Home / Lifestyle  / Marc Jacobs: A Genuine Influencer…

Marc Jacobs: A Genuine Influencer…

Ο Marc Jacobs είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σχεδιαστές και ένας από τους μεγαλύτερους “διαμορφωτές” μόδας. Φέτος συμπληρώνει τα 55 χρόνια. Και τα 40 από αυτά είναι αφιερωμένα στη μία και μοναδική του αγάπη. Τη μόδα…

 

 

Είναι ένας από τους πρώτους fashion designers, που καθιέρωσε την street wise αισθητική και “έβαλε” το street style μέσα στους ακριβοθώ ρητους οίκους και στην haute couture. Είναι ο designer που κατάφερε να συνδυάσει το preppie, το grunge και την υψηλή ραπτική και να δώσει νέα πνοή στους “αποστασιοποιημένους” οίκους, φέρνοντάς τους κοντά στην νεολαία και τις “ανάγκες” της και δημιουργώντας
έτσι μία νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

Το ταξίδι του Marc Jacobs με το fashion design ξεκίνησε ήδη από την εφηβική του ηλικία. Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, βρέθηκε αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τη σκληρή πλευρά της ζωής από πολύ μικρός. Σε ηλικία μόλις 7 ετών έχασε τον πατέρα του και μεγάλωσε με τη μητέρα του, την οποία αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα “ψυχικά άρρωστη” και ακατάλληλη να φροντίσει τα παιδιά της. Η ίδια ξαναπαντρεύτηκε άλλες τρεις φορές, ενώ ο Marc βρέθηκε στην εφηβεία του να ζει με τη γιαγιά του στο Upper West Side.

 

 

Φοίτησε στο High School of Art and Design και στη συνέχεια στο the Parsons School of Design της Νέας Υόρκης. Όσο ήταν ακόμη φοιτητής, το 1984, κέρδισε το Perry Ellis Gold Thimble Award, το Chester Weinberg Gold Thimble Award και ανακηρύχθηκε Design Student of the Year.

 

Σε ηλικία μόλις 15 ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως πωλητής στην avant-garde boutique Charivari. Εκεί -και ενώ σπούδαζε ακόμη στο Parsons- σχεδίασε και πούλησε την πρώτη του συλλογή με χειροποίητα πλεκτά. Επίσης σχεδίασε την πρώτη του συλλογή για την εταιρεία Reuben Thomas, Inc. κάτω από το label της Sketchbook. Στη συνέχεια, μαζί με τον Robert Duffy, με τον οποίο συνεργάστηκε ως τα μέσα της δεκαετί-
ας του ‘80, ο Jacobs δημιούργησε την εταιρεία Jacobs Duffy Designs.

 

 

Το 1986 σχεδίασε την πρώτη του συλλογή με το label Marc Jacobs, ενώ το 1987 ανακηρύχθηκε ο νεότερος designer που έχει βραβευτεί ποτέ με τον υψηλότερο τίτλο της Βιομηχανίας της Μόδας, το Council of Fashion Designers of America’s Perry Ellis Award.

Ακολούθησαν δυο κομβικές για αυτόν χρονιές: Το 1993, που ίδρυσε την Marc Jacobs International Company και το 1997, όταν ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Louis Vuitton, όπου και έμεινε μέχρι το 2014.

 

 

 

Τότε ήταν που άλλαξαν όλα για αυτόν, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η φήμη και η “αξία” του στη Βιομηχανία της Μόδας εκτοξεύτηκαν, η επιρροή του ως fashion influencer -με τον γνήσιο ορισμό της έννοιας- διογκώθηκε, αλλά μαζί διογκώθηκαν οι πιέσεις και τα επώδυνα επακόλουθα.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπήκαν στη ζωή του, βυθίζοντάς τον σε τέλμα με σχεδόν καθημερινή χρήση ουσιών. Το 1999 αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και να αποτοξινωθεί, μετά από παρότρυνση των στενών του φίλων, Naomi Campbell και Anna Wintour.

 

 

Η μεγαλύτερη “εξάρτηση” του Marc Jacobs, ωστόσο, αποδείχθηκε πως ήταν η μόδα και η αγάπη του για αυτήν τον έκανε να σταθεί στα πόδια του και να απεξαρτηθεί.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο διορατικός σχεδιαστής επέκτεινε το προσωπικό του brand, με συλλογές για ενήλικες και παιδιά, αρώματα και αξεσουάρ. Το label Marc by Marc Jacobs ολοκλήρωσε 15 χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας, κατά την οποία δημιουργήθηκαν 200 retail stores σε 80 χώρες.

 

 

Αυτή τη στιγμή είναι ο head designer του fashion label, Marc Jacobs, έχοντας συγκεντρώσει άπειρα βραβεία και έχοντας ανακηρυχθεί Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ο Marc Jacobs μπήκε στη λίστα του περιοδικού Times ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, αλλά και στη λίστα του περιοδικού Out με τους 50 πιο ισχυρούς ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες στην Αμερική.

 

 

Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη showbiz, ενώ έχει δημιουργήσει το project “Protect The Skin You’re In”, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το μελάνωμα, δημιουργώντας T-shirts με γυμνές φωτογραφίες των Miley Cyrus, Eva Mendes, Kate Upton, Victoria Beckham, Heidi Klum, Hilary Swank και Naomi Campbell.

Οι φωτογραφίες, όπως και οι καμπάνιες του Marc Jacobs έχουν πάντα στοιχεία των Καλών Τεχνών και της avante garde
αισθητικής. Μινιμαλιστικά σκηνικά και high profile φωτογράφοι, celebrities και πολιτιστικά είδωλα συνθέτουν μαζί τον δημιουργικό “καμβά” του Marc Jacobs, κάνοντάς μας κάθε φορά να ανυπομονούμε για την επόμενη συλλογή του.

 

 

Η τελειότητα είναι απλά βαρετή…Τέλειο και όμορφο είναι απλά το αληθινό. Και εγώ προσωπικά βρίσκω την ομορφιά σε πράγματα περίεργα και ατελή.
Marc Jacobs

 

 

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!