Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο
Keystone Architect: Creative Architectural Duo

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο, Αφροδίτη Βασιλούδα και Μαριάννα Σιδερά, βρίσκεται πίσω από το αρχιτεκτονικό γραφείο Keystone Architects, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πολλά υποσχόμενες αρχιτέκτονες μας μιλούν για το πώς ξεκίνησαν το αρχιτεκτονικό τους ταξίδι και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της επιτυχημένης συνεργασίας τους.

 

Πείτε μας δύο λόγια για εσάς, πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της αρχιτεκτονικής; Αποτελεί σήμερα η χώρα μας πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει ο συγκεκριμένος τομέας;

Αφροδίτη: Η σχέση μου με την αρχιτεκτονική ξεκίνησε πολύ νωρίς, ήδη από την παιδική ηλικία. Έχοντας γονείς αρχιτέκτονες η καθημερινή επαφή με σχέδια, σκίτσα, υλικά αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα για τη μετέπειτα ενασχόληση μου με το αντικείμενο. Ως φοιτήτρια πλέον, ήρθα σε επαφή με την αναζήτηση του ουσιώδους στην αρχιτεκτονική δημιουργία, μέσα από τους κανόνες της σύνθεσης και της αισθητικής. Κατάλαβα ότι η αρχιτεκτονική συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη, κάτι που από την πρώτη στιγμή, αισθάνθηκα ότι μου ταιριάζει απόλυτα.

Μαριάννα: Η απόφαση μάλλον ήρθε ως φυσική, σταδιακή εξέλιξη. Είναι κάποια πράγματα που δεν τα προγραμματίζεις, απλώς σε κατευθύνει η τάση σου προς την παρατήρηση, την περιέργεια, τη δημιουργικότητα, την αισθητική και το να εκφράζεσαι μέσα από αυτά. Κάπως έτσι μπήκε η αρχιτεκτονική στη ζωή μου.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια δεν αποτέλεσαν σύμμαχο του επαγγελματικού μας τομέα, αν λάβουμε υπόψιν το διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Η ιδιότητά μας ως αρχιτέκτονες μας παρέχει την ευελιξία να προσαρμοζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε σε κάθε συνθήκη. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα “εργαλεία” επιδιώκουμε να παράγουμε αρχιτεκτονική που δεν υστερεί σε ποιότητα, λειτουργικότητα και αισθητική. Πάντα υπάρχει η αισιόδοξη οπτική ότι μας δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην ουσία, να σκεφτούμε έξω από το πλαίσιο, ώστε να αναδειχθεί κάτι ξεχωριστό. Ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν αρκεί να τις αφουγκραστείς.

 

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

 

 

Πώς λειτουργεί επιτυχημένα η μεταξύ σας σύμπραξη; Υπάρχουν μυστικά για μία αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία;

Το κοινό όραμα, η κοινή αισθητική αναφορά, το πείσμα, η διάθεση και η επιμονή μας να πετύχουμε τους στόχους μας λειτουργούν καταλυτικά στην υλοποίηση κάθε έργου που αναλαμβάνουμε. Ακόμα και ο συνδυασμός των προσωπικών διαφορετικών οπτικών αποτελεί συστατικό για την παραγωγή αποδοτικών και πιο ολοκληρωμένων λύσεων. Όπως είπε και ο Henry Ford “Το να βρεθούμε μαζί είναι μια αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι μια πρόοδος και το να δουλέψουμε παρέα είναι μια επιτυχία’’.

 

 

Τι σας έχει σημαδέψει περισσότερο στη μέχρι τώρα αρχιτεκτονική σας πορεία; Υπάρχουν προσωπικότητες ή έργα που έχουν επιδράσει καθοριστικά στη δική σας σχεδιαστική οπτική και ταυτότητα;

Σε μια πορεία αρκετών χρόνων έχει υπάρξει πλήθος εμπειριών και γεγονότων που μας σημάδεψαν και μας διαμόρφωσαν. Το project που αναμφισβήτητα θεωρείται ξεχωριστό για εμάς είναι η Αποστολική Εκκλησία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Πεντηκοστής. Ο χώρος λατρείας είναι πάντα μια πρόκληση. Ήταν απίστευτα ελκυστικό να ασχοληθούμε με την αρχιτεκτονική μελέτη ενός ειδικού κτιρίου, να μελετήσουμε τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών, το τελετουργικό τους αλλά και τις παραδόσεις τους σε μία ελεύθερη προσέγγιση ως προς την ογκοπλαστική του κτιρίου, αλλά και τους ειδικούς περιορισμούς και τα όρια που υπάρχουν σε τέτοιου είδους κτίρια. Αρχιτέκτονες όπως οι Άρης Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Βαλσαμάκης, Potiropoulos+Partners, Kengo Kuma, BIG, Olson Kundig αποτέλεσαν σημαντική επιρροή στην αρχιτεκτονική μας ταυτότητα, τόσο για την καθαρότητα και λιτότητα των σχεδιαστικών γραμμών, τη διαχρονικότητα, την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τη διαχείριση του φυσικού φωτός όσο και για την εφευρετικότητα στη χρήση υλικών.

 

 

 

H έμπνευση είναι συχνά μία ρευστή κατάσταση. Από πού αντλείτε τα ερεθίσματα για τα επόμενα project σας;

Ερεθίσματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Από την καθημερινή ζωή, τα βιώματα του καθενός, τη συναναστροφή με ανθρώπους, την επαφή με τη φύση. Αυτό βέβαια που μας χαρίζει μια αίσθηση ανανέωσης και εναλλακτικής αντίληψης είναι τα ταξίδια. Είναι μαγικό να ταξιδεύεις και να αντλείς ποικίλα συναισθήματα και εικόνες. Διευρύνεις τους ορίζοντες σου και δημιουργείς μια βάση δεδομένων, η οποία σου διοχετεύει πληροφορίες κάθε φορά που καλείσαι να εργαστείς σε ένα νέο project.

 

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

 

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία ενός αρχιτεκτονικού έργου που το καθιστούν επιτυχημένο; Εσείς πού δίνετε πρωτεύουσα σημασία; Στην υψηλή αισθητική, την οικονομική πλευρά ενός project, τη λειτουργικότητα ή την καινοτόμα προσέγγιση;

Στις συνθετικές μας προτάσεις δοκιμάζουμε συνεχώς νέες διαδρομές δημιουργώντας τη “διήγηση” ενός έργου. Προσομοιάζει με σκηνογραφία. Κάνεις εικόνα αυτό που οραματίζεσαι, έχοντας επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα, τη φυσιογνωμία του τόπου, της ιστορίας, των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν, των αναγκών που θα εξυπηρετηθούν. Προσπαθούμε επομένως να αντιμετωπίσουμε το κάθε έργο ως μία μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία δίνοντας έμφαση στην υψηλή αισθητική, στη λειτουργικότητα, στη λεπτομέρεια, στον διαρκή πειραματισμό και στην οικονομική συνθήκη του πελάτη προσδίδοντας ένα ολιστικό αποτέλεσμα.

 

 

 

Με ποιο είδος κτισμάτων ασχολείστε κυρίως και γιατί;

Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική κρύβεται παντού, από τον σχεδιασμό ενός παιδικού δωματίου ως τον σχεδιασμό ενός κτιρίου μεγάλης κλίμακας. Οι βασικοί κανόνες της λειτουργικότητας, της αισθητικής, της αρμονίας συνυπάρχουν και μας προκαλούν να δημιουργήσουμε και να εξελιχθούμε μέσα από την πολυδιάστατη οπτική της αρχιτεκτονικής.

 

 

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

 

Υπάρχουν στα σκαριά πλάνα για το επόμενο βήμα; Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Μόνιμο πλάνο μας αποτελεί η συνεχής εξέλιξη και γνώση, καθώς και η παραγωγή υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται την υλοποίηση των ονείρων τους.

 

Keystone Architects: Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δίδυμο

 

 

Brief Q&A

Αγαπημένο υλικό: ΑΦΡ: Το εμφανές beton, όταν εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον.
                                      ΜΑΡ: Ξύλο σε όλες τις εκφάνσεις του, σε χρώμα και υφή.

Το πρώτο πράγμα, που προσέχετε σε έναν χώρο; ΑΦΡ & ΜΑΡ: Τον φυσικό φωτισμό!
Εποχή που σας εμπνέει: ΑΦΡ: Άνοιξη.
                                                  ΜΑΡ: Φθινόπωρο.
Μέρος και εποχή που θα θέλατε να ζήσετε: ΑΦΡ: Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 60 όταν και άνθισε η μοντέρνα αρχιτεκτονική.
                                                                                          ΜΑΡ: Στη μεταπολεμική Ελλάδα. Θα ήθελα να μπορούσα να συνεισφέρω στην εποχή που μετασχημάτισε τις ελληνικές πόλεις και διαμόρφωσε ριζικά την εικόνα του αστικού τοπίου.

Ένα μικρό μυστικό της δουλειάς σας: ΑΦΡ: Συνέπεια.
                                                                              ΜΑΡ: Επιμονή και τόλμη.

Κτίριο ή έργο που θαυμάζετε: ΑΦΡ: Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, ορόσημο για την ελληνική κοινωνία.
                                                               ΜΑΡ: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

 

 

www.keystonearchitects.gr

Fb: Keystone Architects

Instagram: keystone_architects_

stavroulaarnaouti@cozyhome.gr

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!