Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Lex Pott: “Tο design έχει να κάνει με την εξέλιξη και όχι τόσο με την επανάσταση.”

Lex Pott: “Tο design έχει να κάνει με την εξέλιξη και όχι τόσο με την επανάσταση.”

Η συλλογή κεριών  “Twist” που πρόσφατα δημιούργησε, έχει προκαλέσει “φρενίτιδα” στους απανταχού λάτρεις των design αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, καταφέρνοντας να προσθέσει πλάι στο όνομά του το nickname, “the candle guy”. O Ολλανδός σχεδιαστής Lex Pott, λατρεύει τους πειραματισμούς με τα υλικά, και μέσα από αυτούς καταφέρνει και δημιουργεί αντικείμενα με ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και χρηστικότητα. Απόφοιτος της διάσημης Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Eindhoven, έχει συνεργαστεί με πολλά διάσημα brands, έχει εκθέσει τα έργα του στις σημαντικότερες γκαλερί, ενώ έχει λάβει σημαντικά διεθνή βραβεία για τη δουλειά του. Ο ταλαντούχος designer μας εξηγεί γιατί το design σχετίζεται κυρίως με την εξέλιξη, τι μπορεί να τον εμπνεύσει, πού μπορούν να οδηγήσουν οι δημιουργικοί πειραματισμοί αλλά και όσα ονειρεύεται για το μέλλον.

 

 

Αποφοίτησες το 2009 από τη διάσημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Eindhoven. Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα και πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το δικό σου στούντιο;

Από την αρχή ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στη δημιουργία του δικού μου στούντιο αλλά και ως freelancer για άλλα brands. Mετά από περίπου 3 χρόνια αποφάσισα να εστιάσω αποκλειστικά την προσοχή μου στο δικό μου στούντιο, και να μη δουλεύω πια για άλλους designers. H αρχική ιδέα ήταν ότι μέσα από το design μπορεί κανείς να δώσει αξία σε υλικά και εντικείμενα. Στην αρχή έκανα μόνο προσωπικές δουλειές, αλλά μετά από κάποια χρόνια ήθελα να προτείνω πράγματα σε διάσημες εταιρείες και labels. Σήμερα, συνεργάζομαι με σημαντικά brands και galleries.

 

Lex Pott

 

Πότε άρχισε το ενδιαφέρον σου για το κομμάτι του design;

Βασικά και οι 2 γονείς μου είναι καλλιτέχνες, στον τομέα της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Μεγάλωσα μέσα στην Τέχνη και τα μουσεία. Πάντα αγαπούσα το design αλλά έβλεπα πόσο δύσκολο είναι να βιοποριστείς αποκλειστικά από αυτό. Κάποιος με είχε συμβουλέψει να κοιτάξω την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Eindhoven, στο κομμάτι των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παρακολουθώντας μια βραδιά αποφοίτησης, είπα μέσα μου  “δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν εδώ, αλλά μου αρέσει πολύ!” Και αυτή ήταν τελικά μια σωστή απόφαση.

 

 

True Colours Vases

 

 

Βιομηχανικός σχεδιασμός, interiors, συγγραφή και διδασκαλία, είναι λίγοι μόνο από τους τομείς με τους οποίους έχεις καταπιαστεί. Τι σε συναρπάζει περισσότερο και γιατί;

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα: δε θέλω να κάνω μόνο ένα πράγμα! Στη δουλειά μου ασχολούμαι πολύ με τον πειραματισμό πάνω στα υλικά και στοχεύω σε μία μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Δε θέλω να περιοριστώ σε μία μόνο κατεύθυνση. Εργάζομαι πολύ ενστικτωδώς, και όταν τελειώσω με ένα θέμα ή υλικό, το αφήνω να “ξεκουραστεί” και συνεχίζω με κάτι άλλο. 

 

Το στούντιό σου βρίσκεται στο Rotterdam. Πώς είναι να ζεις σε αυτή την πόλη και τι απολαμβάνεις περισσότερο;

Είναι μια πολύ όμορφη πόλη για να ζεις. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δύο μεγάλα κομμάτια της βoμβαρδίστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια έχτισαν ξανά την πόλη σε ένα πιο ανοιχτό πλάνο. Επίσης, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Είναι μια σύγχρονη πόλη που δε μένει στο παρελθόν παρά τα ιστορικά της κτίρια. Το δικό μου στούντιο βρίσκεται στο δυτικό μέρος του Rotterdam. Κάτι που αγαπώ πολύ είναι και οι πολιτιστικές επιλογές που προσφέρει η πόλη, όπως τα πολλά θέατρα, τα μουσεία και οι γκαλερί. Μέχρι σήμερα μου αρέσει η ζωή εδώ, αφού υπάρχει αυτή η τόσο δημιουργική ατμόσφαιρα.

 

Chroma collection

Spring Scissors Nomess

 

Ποια είναι η μέθοδος εργασίας σου; Έχεις αγαπημένες τεχνικές και υλικά;

Μου αρέσει να σχεδιάζω με τα χέρια, να κατανοώ τα υλικά και πώς μπορώ να παρεμβαίνω σε αυτά με διάφορες τεχνικές ή να προσθέτω σε κάτι που ήδη υπάρχει. Χρησιμοποιώ μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως ξύλο, πέτρα, μέταλλο κ.α.

 

Θα έλεγες ότι τα αντικείμενά σου έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες, και τι θες να εκφράσεις μέσα από αυτά;

Όχι. Θεωρώ πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα αντικείμενο γιατί για κάποιον λόγο τους αρέσει. Δε θέλω να υπαγορεύω εγώ την ιστορία, καθώς κάθε άνθρωπος έχει άλλη οπτική. Προσπαθώ να δουλεύω για δική μου ευχαρίστηση, ελπίζοντας και οι άλλοι να δουν με τη σειρά τους κάτι στη δουλειά μου.

 

Linea

 

 

Νιώθεις ολοκληρωμένος; Υπάρχει κάτι που επιθυμείς πολύ έντονα;

Μπορώ να πω ότι είμαι ένας άνθρωπος ευχαριστημένος και ευγνώμων. Επιθυμία μου είναι να εστιάσω σε προσωπικές δουλειές και πειραματισμούς, και από εκεί και πέρα, να δω πώς μπορεί να εξελιχθει κάτι σε επίπεδο συνεργασιών. 

 

Έχεις λάβει αρκετά βραβεία για τη δουλειά σου. Πώς νιώθεις για αυτά και με ποιον τρόπο μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο;

Θεωρώ πως ένα βραβείο αποτελεί μια φιλοφρόνηση, αλλά είναι κάτι υποκειμενικό. Ειλικρινά πιστεύω πως τα 100 μ. sprint στους Ολυμπιακούς είναι η καλύτερη συνθήκη για ένα μετάλλιο ή βραβείο, καθώς είναι κάτι αντικειμενικό, με κριτήριο ποιος ήταν ο πιο γρήγορος. Στο design δεν υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια, για να πεις ποιος είναι ο καλύτερος.

 

Συμβουλές για νέους designers;

Λερώστε τα χέρια σας και προσπαθήστε να φτιάξετε κάτι από το τίποτα. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και κάντε αυτό που θέλετε να κάνετε. Κατά την άποψή μου, το design έχει να κάνει με την εξέλιξη και όχι τόσο με την επανάσταση.

 

 

Alteration for Tolix

 

 

Αν δεν είχες ασχοληθεί με το design, με τι θα μπορούσες να ασχοληθείς;

Σαν παιδί ήθελα πάντα να γίνω καπετάνιος και να ασχολούμαι με yachts στο Μονακό. Χαίρομαι που έγινα τελικά σχεδιαστής!

 

 

Σε αποκαλούν “the candle guy”, εξαιτίας των διάσημων συλλογών με κεριά που έχεις δημουργήσει, όπως η συλλογή twist. Tι σου αρέσει περισσότερο στο κερί ως υλικό;

Το γεγονός ότι μπορεί να γίνει υγρό αλλά και στερεό. Αλλά κυρίως η στιγμή κάπου ανάμεσα, που μπορεί να γίνει εύκαμπτο. Αυτή είναι η στιγμή που το κερί γίνεται αντικείμενο. Και αυτό, όμως, ξεκίνησε με πολλούς πειραματισμούς.

 

Τwist collection

 

Pillar candles

 

Τι μπορεί να σε εμπνεύσει;

Για μένα έμπνευση είναι ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς και χαλάρωσης. Πολλές φορές η έμπνευση έρχεται μετά από πολλή μελέτη και άλλες φορές, ενώ πίνω χαλαρά μια μπύρα. Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας σε αυτό.

 

Όλοι μιλούν για το ολλανδικό design και εσύ είσαι κομμάτι του. Πώς νιώθεις για αυτό;

Καθώς είμαστε μια μικρή χώρα, είναι πολύ ωραίο που το design μας έχει γίνει εξαγώγιμο προϊόν. Η Ολλανδία είναι αρκετά μικρή, για να απασχολήσει όλους αυτούς τους designers που έχει. Υπό αυτήν την έννοια, όλοι επωφελούμαστε από τους ανθρώπους που τοποθετούν το ολλανδικό design στο παγκόσμιο χάρτη.

 

Λίγα λόγια για τις νέες σου συλλογές. 

Δουλεύουμε επάνω σε πολλά projects, από έπιπλα μέχρι και περιβαλλοντικά και κοινωνικά projects. Σύντομα θα λανσαριστούν πολλά από αυτά. 

 

Fragments collection

 

 

Υπάρχουν σχεδιαστές που θαυμάζεις;

Πάρα πολλοί, και κυρίως αυτοί που τολμούν να “παίξουν” και όχι να ευχαριστήσουν. Καθώς το πεδίο δουλειάς μου είναι τόσο μεγάλο, θαυμάζω πολλούς ανθρώπους σε ένα εξίσου μεγάλο φάσμα.

 

Αγαπημένο σου αντικείμενο;

Έχω πολλά “τρόπαια” από ταξίδια μου. Δε μετράει η υλική αξία ενός αντικειμένου, αλλά οι αναμνήσεις που αυτό κουβαλάει.

 

Πώς επηρέασε τη δουλειά σου η πανδημία;

Μου έδωσε περισσότερο χρόνο και χώρο για να γίνω πιο ανεξάρτητος. Ξεκίνησα να κάνω πολλά πράγματα μόνος μου, όπως τα κεριά. Μέσα στην πανδημία δημιούργησα και την “checkered woven chair “.

 

Checkered woven chair

 

 

Κάνεις όνειρα για το μέλλον;

Να συνεχίσω να “παίζω” και να πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές, δημιουργώντας τα δικά μου μοναδικά projects.

 

www.lexpott.nl

Instagram: @lexpott

 
 
 
 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath