Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Mastrominas Architecture: Η φιλοξενία είναι μια λέξη ελληνική

Mastrominas Architecture: Η φιλοξενία είναι μια λέξη ελληνική

Caravia_Beach_Mastrominas_cover

Το βραβευμένο γραφείο Mastrominas ARChitecture έχει σίγουρα να μας διηγηθεί πολλές ιστορίες φιλοξενίας, καθώς έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές για τον σχεδιασμό ξενοδοχείων, που ξεχωρίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ιδρυτής, Ηλίας Μαστρομηνάς, μοιράζεται μαζί μας μυστικά της πολυετούς εμπειρίας του, αφήνοντάς μας να ρίξουμε κλεφτές ματιές στη σχεδιαστική διαδικασία αλλά και τα έργα που καταφτάνουν.

 

Ηλίας Μαστρομηνάς, ιδρυτής της Mastrominas Architecture

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Mastrominas ARChitecture θεωρείται σχεδόν ταυτόσημο με την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, καθώς έχετε επιμεληθεί τον σχεδιασμό πασίγνωστων και πολυβραβευμένων ξενοδοχείων. Πώς καταφέρατε να αφουγκραστείτε τον παλμό τoυ global travelling και τι είναι τελικά κατά τη γνώμη σας αυτό που ζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης;
_

Τα τελευταία χρόνια, νέα παγκόσμια δεδομένα στις τουριστικές αγορές αναδεικνύουν τη σχέση οικονομίας και πολιτισμού. Το μοντέλο της εμπορικής άψυχης τουριστικής αρχιτεκτονικής έχει παρέλθει. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης δεν είναι ανυποψίαστος. Διαθέτει εμπειρίες και βομβαρδίζεται από πληροφορίες. Επιπλέον είναι κουρασμένος από την ένταση της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις και αναζητά ένα χώρο πραγματικής χαλάρωσης, με ταυτότητα, υψηλή αισθητική καθώς και αυθεντικές εμπειρίες.
Το γραφείο μας ήταν πάντα προσανατολισμένο στον ποιοτικό σχεδιασμό και είχα αντιληφθεί έγκαιρα ότι το εμπορικό μοντέλο του τουρισμού ήταν θνησιγενές. Η επίτευξη της σχεδιαστικής ποιότητας απαιτεί κατάθεση ψυχής και αυτό κάνω σε κάθε έργο, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για ξενοδοχείο. Παράλληλα, όταν σχεδιάζω οποιοδήποτε έργο, έχω στο μυαλό μου τη ρήση του αείμνηστου Άρη Κωνσταντινίδη: “Τα κτίρια είναι δοχεία ζωής”. Τοποθετούμαι στη θέση του χρήστη και σκέφτομαι τι θα ήθελα εγώ, ως επισκέπτης ενός ξενοδοχείου.

 

casacook_kos_by_George_Fakarosb

Casa Cook Kos by George Fakaros

 

Το Casa Cook Kos είναι ένα έργο που τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει τους σημαντικότερους διαγωνιστικούς θεσμούς παγκοσμίως. Τι πιστεύετε ότι έκανε το συγκεκριμένο έργο να αγαπηθεί και να ξεχωρίσει;
_

Το ξενοδοχείο, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, ανήκει πλέον στην αλυσίδα Oku Hotels, με το όνομα OKU KOS. To concept ανήκει στο γραφείο Lambs & Lions Berlin, όπως και η καλλιτεχνική διεύθυνση και το interior design. Στο γραφείο μας ανατέθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη, κατά την οποία πρωτίστως μας απασχόλησε η επανερμηνεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ως αναφορά σύγχρονου σχεδιασμού, και όχι η αναπαραγωγή μορφολογικών στοιχείων και σχημάτων. Πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι, εμβαθύνοντας στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην ουσία της, που αναδεικνύει τις χωρικές ποιότητες, καθώς και στις αισθήσεις, τις οποίες επεξεργαστήκαμε με σύγχρονο λεξιλόγιο.
Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν οικισμό που υπήρχε πάντα εκεί, ενταγμένος στο γύρω βουκολικό τοπίο με την παρθένα παραλία. Μικρά κυβόσχημα κτίρια όπως στους νησιώτικους οικισμούς και η αίσθηση της χαλαρής φιλοξενίας, όπως σε ένα φιλικό σπίτι. Στενά δρομάκια που καταλήγουν σε ξαφνικά ανοίγματα, υπαίθρια καθιστικά, εξωτερικές σκάλες. Οι κεντρικές λειτουργίες διασπασμένες σε κτίρια γύρω από μια πλατεία. Χρήση τοπικής πέτρας και σύγχρονων παραλλαγών παραδοσιακών τεχνικών. Η αρχιτεκτονική συνομιλεί άριστα με το interior design , σε ένα αποτέλεσμα με ολιστική προσέγγιση.

 

casacook_kos_by_George_Fakaros

Casa Cook Kos by George Fakaros

 
Ταξιδιώτης, επενδυτής, αρχιτέκτονας. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την αλυσίδα ανθρώπων και πώς εσείς καταφέρνετε να την κρατάτε άρρηκτη;
_

Ο ταξιδιώτης αναζητά γνήσιες και μοναδικές εμπειρίες διακοπών. Για να το πετύχουν αυτό, τα νέα ξενοδοχειακά προϊόντα επενδύουν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το design με έμφαση την ιστορία και την τοποθεσία. Παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός έργου εδραιώνεται ως κομμάτι της εμπειρίας του επισκέπτη.
Ο σωστός σχεδιασμός αποτελεί ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιλογές των επισκεπτών παγκοσμίως. Πέρα από ένδειξη πολιτισμού και παιδείας, συνδέεται πλέον άμεσα και με την κερδοφορία στις επενδύσεις. Προκειμένου ο επενδυτής να συμβαδίσει με τις νέες αυτές τάσεις στον τουρισμό και να αντλήσει οφέλη από αυτές, πρέπει να αξιοποιήσει το επιστημονικό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Εκτός από τους εξειδικευμένους οικονομικούς σύμβουλους, marketers, διαφημιστές, οι αρχιτέκτονες καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να μετουσιώσουμε το όραμα του νέου ταξιδιώτη, σε όραμα του σύγχρονου επενδυτή και τελικά να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν με ταυτότητα, συνέπεια και υψηλή αποδοτικότητα.

 

Residnece_AN_X

Residence AN_X

 
Το ξεκίνημα του αρχιτεκτονικού γραφείου σας έγινε στην Κω, για να προστεθεί μετά από αρκετά χρόνια η νέα του βάση στην Αθήνα. Η παραμονή σε ένα νησιωτικό και όχι αστικό περιβάλλον θεωρείτε ότι σας βοήθησε στο να εμβαθύνετε στο κομμάτι της φιλοξενίας;
_

Η παραμονή μου στην Κω, μου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω πολλά μεγάλα τουριστικά έργα και να εμπλακώ σε όλα τα στάδια, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση. Ταυτόχρονα ανέπτυξα κατασκευαστική δραστηριότητα παράλληλα με τη μελετητική. Η επαφή μου με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς μου έδωσε τεράστια εμπειρία στη λειτουργία του ξενοδοχείου και οφείλω να παραδεχτώ ότι είμαστε από τα λίγα γραφεία στην Ελλάδα με αυτή τη γνώση. Επιπλέον η κατασκευαστική εμπειρία, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε κατασκευαστικά σχέδια λεπτομερειών (μελέτη εφαρμογής) που διευκολύνουν στο στάδιο του προϋπολογισμού, της κατασκευής και της λήψης προσφορών, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου και του κόστους.
Η ζωή σε ένα νησί είναι όμορφη αλλά ενδέχεται να σε αποπροσανατολίσει αισθητικά. Όμως, είχα πάντα μεγάλο πάθος για τη δουλειά μου και παρακολουθούσα στενά τις εξελίξεις και τις τάσεις, με πολλά ταξίδια, μελέτη και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

 

CARAVIA_BEACH

CARAVIA BEACH

 

Θα θέλαμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από τις πτυχές της δικής σας σχεδιαστικής δημιουργίας. Με απλά λόγια πώς ξεκινά και δομείται η διαδικασία, κατά την οποία μια ιδέα παίρνει “σάρκα και οστά” ;
_

