουμε στην Αρχιτεκτονική και τη ζωή.

 

sotovikis open office

 

Συμμετέχω στο Οpen Ηouse από το ξεκίνημά του.

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και πιστεύω ακόμα στην τεράστια σημασία που έχει η βίωση της Αρχιτεκτονικής που προσφέρει, με τον πιο ιδανικό τρόπο. Η οργάνωση, αλλά και η όρεξη που έχουν όλα τα παιδιά που το τρέχουν, είναι μοναδική. Μακάρι και άλλοι σε αυτή τη χώρα να είχαν τον επαγγελματισμό, αλλά και την όρεξη να αναδείξουν μια πιο “ανθρώπινη” πλευρά του σύγχρονου ανθρώπου, όπως έχουν όλοι στο Open House.

To Open House είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός πλέον για την πόλη, αλλά και για τη ζωή σε αυτήν.

Είναι η εξερεύνηση της δύναμης, της ποιότητας ζωής, που βρίσκεται στην πόλη και στην Αρχιτεκτονική, αλλά πολλές φορές είναι κρυμμένη ή κλειστή στον εαυτό της. Συνεπώς, το Open House δεν ανοίγει απλώς τις πόρτες των σπιτιών και της Αρχιτεκτονικής. Ανοίγει και ένα παράθυρο στο μυαλό και την καρδιά των κατοίκων της πόλης, για να γεμίσουν φρέσκο αέρα.

 

BOBOTIS+BOBOTIS architects

 

Bobotis Open Office

Λουκάς και Θεοφάνης Μπομπότης

 

Η αρχιτεκτονική είναι μια γοητευτική, δημιουργική διαδικασία καθορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τον χώρο.

Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η εξέλιξη βιωματικών εμπειριών μέσα από τη χρήση των χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών.

Κάθε έργο έχει πάντα τα δικά του αποκλειστικά χαρακτηριστικά.

Ο τόπος, η θέση του σε σχέση με δομημένο ή μη περιβάλλον, ο προσανατολισμός του. Η χρήση και το μέγεθός του, η γεωμετρία του οικοπέδου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εσωτερική διάρθρωση των χώρων, τις εσωτερικές κυκλοφορίες, υλικά και τεχνολογίες κατασκευής, θα καθορίσουν και το εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων. Ένα κέλυφος με λιτή, ευανάγνωστη γεωμετρία όγκων, που η αισθητική του προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από λειτουργικές επιλογές. Το σύνολο όλων αυτών θα καθορίσει και την ταυτότητα του έργου, μια ταυτότητα που για κανένα έργο δεν είναι προκαθορισμένη.

Το κτίριό μας σχεδιάστηκε το 2001, με τις τότε αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αρχές, που στην συνέχεια προφανώς εξελίχθηκαν. Κάποιες από αυτές απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα και ορισμένες οδεύουν προς αναθεώρηση.

Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει πλέον τη δυνατότητα συνεργασιών εξ αποστάσεως, με συνέπεια τη μείωση της αναγκαίας επιφάνειας χώρων. Από την άλλη, όμως, πλευρά, οι εργασιακοί χώροι, στο πλαίσιο του Wellness, απαιτούν άλλου είδους σχεδιασμό. Η βασική αρχή, πάνω στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός του κτιρίου μας το 2001, ήταν η δημιουργία ενός κελύφους με επίπεδα, όπου η εσωτερική τους οργάνωση θα μπορεί να μεταλλάσσεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προκύπτουν στον χρόνο.

Στην προκειμένη περίπτωση και ιδιαίτερα μετά από την περίοδο της πανδημίας, που επαλήθευσε και εδραίωσε τη δυνατότητα συνεργασίας εξ αποστάσεως, ο εργασιακός μας χώρος θα αναδιοργανώνεται σύμφωνα με τις παραμέτρους Wellness, εξασφαλίζοντας ένα νέο, σύγχρονο, ποιοτικότερο εργασιακό περιβάλλον.

 

 

Η έρευνα και η γενικότερη παιδεία είναι στοιχεία που εξελίσσουν τον άνθρωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Open Office μπορεί να προσφέρει και τα δύο, σε όσους συμμετάσχουν στις διαδικτυακές επισκέψεις των κτιρίων. Από τη μεριά μας, “ανοίγουμε” τους χώρους μας, συμβάλλοντας σε αυτήν την προσπάθεια, ελπίζοντας να μεταδώσουμε τις δικές μας εμπειρίες.

Αν και για δεύτερη χρονιά διεξάγεται σε διαφορετικό πλαίσιό, όντας μια online “επίσκεψη” στους χώρους που παρουσιάζονται, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να “ταξιδέψουν” σε διάφορα αρχιτεκτονικά έργα, όπου και να βρίσκονται τη συγκεκριμένη στιγμή.

Κάθε περιήγηση του Open House είναι μία φιλτραρισμένη περιγραφή ενός κτιρίου, η οποία εμπλουτίζει τις εμπειρίες των “επισκεπτών”. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική μας αφορά όλους και είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ενημερωμένου υπόβαθρου, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να την κρίνουμε. Το Open House συνεισφέρει και αυτό τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση κριτηρίων, για την εκτίμηση της αρχιτεκτονικής έκφρασης.

 

R|C|Tech

 

Γιάννης Δουρίδας

 

Η αρχιτεκτονική είναι το συμμάζεμα της σκέψης μου και η μετάφρασή του σε χώρο.

Ο σκοπός της είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Για κάποιον μπορεί να είναι επίδειξη πλούτου, για άλλον η στέγαση της οικογένειάς του, για κάποιον τρίτο η δημιουργία του επαγγελματικού χώρου ή του σπιτιού των ονείρων του. Για μένα είναι επάγγελμα, μια συνειδητή επιλογή και η μισή μου ζωή.

Στην R|C|Tech δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη, μονοδιάστατη αρχιτεκτονική ταυτότητα.

Για εμάς, η αρχιτεκτονική είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό το νοικοκύρεμα, που προανέφερα. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ενθουσιάζει, τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τον τελικό της αποδέκτη. Δεν θέλουμε να ταυτιζόμαστε με ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό όραμα, γιατί και ηλικιακά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της ανασκόπησης της δουλειάς μας. Μας αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα και μας ενδιαφέρει να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Αυτό είναι το όραμά μας, γι’ αυτό και όλα τα έργα μας είναι πολύ διαφορετικά. Κάθε έργο έχει ένα όραμα για τον εαυτό του. Το όραμα μιας κατοικίας είναι να περάσουν καλά οι άνθρωποι που ζουν μέσα της. Ένας γραφειακός χώρος “οραματίζεται” να κάνει τους ανθρώπους να συνεργαστούν καλύτερα. Αυτό το όραμα προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε σε κάθε project.

Στα γραφεία μας προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μεγάλους, ενιαίους, φωτεινούς χώρους, ευχάριστους για τους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα τους.

Είναι χώροι ροϊκοί, με άπλετο φυσικό φωτισμό. Θέλαμε ο προσωπικός μας χώρος να είναι μια πρώτη εικόνα και για έναν υποψήφιο πελάτη. Να γίνει, κατά κάποιον τρόπο, η “επαγγελματική κάρτα” μας.

 

RCTECH open office

 

Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή και σε νέους αρχιτέκτονες και σε νέους ανθρώπους.

Το Open Office είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, σε μια εποχή που δεν μπορείς εύκολα να επισκέπτεσαι χώρους, επαγγελματικούς ή ιδιωτικούς. Είναι ένα καλό άνοιγμα προς τα έξω, προς τον κόσμο.

Το Open House Athens ανοίγει ένα “παράθυρο”, ώστε να δει κάποιος πώς δουλεύουμε, πώς είναι το γραφείο μας, από την ευκολία της οθόνης του.

Όταν ήμουν φοιτητής, 20 χρόνια πριν, οι δυνατότητες που είχαμε, για να επισκεφτούμε ή για να δούμε ένα βίντεο του πώς λειτουργούν τα αρχιτεκτονικά γραφεία, ήταν πολύ περιορισμένες. Ο Τσόρτσιλ είχε πει χαρακτηριστικά: “Δεν θες να δεις πώς γίνονται τα λουκάνικα”. Καμιά φορά, όμως, μπορεί να έχει πλάκα να το ανακαλύψεις! Να δεις πώς δουλεύει ένας αρχιτέκτονας. Η επαφή με την αρχιτεκτονική είναι καθημερινή. Αν ανοίξεις το παράθυρό σου είναι εκεί και σε κοιτάζει. Δεν ξέρω αν μπορείς να μάθεις κάτι ή να εκπαιδευτείς, βλέποντας έναν αρχιτέκτονα. Μπορεί, όμως, να σκεφτείς “κοίταξε πώς έχει λύσει το θέμα των ανοιχτών γραφείων”. Όλα είναι μια ματιά στην αρχιτεκτονική.

 

Tsolakis Architects

 

RCTECH open office

Γιώργος Τσολάκης

 

Η αρχιτεκτονική είναι ένα ιδεώδες, το οποίο είναι συγχρόνως συνδεδεμένο με μια ορθολογική πρακτική.

Δεν αποτελεί κάποιο είδος αναπαράστασης, ανεξάρτητο από τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές πτυχές της ζωής. Αυτό το συνδετικό στοιχείο είναι που παρέχει την εννοιολόγηση της αρχιτεκτονικής, ως στοιχείο που παράγει γεγονότα της ζωής κι εξελίσσεται συν τω χρόνω. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι να δημιουργούμε μια αρχιτεκτονική βασισμένη στη δυναμική του γίγνεσθαι, καθώς ο κόσμος, για τον οποίο δημιουργούμε, συνεχώς μετασχηματίζεται.

Η αρχιτεκτονική μας ταυτότητα δε βασίζεται σε μια καλή πρακτική μιας γεωμετρίας ή μορφής.

Αυτό θα αποτελούσε μια μονοσήμαντη ερμηνεία και άκαμπτη πρακτική, η οποία πηγάζει από μια στατική αντίληψη του κόσμου. Αποφεύγουμε και αναιρούμε αυτήν τη στατικότητα, μέσω μιας διαρκούς επανερμηνείας της σκέψης και εξελικτικής διαδικασίας του σχεδιασμού. Η αρχιτεκτονική σκέψη και γραφή, σε σύμπνοια με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, καλείται να αποτυπώσει την πολλαπλότητα νοημάτων και μορφών. Βασικά ερωτήματα, όπως η κλίμακα, η λειτουργία, η εντοπιότητα και ο συμβολισμός, εξετάζονται κι επανερμηνεύονται μέσω καινοτόμων και δημιουργικών διαδικασιών, που θα γεννήσουν τη νέα ιδέα. Θα ήθελα το αρχιτεκτονικό μας έργο να απαντήσει στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα με μια αρχιτεκτονική, η οποία στηρίζεται στην ιδέα και στη δομή μιας σκέψης, που μας δίνει τη δυνατότητα να μεταβαλλόμαστε διαρκώς σε ένα ανοιχτό σύνολο παραλλαγών, καθώς προστίθενται νέα στοιχεία και νέες σχέσεις, καθιστώντας την αρχιτεκτονική μας σύγχρονη, δημιουργική και καινοτόμα.

Ο χώρος του γραφείου σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε να αποτελεί το χωρικό υπόβαθρο της εξελικτικής και συμμετοχικής πορείας που ακολουθούμε για τον σχεδιασμό ενός έργου.

Κάθε στάδιο αυτής της πορείας αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό και σοβαρότητα, καθώς είμαστε ενάντια σε μια ανερμάτιστη λογική παραγωγής σχεδίων. Αυτή η “αλυσιδωτή αντίδραση” ανάμεσα στα στάδια των μελετών παρασύρει όλη την ομάδα σαν ένα σμήνος πουλιών. Δεν υπάρχουν ατομικά γραφεία. Ακόμη και το προσωπικό μου γραφείο, αποτελείται από ένα στρογγυλό τραπέζι οκτώ θέσεων. Ο χώρος στον οποίο δημιουργούμε είναι ανοιχτός, με την αλληλεπίδραση να παροτρύνεται, είτε σε μικρές ομάδες ανάμεσα στις θέσεις των ατόμων, είτε σε μεγαλύτερες, ακόμη και με τη συμμετοχή όλου του γραφείου.

Εποπτικά μέσα, όπως μεγάλη οθόνη προβολών και πίνακες παρουσιάσεων, είναι εργαλεία που χρησιμοποιούμε για καλύτερη διάδραση και επικοινωνία των ιδεών και της πληροφορίας. Βεβαίως, ο τύπος της δουλειάς μας απαιτεί και κάποιο χρόνο εκτός γραφείου, γι’ αυτό είναι σημαντικό, η πληροφορία που αποκτάται εκτός γραφείου να διοχετεύεται άμεσα στο σύνολο του γραφείου. Με αυτόν τον τρόπο, η πληροφορία, όντας ανοιχτή και μη απομονωμένη, μετατρέπεται σε γνώση. Ουσιαστικά, το γραφείο μας είναι ο χώρος όπου βιώνεται η εξελικτική πορεία των έργων, αλλά και των ατόμων, μέσω της συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων.

 

tsolakis open office

 

Αποτελεί σίγουρα τιμή για εμάς που συμμετέχουμε στο Open Office.

Τέτοιες ενέργειες προβολής Ελλήνων αρχιτεκτόνων και της ελληνικής αρχιτεκτονικής αποτελούν σίγουρα ένα αναγνωριστικό αποτύπωμα, που αναδύεται και ξεχωρίζει από την πληθώρα της ανερμάτιστης οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία χαρακτήριζε ως επί τω πλείστον το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας. Αυτή, βέβαια, η προβολή και συζήτηση για την αρχιτεκτονική αποτέλεσε και για εμάς ένα είδος αυτογνωσίας. Ελπίζουμε, όπως εμείς διαπιστώσαμε και επιβεβαιώσαμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής μας μέσω αυτής της εσωτερικής αναζήτησης, να προσθέσαμε μια νέα ιδέα και σκέψη στη φρακταλικής φύσεως μορφή της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πρακτικής.

Ειδικότερα φέτος, μετά από μια πανδημία που βύθισε στη λήθη την ανάμνηση της κανονικότητας της ανθρώπινης κοινωνικής ύπαρξης, θεωρώ ότι η παρακολούθηση του Open House Athens θα επαναφέρει την αλήθεια για τον κόσμο και τη ζωή.

Ότι δηλαδή η ζωή δεν είναι μια κλειστή, στατική και αδρανής παρουσία, η οποία ενδύεται μία και μόνο πραγματικότητα. Τα πολλαπλά ερεθίσματα και αναπαραστάσεις επιτρέπουν στη ζωή να πραγματώνεται με τρόπο δημιουργικό για τον καθένα. Αυτό θεωρώ ότι θα κερδίσει το κοινό, που θα παρακολουθήσει το φετινό Open House Athens.

 

Aristides Dallas Architects

 

dallas Open Office

Αριστείδης Ντάλλας

 

Αρχιτεκτονική για εμάς είναι η τέχνη-επιστήμη που οραματίζεται και δημιουργεί τον χώρο.

Ο χώρος βιώνεται όταν κατοικείται. Χρέος μας είναι να σχεδιάζουμε χώρους, οι οποίοι θα κατοικούνται όμορφα, θα φιλοξενούν όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να τονίσουμε πως η αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αισθητική και πολιτισμική παιδεία κάθε τόπου. Ένα κτίριο που κτίζεται, κατοικείται από τον χρήστη του, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει στο χωροταξικό κολάζ του ευρύτερου περιβάλλοντός του. Επιστρέφει, δηλαδή, ένα κομμάτι του στην κοινωνία. Αυτό ως συνθήκη ανοίγει αυτομάτως έναν ασυνείδητο διάλογο μεταξύ κτιρίων, περιβάλλοντος και κοινωνίας. Έτσι, λοιπόν, η αρχιτεκτονική, όπως και κάθε τέχνη ή επιστήμη, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της κουλτούρας κάθε τόπου. Γι’ αυτό συνοδεύεται και από μια πολύ μεγάλη ευθύνη.

Όταν βλέπουμε έναν τόπο, αναζητούμε πάντα μια ιδέα, ώστε η αρχιτεκτονική να μπορέσει να ενταχθεί με αρμονία. Κάθε τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο συνθετικό εύρημα, μια νέα κεντρική ιδέα. Κάθε αρχιτεκτονική πρόταση γίνεται έτσι αφορμή για μια νέα ερμηνεία.

Το γραφείο μας διερευνά και επεξεργάζεται διαρκώς την αρχιτεκτονική του γλώσσα. Με βασικούς πυλώνες τη Σύνθεση, την Ένταξη στον χώρο και τον χρόνο και την Κατανόηση των αναγκών και αισθητικών προθέσεων κάθε κατοίκου, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τα όρια στα οποία θα εξελιχθεί η ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, διαβάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες, θεωρούμε χρέος μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε έργου και να υιοθετήσουμε στρατηγικές, που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον.

Επομένως, στοχεύουμε στην εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει ο χώρος στον κάτοικο, ή αλλιώς στη συγκίνηση, με σεβασμό στο περιβάλλον απ’ το οποίο γεννιέται.

Όταν η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει, χρειάστηκε να επεκταθεί ο χώρος εργασίας μας.

Η πρώτη απόφαση που πάρθηκε ήταν να δημιουργηθεί μια νέα έδρα -ένας νέος δημιουργικός πυρήνας- και όχι απλά να επεκταθεί το υπάρχον γραφείο της Τήνου. Αξιοποιώντας, λοιπόν, ένα παλιό ατελιέ στην οδό Μαυρομιχάλη, δημιουργήσαμε ένα λειτουργικό εργαστήρι στο κέντρο της Αθήνας. Θέλαμε να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εργασίας, ώστε να μπορούν να “τρέξουν” πολλές διεργασίες παράλληλα. Ταυτόχρονα, δε θέλαμε να χαθεί το ομαδικό πνεύμα εργασίας. Επομένως, οι χώροι μας διατηρούν τον χαρακτήρα ενός workshop, που συμβαίνει γύρω από τα μεγάλα σχεδιαστήριά μας. Οι χώροι είναι απλά σχεδιασμένοι και όχι έντονοι, προκειμένου να αφήσουν περιθώρια στη δημιουργική μας σκέψη να αναπτυχθεί. Οι τοίχοι λειτουργούν σαν ένα ουδέτερο φόντο, επιτρέποντας τη δράση να εξελιχθεί στο κέντρο.

 

dallas open office

 

Τόσα χρόνια ο θεσμός του Open House αποτελεί μια γιορτή για την αρχιτεκτονική.

Όλοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κτίρια έντεχνης αρχιτεκτονικής, να ζήσουν λίγα λεπτά μέσα σε αυτά, να στοχαστούν και να διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης και της αισθητικής τους. Είμαστε, λοιπόν, πολύ χαρούμενοι που υπήρξαμε μέρος αυτής της γιορτής. Η συνεργασία με την ομάδα του Open House ήταν γόνιμη και πολύ ευχάριστη. Άλλωστε, η ιδέα για το Open Office μάς βρήκε εξαρχής σύμφωνους, καθώς θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό κάποιος να βλέπει και να καταλαβαίνει τον χώρο στον οποίο συμβαίνει η δημιουργική διαδικασία πίσω από οποιοδήποτε project.

Στο φετινό Open House ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί όχι μόνο σε κτίρια, αλλά και σε κάποια γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Είναι σαν να βλέπεις μια παράσταση και ξαφνικά να έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις και τις πρόβες, το backstage. Πάντα έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τη διαδικασία και τις ομάδες πίσω από οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό έργο!

 

Open House Athens 2021

Η έναρξη του Open House Athens 2021 γίνεται σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου (18:00-20:30), με ένα Livestream Event. Η ομάδα του ΟΗΑ 2021 θα παρουσιάσει το φετινό πρόγραμμα δράσεων, ενώ προσκεκλημένοι ομιλητές θα μιλήσουν για τα έργα τους. Το Livestream Event θα μαγνητοσκοπηθεί και θα ανέβει στο YouTube κανάλι του Open House Athens, όπου θα παραμείνει διαθέσιμο στο κοινό. Για να το παρακολουθήσετε, πατήστε εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.openhouseathens.gr
Facebook: @OpenHouseAthens
Instagram: openhouseathens

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Κρητικός

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin