Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / KKMK Architects: Experiencing the space

KKMK Architects: Experiencing the space

Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πλούσιο portfolio με έργα σε παγκόσμια κλίμακα, οι KKMK Architects επιβεβαιώνουν έμπρακτα τις βασικές αρχές τους. Ο λόγος για τη Μαρίνα Καραμαλή και την Κατερίνα Καραγιάννη, οι οποίες στοχεύουν πάντα στη δημιουργία νέων εμπειριών και συναισθημάτων, μέσα στους χώρους που σχεδιάζουν. Με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, εξειδικεύονται στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φέρνοντας σε πλήρη αρμονία την απλότητα με την πολυπλοκότητα, πάντα μέσα από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Μας μιλούν για τη δική τους αρχιτεκτονική γλώσσα, αλλά και για το πώς ο χώρος μας «μεταφράζεται» σε βασικό παράγοντα ποιότητας ζωής.

 

Πότε και πώς ενώθηκαν οι δρόμοι σας σε αυτό το κοινό «ταξίδι» στην αρχιτεκτονική;

Το 2013 βρεθήκαμε στην ίδια αρχιτεκτονική ομάδα, σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Τότε οι συνθήκες στον κλάδο μας ήταν αρκετά πιεσμένες από την οικονομική κρίση που επηρέασε τη χώρα μας και υπέβαλε σε μεγάλη δοκιμασία τον κατασκευαστικό κλάδο. Ήμασταν αρκετά τυχερές αλλά και ικανές παράλληλα, να εμπλακούμε σε ιδιαίτερα έργα, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο εφαρμογής, τα οποία μπορέσαμε να υλοποιήσουμε εκείνη την περίοδο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ωριμάσαμε και εξελιχθήκαμε αρχιτεκτονικά, ενώ δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των έργων μας. Σταδιακά προέκυψαν απαιτητικά έργα, στα οποία αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, και έτσι οδηγηθήκαμε στο να δημιουργήσουμε τη δική μας αρχιτεκτονική ομάδα, που σήμερα είναι οι ΚΚΜΚ Architects.

 

Μαρίνα Καραμαλή, Κατερίνα Καραγιάννη

 

 

Το portfolio σας περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αρχιτεκτονικών έργων, μικρής και μεγάλης κλίμακας, ενώ επεκτείνεται στο interior & product design ακόμη και σε installations βιτρινών. Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη, που χαρακτηρίζει αυτά τα τόσο διαφορετικά έργα;

Οι δύο βασικές αρχές που προσδιορίζουν τα έργα μας, είναι η αναζήτηση νέων εμπειριών μέσα στον χώρο και η αναζήτηση μοναδικών γεωμετριών. Η εμπειρία του χώρου μπορεί να είναι στατική, μεταβαλλόμενη ή διαδραστική και εν μέρει καθορίζεται από τη μορφή του χώρου. Σκοπός είναι, να δημιουργήσουμε νέες συναισθηματικές αντιδράσεις στον επισκέπτη. Μας ενδιαφέρει να εξερευνούμε πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε διαφορετικής κλίμακας έργα. Είναι πολύ δημιουργικό για την ομάδα μας να ασχολείται με διαφορετικά έργα, καθώς το ένα δίνει πληροφορίες για το άλλο, και ανανεώνει τον τρόπο σκέψης μας.

 

Enthoosia Headquarters

 

 

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα λέγατε ότι διακρίνουν κυρίως τα έργα σας, και θα θέλατε να ταυτιστούν με τη σχεδιαστική σας ταυτότητα;

Δε θα λέγαμε ότι η σχεδιαστική μας ταυτότητα είναι μορφολογική, γι’ αυτό και τα κτίριά μας είναι αρκετά διαφορετικά. Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί αρχιτέκτονες, που εμμένουν σε μια σχεδιαστική ταυτότητα, η οποία και είναι εμφανής σε όλα τους τα έργα. Εμείς προτιμούμε να βλέπουμε την αρχιτεκτονική σαν μια γλώσσα ή καλύτερα ένα λεξιλόγιο, που έχει πολλές εκφάνσεις, ανάλογα με το αν σχεδιάζουμε μια κατοικία στο Ψυχικό, ένα ξενοδοχείο στη Μήλο ή ένα εστιατόριο στο Σίδνεϊ. Αλλά και σε βάθος χρόνου, η σχεδιαστική
ταυτότητα ενός αρχιτέκτονα οφείλει κατά τη γνώμη μας, να αλλάζει και να προσαρμόζεται στη διάρκεια της καριέρας του και αυτό γίνεται μόνο, όταν είναι ανοιχτός σε νέες προσλαμβάνουσες.

 

Voula Residences

 

Τι είναι αυτό που προσδίδει τελικά συνοχή σε ένα έργο, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι μία από τις βασικές σας επιδιώξεις σε κάθε σας σχέδιο.

Κάθε έργο σχεδιάζεται και εξελίσσεται βασιζόμενο σε έναν κεντρικό άξονα ιδεών και συνθηκών. Αυτές αφορούν τη χρήση, τη γεωμετρία και την αισθητική. Μας ενδιαφέρει η σύνθεση και ο διάλογος μεταξύ τους, να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα.

 

Τι μπορεί να αποτελέσει για εσάς έμπνευση;

Η έμπνευση προέρχεται από τα καθημερινά βιώματά μας και από πολλή έρευνα, σε δουλειά σχετικών δημιουργών. Αυτοί μπορεί να είναι σχεδιαστές μόδας, γλύπτες, σκηνογράφοι κ.ά.

Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία παρατήρησης του κόσμου, των αλλαγών και των δυνατοτήτων του. O προβληματισμός και η αμφισβήτηση των δεδομένων συνθηκών, οδηγούν σε νέες ιδέες. Για να γίνει αυτό χρειάζονται και οι αντίστοιχες εμπειρίες και εναλλαγές στην καθημερινότητά μας.

 

Quora House at Palaio Psychiko

 

Ποια η άποψή σας αναφορικά με τα λάθη που έχουν γίνει στην αστική δόμηση κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, και πώς η νέα γενιά αρχιτεκτόνων αποφεύγει την επανάληψή τους ή ακόμα και επεμβαίνει για τη διόρθωσή τους;

Είναι μια τεράστια συζήτηση η δόμηση των πόλεων και τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά. Με δύο λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πριν από κάθε επέμβαση στην πόλη που λάμβανε χώρα, θα έπρεπε να είχε γίνει μια ενδελεχής ανάλυση, ένα mapping, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν οι ανάγκες της πόλης, αλλά και οι συνέπειες της οποιασδήποτε παρέμβασης. Όσο αυτό δε συμβαίνει, οι εναλλαγές της πόλης υπόκεινται στην τυχαιότητα.

 

 

O σχεδιασμός των έργων σας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση τεχνολογίας αιχμής και ψηφιακών τεχνικών. Πώς αυτά τα εργαλεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά και τελικά να κάνουν τη δουλειά του αρχιτέκτονα πολύ πιο αποτελεσματική;

H τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο σχεδιασμού, αλλά και τον τρόπο κατασκευής. Προσφέρει ένα μεγάλο πεδίο προς ανακάλυψη, το οποίο μας παρακινεί να το εξερευνήσουμε και να το «κατακτήσουμε». Χρειάζεται, όμως, να μπορείς να ελέγξεις την τεχνολογία, και να ορίσεις εσύ ως αρχιτέκτονας τις παραμέτρους, ώστε να πετύχεις αποτελέσματα, τα οποία δεν θα μπορούσες να πετύχεις με τα παραδοσιακά μέσα. Ταυτόχρονα, τα παραδοσιακά μέσα είναι αυτά που μας δίνουν τις πληροφορίες και το know how, για να προσδιορίσουμε τον
αυτοματισμό. Είναι μια διαδικασία σε συνεχόμενη ροή, και βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον, να τη χρησιμοποιούμε και να μας «χρησιμοποιεί».

 

White Pebble suites

 

Από το portfolio σας γίνεται φανερή η αγάπη σας για τον σχεδιασμό σύγχρονων κατοικιών. Τι περιλαμβάνει για εσάς ο όρος «σύγχρονη κατοικία» και τι θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της;

Σύγχρονο είναι αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Μια χαρακτηριστική παρανόηση σχετικά με αυτό το θέμα, είναι ο προσδιορισμός του «παραδοσιακού οικισμού» ή η τήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής/παραδοσιακού σπιτιού, που συναντάμε όλοι μας σε περιοχές, οι οποίες έχουν τέτοιο πολεοδομικό περιορισμό. Ακόμη και όταν υπάρχει η επιβολή για μια τήρηση παλαιότερων αναγκών και πολεοδομικών προδιαγραφών στα κτίρια, τελικά, ο τρόπος ζωής και οι νέες ανάγκες τα κάνουν σύγχρονα. Δεν είναι παραδοσιακό ένα σπίτι στις Κυκλάδες, το οποίο έχει μια open plan κουζίνα ή 4 υπνοδωμάτια. Η σύγχρονη κατοικία ακολουθεί τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτός έχει ανάγκη για περισσότερα δωμάτια και χώρους απομόνωσης για το κάθε μέλος του σπιτιού, έχει ανάγκη για κοινοχρήστους χώρους, που μπορούν να μεταβάλλονται, όπως μεταβάλλονται και οι συνήθειες μέσα σε αυτούς. Όλα αυτά, φυσικά και δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα από την έκταση της τεχνολογίας και το πώς αυτή είναι μέρος της ζωής μας. Αυτό αποτυπώνεται και στον χώρο, που καλείται να την πλαισιώσει και να την οριοθετήσει. Η οθόνη, η προβολή, ο ήχος και οι αυτοματισμοί, προσδιορίζουν και προσδιορίζονται από την αρχιτεκτονική που τους πλαισιώνει.

 

House at Hellinikon

House at Hellinikon

 

 

Τα νέα δεδομένα (Covid-19) έχουν φέρει πολλές αλλαγές, μία από τις οποίες είναι και ο μακροχρόνιος εγκλεισμός μας στο σπίτι. Πώς μπορεί ο χώρος που ζούμε να αλλάξει την καθημερινότητα και τη ζωή μας μακροπρόθεσμα; Είναι παράγοντας ποιότητας ζωής;

Ένας βαθύς προβληματισμός μας μέχρι πρότινος ήταν, ότι παρατηρούσαμε πως ο κόσμος ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για την εμφάνισή του, για τα ρούχα του, ακόμη και για το αυτοκίνητο του, αλλά για τον χώρο του, το σπίτι και την πόλη του, υπήρχε σχετική αδιαφορία. Θεωρούμε πως ο εγκλεισμός θα βοηθήσει, στο να φτιάξουμε όλοι καλύτερους χώρους. Ο χώρος μέσα στον οποίο υπάρχουμε, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και στον τρόπο που ζούμε. Προσδιορίζει την ποιότητα ζωής μας, και αντικατοπτρίζει την ψυχική μας οργάνωση και υγεία.

 

 

Σε τι φάση δημιουργίας βρίσκεστε; Υπάρχουν τρέχοντα projects, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά έργων, τα οποία πρόκειται να προβληθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Έχουμε ξεκινήσει τη «δεύτερη» περίοδό μας, αν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει με αυτόν τον τρόπο. Τα έργα μας περιλαμβάνουν κατοικίες, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και της Αυστραλίας. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δημιουργική περίοδο, με αρκετά νέα και ιδιαίτερα έργα. Είναι μια πρόκληση για εμάς, να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να τους προσδιορίζουμε ξανά. Μας αρέσει να εξελισσόμαστε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας συχνά.

 

 

KKMK Architects
Δεινοκράτους 57, Κολωνάκι, Αθήνα
Τ. 210 7297045

 

Flat 24, Evesham House, Hereford Road
London, W2 4PD

www.kkmk.gr
[email protected]

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath