Home / Cozyhome  / Architecture  / Hedonistic Π: Μια ηδονιστική κατοικία που γίνεται ένα με τη θάλασσα

Hedonistic Π: Μια ηδονιστική κατοικία που γίνεται ένα με τη θάλασσα

Hedonistic P
Οι ADD Architecture Studio, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης, σχεδίασαν την εξοχική κατοικία Hedonistic Π ως δεξαμενή άντλησης ηδονής, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Αίγινα.

 

Η εξοχική κατοικία Hedonistic Π οργανώνεται σε σχήμα Π γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Ο διάλογος με το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και με τις οπτικές θεάσεις του ελεύθερου οικοπέδου αποτέλεσαν κύρια σημεία του σχεδιασμού των βραβευμένων αρχιτεκτόνων.

Η είσοδος του επισκέπτη πραγματοποιείται από το ψηλότερο σημείο του αιθρίου από όπου και οι κινήσεις διαμοιράζονται προς την πισίνα και τις τρεις ζώνες οργάνωσης της κατοικίας -το κύριο υπνοδωμάτιο, τους ξενώνες και τον χώρο διημέρευσης. Το αίθριο και το βατό δώμα-πισίνα αποτελούν ζωτικούς χώρους διαβίωσης της κατοικίας. Τα υπνοδωμάτια έχουν ως σημείο αναφοράς το αίθριο και τη θέα στη θάλασσα.

Η μορφολογία του Hedonistic Π εκφράζει τη λειτουργία των εκάστοτε χώρων που στεγάζει. Παράλληλα, οι επιλεγμένες αδρές υλικότητες συνδιαλέγονται άμεσα με τον τόπο του νησιού. Οι επιμέρους όγκοι αγκαλιάζονται από μια δυναμικού καμπύλου σχήματος ενοποιητική εξωτερική επιδερμίδα, που συγκρατεί το σύνολο και διαμορφώνει ένα οξύ, αλλά σιωπηλό, λεξιλόγιο παρέμβασης στο φυσικό τοπίο.

 

Hedonistic P Hedonistic P

 

Η οργάνωση του αιθρίου

Ο επισκέπτης εισέρχεται στην κατοικία, κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια και ανοίγοντας τη θύρα εισόδου. Αυτή ακολουθεί σε μορφολογία και υλικότητα την εξωτερική επιδερμίδα του κτίσματος, με αποτέλεσμα να “καμουφλάρεται” για να μη διαταράσσει την αισθητική ισορροπία του συνόλου.

Εντός του εσωτερικού αιθρίου αποκαλύπτεται το σύνολο της οργάνωσης της οικίας. Το αίθριο λειτουργεί ως “πανοπτικό” κινήσεων και βλεμμάτων. Παράλληλα, οργανώνει την υπαίθρια ζωή της κατοικίας μέσω αναβαθμών-καθισμάτων και ενός χτιστού καθιστικού. Ο επιμερισμός του σε επίπεδα και η κατάτμησή του σε γωνιές, παρτέρια και στοιχεία νερού δημιουργεί μια εσωτερική κλίμακα που θυμίζει έντονα τα νησιώτικα σοκάκια και τις πεζούλες. Έτσι, η υπαίθρια διαβίωση αποκτά ίση αξία με την κλειστή.

 

Hedonistic P

 

Το “υγρό” παρατηρητήριο

Η πισίνα της κατοικίας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί οπτική συνέχεια της θάλασσας και ταυτόχρονα παρατηρητήριο-“belvedere”. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της τοποθέτησής της στη δεξαμενή-υποδοχέα, που διαμορφώθηκε στην οροφή του χώρου διημέρευσης. Η μετάβαση προς την πισίνα πραγματοποιείται από το επίπεδο εισόδου. Εκεί μια σκάλα οδηγεί στο δώμα των ξενωνών-υπνοδωματίων και στη συνέχεια αυτό συνδέεται με την επιμήκη δεξαμενή νερού.

 

 

Ο χώρος διημέρευσης και το “παιχνίδι” του μέσα με το έξω

Το καθιστικό σχεδιάστηκε ως ένας επιμήκης χώρος που εκτυλίσσεται παράλληλα ως προς τη θέα της θάλασσας. Οι συρόμενοι υαλοπίνακες, που διατρέχουν τις μακριές όψεις του καθιστικού, επιτρέπουν στο βλέμμα να “αγγίζει” το υδάτινο στοιχείο. Ο χώρος διημέρευσης διαχωρίστηκε σε δύο επίπεδα -στο καθιστικό και τον χώρο κουζίνας. Η διάφανη οροφή, που αποτελεί τον πυθμένα της άνωθεν πισίνας, αποδίδει μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα στον χώρο. Χαρίζει έναν ιδιαίτερο φυσικό φωτισμό, που αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η θέαση των σωμάτων που κολυμπούν προσφέρει μια θεατρικότητα και προωθεί την ενοποίηση του μέσα με το έξω.

 

Hedonistic P xoros diimereusis

 

Οι χώροι ύπνου

Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο του αιθρίου βρίσκονται αντίστοιχα τα υπνοδωμάτια-ξενώνες και το κύριο master bedroom. Κάθε λειτουργία στεγάζεται από μια διαφορετική ογκοπλασία. Κύριο στοιχείο αμφότερων των όγκων που φιλοξενούν τα υπνοδωμάτια αποτελεί η καμπυλότητα.

Στους ξενώνες, η είσοδος πραγματοποιείται μέσω της διπλής διάτρησης ενός τοίχου που διαμορφώνεται από κλωστρά και φύτευση και αποτελεί στοιχείο του νυχτερινού φωτισμού του αιθρίου. Η οροφή τους υποχωρεί σε σχέση με τον περιμετρικό καμπύλο εξωτερικό τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει την αύξηση της διέλευσης του φυσικού φωτός και την οπτική επαφή με τον ουρανό.

Η είσοδος στο master bedroom πραγματοποιείται από το τρίτο επίπεδο του αιθρίου, μέσω της “διάτρησης” του τοιχίου, που διαχωρίζει και απομονώνει τις ιδιωτικές λειτουργίες του δωματίου από την κοινόχρηστη ζωή της κατοικίας. Ο ρόλος του τοίχου από ανεπίχρηστο οπλισμένο σκυρόδεμα είναι διττός: αποτελεί στοιχείο πάνω στο οποίο “τερματίζουν” οι διαφορετικές μορφολογίες των όγκων του χώρου διημέρευσης και του υπνοδωματίου, ενώ ταυτόχρονα φιλτράρει κινήσεις και βλέμματα από το αίθριο και το σαλόνι προς το υπνοδωμάτιο. Ο διαχωριστικός του ρόλος αποτυπώνεται στη μορφολογία και στη στιβαρότητα που αποπνέει.

Τόσο οι ξενώνες όσο και το κύριο υπνοδωμάτιο εκτονώνονται σε ιδιωτικούς αίθριους χώρους, που αναφέρονται στη θέα της θάλασσας. Η καμπυλότητα των εξωτερικών τοίχων που περικλείουν τα υπνοδωμάτια διαμορφώνεται έτσι ώστε να τονίζεται το “άνοιγμα” και η αναφορά του συγκροτήματος προς τη θάλασσα.

 

Hedonistic P

 

Γνωρίστε τα έργα του ADD Architecture Studio στο official site, το Facebook και το Instagram του.

 

Photo credits: Courtesy of ADD Architecture Studio

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin