Home / Good Life  / H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

Η Μελίνα Χατζηπαντελή θα σε παρασύρει στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και ζαχαροτεχνίας.

Ζωντανή, ευδιάθετη, πάντα με όρεξη για δημιουργία και γευστικές ανακαλύψεις. Η Μελίνα Χατζηπαντελή κατάφερε να κάνει το χόμπι της και το πάθος της για τα γλυκά επάγγελμα και να ξεχωρίσει στον digital κόσμο. Έχει δημιουργήσει το πολύ επιτυχημένο pastry και food blog, melisoula.gr, στο οποίο μπορείς να βρεις τι πιο νόστιμες συνταγές για γλυκά, αλλά και αλμυρά εδέσματα.

Μας μιλάει για την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική και τη δημιουργία του blog της, μας εξηγεί τι σημαίνει να είσαι ζαχαροτέχνης και μοιράζεται μαζί μας μία εύκολη συνταγή για τον πιο φανταστικό κορμό…

 

 

H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

H pastry blogger ξέρει πώς θα φτιάξεις την νοστιμότερη τάρτα σοκολάτας.

 

 

Μίλησέ μας για το pastry και food blog σου melisoula.gr και το πώς ξεκίνησε. Πότε και πώς ανακάλυψες την αγάπη σου για τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική;

Ήταν κάτι το οποίο ήρθε από μόνο του, όχι μόνο το κομμάτι της ζαχαροτεχνίας, γενικά όλο το κομμάτι της ενασχόλησης με την ζαχαροπλαστική και τον κόσμο των “γλυκών”.  Αιτία η μεγάλη αγάπη μου για τα γλυκά που ξεκίνησε ως χόμπι και τελικά εξελίχθηκε στο πιο “γλυκό” επάγγελμα. Στην κυριολεξία!

 

Θα έλεγα πλέον πως η προσωπικότητά μου είναι η ζαχαροπλαστική. Έχοντας κάνει το χόμπι αυτό, επάγγελμα, κάθε πτυχή της Μελίνας σχετίζεται με αυτό! Γλυκαίνω τους γύρω μου όταν έχουν τις στενοχώριες τους, “ξεσπάω” στη ζαχαροπλαστική όταν εγώ δεν είμαι καλά. Μαγειρεύω όταν είμαι χαρούμενη… Έτσι, λοιπόν, όλα “γυρίζουν” γύρω από αυτό!

 

To melisoula.gr δημιουργήθηκε όταν αποφάσισα πως θέλω να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, δηλαδή τη ζαχαροπλαστική. Έχω πάντα ως γνώμονα τα μπισκότα και τις τούρτες που φτιάχνω για όλους, χωρίς όμως να ξεχνώ το καλό φαγητό! Σε ό,τι και να κάνω προσπαθώ πάντα να βάζω πάθος και την προσωπικότητά μου και θέλω να πιστεύω πως τα καταφέρνω! Θεωρώ πως κάθε στιγμή της ζωής μας αξίζει να συνοδεύεται από ένα γλυκό και προσπαθώ να προσαρμόζω τις δημιουργίες μου στις ανάγκες αλλά και την προσωπικότητα του καθενός για οποιαδήποτε περίσταση, από γενέθλια και βαφτίσεις μέχρι τούρτες έκπληξη αλλά και …χωρισμούς.

 

Αλήθεια πώς προκύπτει το όνομα MeliSoula;

Το όνομα MeliSoula κρύβει μια γλυκόπικρη ιστορία. Το Meli- ως πρώτο συνθετικό, έρχεται από το όνομα μου –ή για τους πιο ρομαντικούς από το γλυκό μέλι- ενώ το Soula είναι το όνομα της μητέρας μου που έχασα πριν μερικά χρόνια.

 

Μελίνα Χατζηπαντελή – MeliSoula

 

Τι ακριβώς σημαίνει ζαχαροτέχνης; Ποιες οι διαφορές του από τον ζαχαροπλάστη;

Ο ζαχαροτέχνης στην ουσία ασχολείται με τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική, τη διακόσμηση δηλαδή των γλυκών όπως 3D cakes με ζαχαρόπαστα, διακοσμημένα cupcakes και πολλά πολλά άλλα. Ο ζαχαροπλάστης πάλι είναι εκείνος που φτιάχνει τα γλυκά -φυσικά και στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής υπάρχει η διακόσμηση, άλλωστε τα γλυκά είναι πάντα όμορφα όπως οι τούρτες κτλ. Η κύρια διαφορά όμως είναι πως η διακοσμητική ζαχαροπλαστική σχετίζεται περισσότερο με τη διακόσμηση του τελικού αποτελέσματος. Και ο ζαχαροτέχνης και ο ζαχαροπλάστης πειραματίζονται με τη γεύση, όμως ο ζαχαροτέχνης δίνει έμφαση στη διακόσμηση.

 

 

 

Πες μας λίγα λόγια και για το κανάλι σου στο YouΤube. Τι το ξεχωριστό θα δει ο θεατής για τη μαγειρική σε αυτό και τι είναι αυτό που θα μάθει;

Είμαι πολύ χαρούμενη για το εγχείρημα αυτό. Ξεκινήσαμε πριν περίπου έναν χρόνο και μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε και το νέο μας studio, απ΄ όπου θα βγαίνουν και όλα μας τα βίντεο και οι φωτογραφίσεις. Στο melisoula.gr, μπορεί κανείς να βρει συνταγές, κυρίως γλυκές αλλά και κάποιες αλμυρές, για όλα τα γούστα. Εύκολες, δύσκολες, για μεγάλους αλλά και για μικρούς.

Στα tutorial που παρουσιάζουμε στο κανάλι μας για τις τούρτες για παράδειγμα, προσπαθούμε να δείξουμε με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο τη διαδικασία παρασκευής βήμα – βήμα, ώστε να φτάσουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Βέβαια όλα έχουν την δική τους σειρά και τον δικό τους βαθμό δυσκολίας. Για παράδειγμα, δύσκολα μπορεί κανείς να φτάσει στην τριώροφη τούρτα αν πρώτα δεν παρακολουθήσει το tutorial που παρουσιάζει τη βάση. Μπορεί κάποιος, αν παρακολουθεί συστηματικά και με σειρά να τα θεωρήσει και online μαθήματα ζαχαροπλαστικής.

 

Τα τελευταία χρόνια η μαγειρική είναι τάση, βλέπουμε πολλές εκπομπές μαγειρικής ενώ στα social media τα food accounts είναι πολυάριθμα. Ποιο food trend σε ενθουσιάζει περισσότερο;

Όπως και στη μόδα έτσι και στην ζαχαροπλαστική οι κυρίαρχες τάσεις ξεκινούν από την Γαλλία. Πειραγμένα παραδοσιακά γλυκά, αποδόμηση των κλασσικών συνταγών και κάτι που τείνει να καθιερωθεί και να μην είναι μία τάση που θα περάσει, είναι ο σεβασμός στην πρώτη ύλη και η αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης.

Φυσικά και παρακολουθώ τα trends. Άλλα μου αρέσουν και άλλα όχι τόσο. Ό,τι κερδίζει το ενδιαφέρον μου, το κρατάω και το εξελίσσω με βάση την προσωπική μου αισθητική και το δικό μου γούστο. Το αν είναι εύκολο ή όχι να πετύχει κανείς την εικόνα των γλυκών όπως την συναντάμε στο ίντερνετ μπορείτε να το διαπιστώσετε με μια επίσκεψη στο κανάλι μου στο ΥouΤube.

 

 

Ποια είναι η πιο αγαπημένη συνταγή του κοινού που σε παρακολουθεί;

Ένα γευστικότατο κέικ χωρίς ζάχαρη για εμάς και τα παιδιά. Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με το υγιεινό μέλι και…voilà!

 

Νόστιμο και υγιεινό: Ο καλύτερος συνδυασμός!

Μελίνα Χατζηπαντελή: συνταγή για tasty κέικ χωρίς ζάχαρη στο YouTube.

 

 

Ποια γλυκιά ή και αλμυρή συνταγή, νόστιμη κι εύκολη, θα μας πρότεινες να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι και να την απολαύσουμε;

Θα πρότεινα το πιο εύκολο γρήγορο και νόστιμο γλυκό των παιδικών μου χρόνων. Κορμό σοκολάτας ή αλλιώς “μωσαϊκό”,  όπως το γνωρίζουν πολλοί. Φυσικά σε μια πιο καραμελένια δική μου εκδοχή.

Είναι τόσο εύκολη που ακόμα και τα παιδιά μπορούν να την κάνουν!

 

H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

 

 

Πώς θα φτιάξετε και τι θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (397 γραμ.)
  • 1 ½ πακέτο μπισκότα (τύπου πτι-μπερ)
  • 5 κ.σ. κακάο

 

H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

H Μελίνα Χατζηπαντελή έχει την τελειότερη συνταγή για κορμό!

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο με το ζαχαρούχο γάλα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί πρόσθεσε το κακάο και συνέχισε να ανακατεύεις. Δεν χρειάζεσαι το μίξερ, ένα απλό σύρμα χειρός ή υπομονετικά με το κουτάλι μπορεί να ανακατευτεί τέλεια το μείγμα. Τέλος, σπάσε σε μικρά κομματάκια τα μπισκότα και ρίξτα στο μείγμα. Ήρθε η στιγμή που θα βάλεις χέρι και θα ανακατέψεις τα μπισκότα με το σοκολατένιο μείγμα σου καλά.

Πάρε ένα κομμάτι λαδόκολλα και στρώσε το στον πάγκο σου. Ρίξε όλο το μείγμα από τον κορμό και ξεκίνα να το τυλίγεις σε ένα ρολό. Βάλε τον κορμό σοκολάτας σου για 3 ώρες στην κατάψυξη. Αφού περάσουν οι 3 ώρες είναι έτοιμος για κόψιμο και σερβίρισμα!

 

Tip: Για να είναι πιο μαλακό το βούτυρο, άφησε το στον πάγκο της κουζίνας για λίγο, έτσι ώστε να έρθει σε σωστή θερμοκρασία.

Extra Tips (για μαμάδες και μεγάλα παιδιά)

Για να δώσεις περισσότερη ένταση και γεύση στον κορμό σου μπορείς να βάλεις ένα σφηνάκι κονιάκ. Επίσης, αν θέλεις να έχει τέλειο σχήμα, μπορείς να απλώσεις λαδόκολλα σε μία φόρμα και να απλώσεις το γλυκάκι σου εκεί. Τέλος, για εντυπωσιακό σερβίρισμα μπορείς να το συνοδέψεις είτε με ζάχαρη άχνη, είτε με σιρόπι σοκολάτας ή και τα δύο!

 

H Μελίνα Χατζηπαντελή είναι η pastry blogger που θα λατρέψεις

H Μελίνα Χατζηπαντελή γνωρίζει τα μυστικά για τα πιο λαχταριστά γλυκά.

 

 

Ποια είναι η διαδικασία για τη δημιουργία μίας νέας συνταγής; Τι σε εμπνέει;

Συνήθως οι ιδέες με βρίσκουν σε τρελές στιγμές. Έμπνευση μπορεί να μου δώσει ένα έντονο χρώμα που θα δω σε μια βιτρίνα ή ένα φρέσκο υλικό που θα βρω όταν βγω για ψώνια. Μια μυρωδιά ή μια μνήμη. Δοκιμάζω τα πάντα, δεν πετυχαίνουν όμως πάντα. Επίσης, η διάδραση με τον κόσμο παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρω. 

 

 

Στο meli soula studio σας διοργανώνατε μαθήματα ζαχαροπλαστικής για παιδιά. Ποιο είναι το feedback που έχεις λάβει από τα παιδιά και ποια είναι τα οφέλη της επαφής τους με τον χώρο της ζαχαροπλαστικής; 

Στο studio μας, το meli soula, πριν από περίπου έναν χρόνο ξεκινήσαμε τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής σε παιδιά διαφόρων ηλικιών. Οι πιο μικροί μας ζαχαροπλάστες είναι τριών (!) χρονών. Αυτό που θέλαμε όταν ξεκινήσαμε ήταν να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της μαγειρικής -καθώς παρόλο που είμαστε pastry studio κάνουμε με τους μικρούς μας μαθητές και αλμυρές παρασκευές.

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την κουζίνα και έρχονται επίσης σε επαφή με τα μαθηματικά καθώς μαθαίνουν να ζυγίζουν και να μετρούν. Ακόμη, μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, αναπτύσσουν συλλογικό πνεύμα και φυσικά χαίρονται πολύ! Τα παιδιά γνωρίζουν τα υλικά και τις πρώτες ύλες, τα μυρίζουν, ανακαλύπτουν καινούργιες γεύσεις και τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής, έναν τεράστιο μαγικό κόσμο. Ακόμη, αποκτούν διατροφική αντίληψη και συνείδηση που τους είναι απαραίτητη και αργότερα στη ζωή τους. Μαθαίνουν πως είναι καλό να τρώμε υγιεινά και γιατί, αλλά και πώς που και που μια μικρή παρασπονδία με ένα γλυκάκι δεν μας κάνει κακό (γέλια).

Απολαμβάνουν πραγματικά τα δίωρα μαθήματα, στα οποία η ζαχαροπλαστική γίνεται παιχνίδι, διασκέδαση και νέα γνώση και όταν γυρνούν σπίτι τους μαζί με το γλυκό που έφτιαξαν τα ίδια, είναι κατενθουσιασμένα!

Δυστυχώς λόγω πανδημίας έχουν παγώσουν τα μαθήματά μας με τους μικρούς ζαχαροπλάστες. Περιμένουμε όμως να λήξει αισίως όλο αυτό και να επιστρέψουμε στο studio μας γιατί περιμένουν τους μαθητές μας πολλά και ενδιαφέροντα. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο studio μας και με νέα πράγματα, όπως είναι τα μαθήματα ενηλίκων που σχεδιάζουμε.

 

Μία πολύ επιτυχημένη δράση σου, μέσα από την οποία καταλαβαίνουμε πως έχεις κοινωνική συνείδηση, είναι αυτή για τον Καρκίνο του Μαστού. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια σχετικά; Πώς το φαγητό βοηθά την κοινωνία;

Το φαγητό είναι το σημαντικότερο για να μπορείς να συνεχίσεις στον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Είμαι άνθρωπος που πιστεύει πως το καλό που κάνεις πάντα σου επιστρέφει, ειδικά όταν σε αυτό βάζεις μεράκι και συμμετέχει ο κόσμος. Τέτοιου είδους δράσεις από το MeliSoula δε θα σταματήσουν ποτέ!

 

Τι ετοιμάζεις από εδώ και πέρα και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Ο καινούργιος μας χώρος φέρνει μαζί του πάρα πολύ ωραία πράγματα. Θα συνεχίσουμε τα βίντεο και μάλιστα ίσως πάρουν και μια διαφορετική μορφή. Ξεκινάμε και ένα νέο εγχείρημα, αυτό των σεμιναρίων σε ενήλικες και των μαθημάτων σε παιδιά και ένα ακόμα project που αφορά τα παιδιά και ονομάζεται ΜαγΥρεύοντας. Είναι μια ιδέα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που συνδυάζει την μαγειρική με το αγαπημένο παιχνίδι, τον κρυμμένο θησαυρό. Η MeliSoula συνεργάζεται με την ΨαχνωντίναΒρισκιάδου –κατά κόσμον Μάρθα Μαυρίδου, η οποία είναι εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού- και δημιουργούν έναν μυστηριακό κόσμο για τα παιδιά. Πολλά παιχνίδια και γευστικές εκπλήξεις λοιπόν για μικρούς αλλά και για μεγάλους.


Με τι άλλο ασχολείσαι;

Έχοντας τελειώσει πληροφορική και εξασκήσει το επάγγελμα για κάποια χρόνια, νομίζω πως πια έχω συνδυάσει όλα όσα αγαπώ: ζαχαροπλαστική, επικοινωνία, τεχνολογία. Έτσι, εκτός από το να φτιάχνω γλυκά για όποιον μου ζητάει και να γράφω στο blog μου, βοηθάω διάφορα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο στην επικοινωνία τους!

 

 

Πίσω από το επιτυχημένο pastry και food blog, melisoula.gr, βρίσκεται η δημιουργική Μελίνα Χατζηπαντελή.

 

 

 

Q&Α

Αυτό που δίνει γεύση στη ζωή μου: Τα έντονα συναισθήματα.

Γλυκό ή αλμυρό; Αλμυρό .. ξεκάθαρα!

Αγαπημένο μου υλικό: Kανέλα: γλυκιά και πικρή σαν όλες τις γυναίκες!

Blog ή Instagram; Blog.

Αγαπημένος chef: O JoakimPrat, ο maître choux στο Λονδίνο!

Γαστρονομικός προορισμός που έχω λατρέψει: Ως food & travel lover, δε νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω κάποια χώρα. Έχω κάνει πολλά ταξίδια, έχω δει μέρη κι έχω δοκιμάσει γεύσεις που έχουν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά μου!

Ταξίδι που θέλω να κάνω: Μεξικό.

Motto ή γούρι για να… πετύχει η συνταγή: Αγάπη και μεράκι είναι πάντα τα πρώτα συστατικά για να πετύχει μια συνταγή!

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!