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με καταλυτικό τρόπο οφείλει να εκφράσει και να υπηρετήσει, αφενός το όραμα του επενδυτή και αφετέρου τις μελέτες που έχουν προηγηθεί, δηλαδή εκείνες του branding και του business plan. Η προσέγγιση του σχεδιασμού πρέπει να είναι ολιστική και να εκτείνεται σε όλες τις υπηρεσίες, με στόχο μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Στο γραφείο μας ακολουθούμε τα παρακάτω πέντε στάδια σχεδιασμού:

Πρώτο στάδιο η Σύνταξη προμελέτης, η στιγμή κατά την οποία θα έρθουμε σε επαφή με τον τόπο και θα τον αφουγκραστούμε, ώστε να τεθούν οι βάσεις του concept.

Δεύτερο στάδιο η Οριστική μελέτη, η φάση στην οποία υπηρετείται το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει τεθεί από τον επενδυτή.

Τρίτο στάδιο η Μελέτη διακόσμησης (interior design και styling), η οποία προσδιορίζει την αισθητική και το ύφος των εσωτερικών χώρων, με πάρα πολλές επιμέρους μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν σχέδια για όλες τις επιφάνειες των χώρων μέχρι και το styling.

Τέταρτο στάδιο η Μελέτη εφαρμογής, η μελέτη κατασκευαστικών λεπτομερειών που κυρίως έχουν να κάνουν με την τεχνολογία του κτιρίου και πέμπτο στάδιο η Σύνταξη προϋπολογισμών έργου, όταν ο έμπειρος μηχανικός είναι πια σε θέση να προϋπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια το κόστος του έργου.

 

LINEAR_HOUSES_NAFPAKTOS

LINEAR HOUSE NAFPAKTOS

 

Διανύουμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. Πόσο μεγάλο είναι κατά τη γνώμη σας το πλήγμα που δέχτηκε λόγω του lockdown και σε ποιο επίπεδο σας επηρέασε;
_

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η φετινή θα είναι μια πολύ κακή χρονιά. Πιστεύω ότι αν δεν έχουμε περαιτέρω εξάρσεις της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και εφόσον βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, ο τουρισμός θα ανακάμψει εύκολα το 2021. Αν όμως, συνεχιστεί η ίδια αβεβαιότητα, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε επηρεαστεί σημαντικά από την κατάσταση. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τα έργα που είχαμε αναλάβει και μας έχουν ανατεθεί νέα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Η πανδημία, βέβαια, έχει επηρεάσει τον τρόπο θεώρησης του τουρισμού και όλοι στρέφονται σε πιο ευέλικτα, μικρής δυναμικότητας προϊόντα με έμφαση στο καλό design, την άνεση και την ιδιωτικότητα. Για εμάς, τα παραπάνω αποτελούν εδώ και χρόνια ιδεολογία και έτσι δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σχεδιασμού μας.

 

 

Τι ετοιμάζετε στην παρούσα φάση; Υπάρχουν έργα που πρόκειται άμεσα να ολοκληρωθούν ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί;
_

Έχουμε διάφορα ενδιαφέροντα έργα σε όλη την Ελλάδα. Ολοκληρώνεται σύντομα η ανακαίνιση του ξενοδοχείου MORE MENI στην Κω και η αδειοδότηση δύο ξενοδοχείων στην Κεφαλονιά. Ένα σημαντικό έργο που μελετάμε είναι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Palmyra Beach στη Γλυφάδα και ένα νέο boutique ξενοδοχείο στην Κάρπαθο. Επιπλέον, έχουμε διάφορα ξενοδοχειακά projects στην Αντίπαρο, την Κω, τη Σκιάθο, την Πάργα κ.α., Παραδόθηκε πρόσφατα μια ιδιαίτερη υπόσκαφη εξοχική κατοικία στην Κω και είναι υπό κατασκευή το έργο LINEAR HOUSES, μία διπλοκατοικία στη Ναυπακτία, ενώ είναι στη φάση έκδοσης οικοδομικών αδειών δύο πολύ ιδιαίτερες βίλες, στο Λαγονήσι και στην Κω.

 

YPOSKAFO_KOS

 

www.mastrominas.com

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath