Home / Lifestyle  / Karl Lagerfeld: Legend of Style!

Karl Lagerfeld: Legend of Style!

Αν υπάρχει γονίδιο της μόδας, τότε το DNA του Karl Lagerfeld κυριαρχείται και ορίζεται από αυτό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Chanel είναι μία φυσιογνωμία, που αποπνέει αβίαστα και έμφυτα την πεμπτουσία ολόκληρης της έννοιας της μόδας. 

 

 

Είναι ο άνθρωπος, που δημιούργησε τάσεις, ενέπνευσε όρους όπως fashion mogul και style guru και που, αν υπήρχε λεξικό με τον ορισμό τους, θα είχε σίγουρα δίπλα στην επεξήγηση των όρων τη φωτογραφία του!

 

Είναι ο άνθρωπος, που κοιτώντας τον και μόνο ενθουσιάζεσαι, ενώ όταν παρακολουθείς τις δημιουργίες του και τα exravagant shows του…εκστασιάζεσαι! Ο Karl Lagerfeld δεν είναι απλώς ένας θρύλος της μόδας. Είναι ο ίδιος η μόδα!

 

Γεννημένος στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933 στο Αμβούργο από εύπορη οικογένεια, ως Karl Otto Lagerfeldt, άλλαξε το όνομά του σε Karl Lagerfeld, κάνοντας εμφανή από πολύ μικρός την προσοχή του τόσο στην εικόνα όσο και στη λεπτομέρεια.

 

 

Έχοντας κάνει σπουδές πάνω στην ιστορία και την ζωγραφική, ξεκίνησε να ασχολείται με τη μόδα, όταν τον προσέλαβε ο Pierre Balmain ως βοηθό του, αφότου κέρδισε σε έναν διαγωνισμό σχεδίου το 1995, στην κατηγορία για το καλύτερο πανωφόρι!

 

Το 1958, μετά από τρία χρόνια στον οίκο Balmain, μετακόμισε στον Jean Patou, όπου ανέλαβε τον σχεδιασμό για δέκα haute couture συλλογές. Ακολούθησε μια μικρή “στάση” στο Tiziano, έναν οίκο μόδας με βάση τη Ρώμη, ώσπου το 1964 κατέληξε ως freelance designer στον οίκο Chloé. Στην αρχή ξεκίνησε να σχεδιάζει λίγα κομμάτια σε κάθε συλλογή, αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε τον εξ’ολοκλήρου σχεδιασμό για όλες τις collections.

 

Το 1965 ξεκίνησε μία σύντομη συνεργασία με την Curiel, ενώ αμέσως μετά “εγκαινιάστηκε” η συνεργασία του με την Fendi. Το 1982 ο διευθυντής του οίκου Chanel, Alain Wertheimer, ρώτησε τον Lagerfeld, αν θέλει να σχεδιάσει για αυτούς. Ο ίδιος ο Lagerfeld είχε πει τότε στους The New York Times: “Όλοι μου έλεγαν να μην αγγίξω τη Chanel, γιατί είχε πεθάνει και δε θα ανασταίνονταν ποτέ! Αλλά εγώ το είδα σαν μια πρόκληση”.

 

 

 

Και έτσι ακριβώς, σαν μια πρόκληση, το αντιμετώπισε και αναδιοργάνωσε τον θρυλικό οίκο από την αρχή. Θέλοντας να “τιμήσει” την Coco Chanel και το όραμά της, συνένωσε τις ιδέες της με το δικό του “μαγικό άγγιγμα”.

 

Διατηρώντας κλασσικά στοιχεία του οίκου, όπως το tweed και οι πέρλες, προσάρμοσε σε αυτά το διάσημο cutting-edge και απόλυτα εμπνευσμένο style του και έφερε νέα πνοή και μία εντελώς νέα δυναμική στον οίκο Chanel, επανατοποθετώντας τον ξανά στα κυρίαρχα παγκόσμια fashion brands.

 

 

 

Τα fashion shows του Lagerfeld για τη Chanel τα τελευταία χρόνια είναι φαντασμαγορικά, έως και θεατρικά, καθώς έχει εμφυσήσει σε αυτά ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, που συνδέονται άμεσα με τις σπουδές του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

 

Σε συνδυασμό με το σχεδιαστικό του ταλέντο, ο Karl Lagerfeld είναι επίσης φωτογράφος και σκηνοθέτης, αναβιώνοντας ενίοτε -μέσω αυτών των ιδιοτήτων του- την κληρονομιά της Chanel σε μορφή films και photo galleries. Είναι, επίσης, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική διεύθυνση όλου του τμήματος advertising του οίκου, ενώ πολλές φορές φωτογραφίζει ο ίδιος για τις διαφημιστικές καμπάνιες του.

 

Παράλληλα, σχεδιάζει τις ready-to-wear collections του οίκου Fendi, ενώ από το 1984 έχει δημιουργήσει και το καθαρά προσωπικό του brand, που φέρει την επωνυμία του. Έχοντας “κερδίσει τον τίτλο” ενός από τους πιο σημαντικούς και διάσημους designers του 21ου αιώνα, έχει φέρει στο the KARL LAGERFELD fashion house και στα προϊόντα του ένα συνδυασμό cool αισθητικής και προσβάσιμης πολυτέλειας, συνδυάζοντας διαχρονικά και κλασσικά κομμάτια με μοντέρνο rock chic ύφος.

 

 

 

Με σταθερή του βάση πλέον το Παρίσι, όπου ζει με την λατρεμένη του γάτα, τη διάσημη Choupette, ο εκκεντρικός και ταυτόχρονα μαγευτικά ιδιαίτερος Lagerfeld είναι γνωστός εκτός των άλλων και για την αφοπλιστική -ενίοτε- ειλικρίνειά του. Ο ίδιος είχε πει πριν από μερικά χρόνια στην Vogue “Δεν ονειρεύομαι όλη μου τη ζωή απλά να έχω το όνομά μου σε ένα μαγαζί και έναν οίκο. Τώρα, που δημιούργησα ένα όνομα, γιατί να μην το εκμεταλλευτώ;”

 

 

 

Έχοντας λατρευτεί και άλλο τόσο κατακριθεί -όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες- έχει χαρακτηριστεί από τον καυστικό, κυνικό και οριακά προσβλητικό του λόγο, αλλά και από τα διάσημα mottos του, που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο “The World According to Karl”.

 

“Μ ι α  μ ι κ ρ ή  α ί σ θ η σ η  τ ο υ  χ ι ο ύ μ ο ρ  κ α ι  λ ί γ η  α σ έ β ε ι α.  Α υ τ ά  χ ρ ε ι ά ζ ε τ α ι  έ ν α ς  θ ρ ύ λ ο ς  γ ι α  ν α  ε π ι β ι ώ σ ε ι “.

 

Και ο Karl Lagerfeld έχει λίγο από όλα αυτά…

 

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!