Home / Wellness  / Diet & Fitness  / New Year, New Me… Αυτή η απάτη!

New Year, New Me… Αυτή η απάτη!

new_year_new_me_restart_diet
Αφήνουμε το 2020 πίσω μας, σίγουρα όμως μπήκες στον πειρασμό να αναρωτηθείς κάτι πολύ συγκεκριμένο…

 

Τελικά πέτυχες τους στόχους που είχες θέσει την προηγούμενη χρονιά; Και κάπως έτσι καταλήγεις, συνήθως, απογοητευμένος και απλά μεταφέρεις αυτούς τους στόχους για τον επόμενο χρόνο. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν θα εξερευνήσουμε μαζί τα αίτια, αλλά και με ποιους τρόπους συμβαίνει αυτό. Θα δούμε μερικά tips που θα σε αποτρέψουν ή θα σε σώσουν από το να βρεθείς ξανά σε αυτή τη θέση.

Αποφάσεις = Αλλαγή συνηθειών

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβεις όσον αφορά την επίτευξη αποφάσεων είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ αλλαγής συνηθειών και λήψης αποφάσεων. Πολλές φορές, οι στόχοι σου είναι πολύ μεγάλοι ή θέτεις πάρα πολλούς – και ως εκ τούτου προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την αποτυχία. Για την επίτευξη όμως αυτών των στόχων, βασικό είναι να κατανοήσεις ότι

οι μικροί, βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και η λήψη αποφάσεων προς το μέρος τους, ένα βήμα τη φορά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους πετύχεις.

Ο φόβος είναι παντοδύναμος

Ένα σύνηθες συναίσθημα- φαινόμενο που εμφανίζεται όταν θέτεις κάποιο στόχο είναι ο φόβος. Αυτή η μικρή φωνούλα στο μυαλό σου που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός ή πειθαρχημένος για πετύχεις. Και κάπως έτσι αρχίζεις να σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

Πριν το καταλάβεις, επιστρέφεις στην αρχική σου θέση, μην έχοντας ξεκινήσει καν. Σταματάς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να αποταμιεύεις. Ο φόβος είναι ένα τόσο δυνατό συναίσθημα που μπορεί να υπερισχύσει των προτεραιοτήτων και των στόχων που έθεσες για το νέο έτος. Μπορεί να έχεις φόβο αποτυχίας, επιτυχίας ή απλώς να φοβάσαι την αλλαγή, όμως αυτοί οι φόβοι είναι που σε κρατάνε πίσω και σταματάνε την προσπάθειά σου πριν καν ξεκινήσει να γίνεται συνήθεια η επίλυσή τους.

Αλλά η αντιμετώπιση των φόβων είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων γενικότερα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πάντα βοηθάει ένα πράγμα: το κίνητρό σου.

Το γιατί

Πολύ συχνά θα έχεις παρατηρήσει ότι θέτεις στόχους βάσει της εξωτερικής πίεσης, λόγω του τι σκέφτονται οι άλλοι ή επειδή είναι κάτι που νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις. Για να είσαι έτοιμος όμως για την επιτυχία, πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα με το γιατί.

Γιατί θέλεις να επιτύχεις αυτόν τον στόχο; Σε τί θα σε ωφελήσει;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που επιβάλλεται να αναρωτηθείς σοβαρά πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση και θέσεις οποιονδήποτε στόχο στην ζωή σου.

Όλα ή τίποτα

Σταμάτα να σκέφτεσαι με την λογική «όλα ή τίποτα». Είναι προτιμότερο να κάνεις κάτι παρά τίποτα. Ενστερνίζεσαι και εσύ στην καθημερινή σου ζωή αυτήν την λογική; Σκέφτεσαι ποτέ, “Θα μπορούσα να φάω και μία πάστα αφού έχω ήδη φάει αυτές τις τηγανιτές πατάτες;” Και μετά, «χάλασα τη διατροφή μου χθες το βράδυ, οπότε θα την ξεκινήσω την επόμενη εβδομάδα». Η διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις κάτι μέχρι το τίποτα είναι τεράστια. Εάν δεν διαθέτεις μια ολόκληρη ώρα για να αθληθείς στο γυμναστήριο, απλώς αποφάσισε να κάνεις ένα πρόγραμμα για 20 λεπτά. Για να το κατανοήσεις πλήρως,

Κάθε προσπάθεια προς τον στόχο σου είναι καλύτερη από καμία προσπάθεια.

 
Το να περιμένεις να ξυπνήσεις στην 1η Ιανουαρίου και να έχεις αποκτήσει έναν “νέο” εαυτό φαντάζει ανόητο από κάθε άποψη

αλλά κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι εφαρμόζουν αυτή τη πνευματική και σωματική παράνοια. Υπάρχουν κάποια πράγματα λοιπόν που μπορείς να δοκιμάσεις για να μην βρεθείς και πάλι προ εκπλήξεως σε ραντεβού με την προσωπική σου αποτυχία.

 

  • Θέσε απτούς και ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, αντί να δηλώσεις ότι θα «χάσεις 20 κιλά το 2021», προτίμησε να δηλώσεις ότι θα «περπατάς καθημερινά για 2 εβδομάδες» ή «κόψε το φαγητό απ’ έξω και τα ανθρακούχα αναψυκτικά για 2 εβδομάδες.
  • Βρες τι σου ταιριάζει. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους στόχους και τις συνήθειες με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να χρειαστεί να καταγράψουν τους στόχους που έχουν για να τους παρακολουθούν, ενώ άλλοι πρέπει να μιλήσουν για τις συνήθειες και τους στόχους τους.
  • Ενημέρωσε τα αγαπημένα σου πρόσωπα ότι χρειάζεσαι την πλήρη υποστήριξή τους για την επίτευξη των στόχων σου.
  • Προσπάθησε για αρχή να θέτεις βραχυπρόθεσμους στόχους. Είναι ευρέως γνωστό ότι χρειάζονται 17 έως 21 ημέρες για να σχηματιστεί μια συνήθεια. Επομένως, η διατήρηση ενός στόχου για αυτές τις 21 ημέρες θα σου επιφέρει επιτυχία.
  • Ξεκίνα την ημέρα σου λέγοντας θετικά πράγματα για τον εαυτό σου και πόσο σημαντική είναι για σένα η επίτευξη αυτού του στόχου και δίνε μικρές ανταμοιβές ανά καιρούς για να σε κρατήσεις εστιασμένο.

 

Αν και οι περισσότεροι στόχοι της Πρωτοχρονιάς διατηρούνται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οι υγιείς-ρεαλιστικοί στόχοι είναι αυτοί που μπορούν να σε ακολουθηθούν για μια ζωή. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να θέσεις στόχους για το 2021, θυμήσου τα παραπάνω και είμαστε σίγουρες πως όλο και κάτι καλό θα συμβεί!

 

** Και μην ξεχνάς, αυτήν την περίοδο της καραντίνας παραμένουμε online μαζί σου, με εξίσου αποτελεσματικές συνεδρίες εξ αποστάσεως και σου προσφέρουμε 20% έκπτωση σε όποιο πακέτο κι αν διαλέξεις!

Το άρθρο “New Year, New Me… Αυτή η απάτη” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

restartdiet@gmail.com

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος