Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / ELASTIC ARCHITECTS: Oι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το Nammos Dubai

ELASTIC ARCHITECTS: Oι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το Nammos Dubai

Ria_Vogiatzi_Elastic_Architects

Oι Elastic Architects έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν ένα αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο με σημαντικότατα αρχιτεκτονικά έργα εκτός ελληνικών συνόρων, σχεδιάζοντας για παγκόσμιους κολοσσούς. Η Ρία Βογιατζή μας μίλησε για όσα έχουν καταφέρει με τον Αλέξανδρο Ξένο ως ομάδα, τις διακρίσεις, τη σημασία του επαγγελματισμού και της πρωτοπορίας αλλά και τις νέες καλοδεχούμενες προκλήσεις.

 

Ιδρύσατε το αρχιτεκτονικό σας γραφείο το 2003 και μέσα από μια μακρόχρονη πορεία έχετε φτάσει να μετράτε διεθνώς αναγνωρισμένα και βραβευμένα έργα, ενώ έχετε δημιουργήσει μία ακόμη βάση στο Λονδίνο. Με τι βλέψεις ξεκινήσατε τότε και ποια θα λέγατε ότι είναι εκείνα τα στοιχεία της δουλειάς σας, που σας οδήγησαν σήμερα στην κορυφή;

 

 

Η αρχιτεκτονική είναι μια τέχνη που απαιτεί σκληρή δουλειά και επίμονη. Από την αρχή είχαμε θέσει πολύ υψηλούς στόχους για διεθνή έργα και θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο γραφείο. Έτσι, μείναμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μας αποθάρρυναν κατά καιρούς. Μας αφορά το καλό design σε όλες τις παραμέτρους του, είτε είναι αρχιτεκτονική είτε interior ή industrial design. Τα πάντα είναι ένας συνδυασμός απλότητας, ποιότητας, συμμετρίας αλλά και εντυπωσιασμού. Έχουμε αγάπη για το design και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς, γι’ αυτό και επιλέγουμε συνεργάτες που μοιράζονται την ίδια αγάπη με εμάς. Αυτή μας η επίμονη στην καλή αισθητική, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του γραφείου και είναι η κινητήριος δύναμη στο να στοχεύουμε, κάθε έργο μας να είναι το καλύτερο!

 

hotel_durmitor_montenegro_elastic_architects

HOTEL DURMITOR, MONTENEGRO

 

 

Έχετε αποκαλύψει ότι το brand name σας σχετίζεται με την ελαστική, τη γλυπτική οπτική την οποία επιθυμείτε να δίνετε στα έργα σας. Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη;

 

Τα κτίρια ανήκουν στους χρήστες αλλά και στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τη δύναμη της γλυπτικής τέχνης στην αρχιτεκτονική, δηλαδή εκείνη την τέχνη που θα δημιουργήσει όγκους, μορφές, αναλογίες, φως και σκιά, συναισθήματα αλλά και όρια, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχειά που θα κάνουν το κτίριο κάτι παραπάνω από λειτουργικό. Μπορεί τα παραπάνω να σημαίνουν πλήρη ένταξη στο φυσικό ή αστικό τοπίο ή ακόμα τη δημιουργία ενός κτιρίου, που ξεχωρίζει από το δομημένο ή μη περιβάλλον του. Για εμάς, η γλυπτική προσέγγιση των έργων μας αποτελεί μια συνειδητή επιλογή, που αφορά μια εσωτερική ανάγκη για τον ποιοτικό σχεδιασμό και την καλή αισθητική.

 

 

Δεδομένου ότι δεν έχουν καταφέρει πολλά ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία να μπουν στη διεθνή αγορά, δώστε μας μια μικρή γεύση για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα εκτός ελληνικών συνόρων, ειδικά όταν μιλάμε για παγκόσμιους κολοσσούς.

 

Η εμπειρία από τη συνεργασία μας με διεθνείς ομίλους, μας έχει δείξει ότι ο συνδυασμός ταλέντου και επαγγελματισμού είναι, ίσως, το σημαντικότερο asset. Περιμέ νουν να δουν κάτι μοναδικό σε επίπεδο design, πρωτοπόρο και πάνω απ όλα διαχρονικό. Την ίδια στιγμή είναι βασική προϋπόθεσή η οργάνωση της μελέτης και η τεκμηρίωσή της, καθώς και η επικοινωνία με τους αντιπροσώπους των ομίλων, ώστε το αποτέλεσμα να έχει περάσει σωστά όλα τα στάδια εγκρίσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις δε σχεδιάζεις για έναν πελάτη αλλά για κάποιο brand η μια μεγάλη εταιρεία, που έχει πολλές δικλίδες εγκρίσεων και προδιαγραφών. Χρειάζεται, λοιπόν, επιμονή για την αισθητική προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο των standards που έχει ο κάθε όμιλος. Υπάρχει, βέβαια, και ο ανθρώπινος παράγοντας, αφού πολλές φορές έχουμε αναπτύξει φιλίες με τους συνεργάτες μας σε διάφορες χώρες στο πέρασμα του χρόνου. Είναι μια υπέροχη εμπειρία για εμάς, να ταξιδεύεις και να εργάζεσαι σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, παρέα με φίλους

 

 

hotel_durmitor_montenegro_elastic_architects

HOTEL DURMITOR, MONTENEGRO

 

 

Καταφέρατε να γίνετε το 6ο γραφείο της Aman Resorts, με την υλοποίηση του 5 αστέρων “Queen’s Beach Hotel” στο Μαυροβούνιο έπειτα από διαγωνισμό, δημιουργώντας ένα τελείως φρέσκο πρόσωπο για τη γνωστή αλυσίδα. Πόσο δύσκολο ήταν να αποδείξετε ότι μπορείτε και μάλιστα καλύτερα από διεθνώς αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά ονόματα;

 

Η Aman Resorts είναι μια αλυσίδα ξενοδοχείων με πολύ λίγους συνεργάτες και για εμάς ήταν αρχικά ένα άπιαστο όνειρο, το οποίο θέλαμε να πραγματοποιήσουμε. Όταν κληθήκατε να σχεδιάσουμε το Queens Beach Hotel για τον διαγωνισμό, έπρεπε να λάβουμε υπόψιν μας δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται εντός του προστατευόμενου πάρκου Milocer και δεύτερον ότι η Aman ζητούσε μια πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση. Η ιδέα, που συνήθως είναι μια στιγμή διαύγειας, ήρθε ένα βράδυ με ένα πρόχειρο σκίτσο. Το πρωί στο γραφείο στήσαμε το τρισδιάστατο μοντέλο. Η λύση ήταν η απόλυτη ένταξη του έργου στο φυσικό τοπίο: δημιουργήσαμε έναν φυτεμένο λόφο, οργανικές φόρμες και φυσικά τοπία νερού. Αυτή η προσέγγιση βραβεύθηκε από την επιτροπή του διαγωνισμού και σήμερα το έργο αυτό υλοποιείται. Είναι σημαντικό ότι η Aman Resorts βάσισε επάνω σε αυτό το concept το νέο της brand, που ονομάστηκε “Janu”, που σημαίνει στα Σανσκριτικά “ψυχή”.

Η αποδοχή είναι μια συνεχής διαδικασία, καθώς σε κάθε νέο έργο που υλοποιούμε με την αλυσίδα αυτή, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό και πρωτότυπο αλλά ταυτόχρονα timeless, elegant and simple.

 

AMAN_CAVTAT

Aman Cavtat 3D view, by Elastic Architects

 

Τι σημαίνει για εσάς πρωτοπορία σε επίπεδο σχεδιαστικό αλλά και στη γενικότερη σύλληψη ενός έργου;

 

Είναι, ίσως, η πιο σημαντική λέξη! Η πρωτοπορία ανοίγει νέους δρόμους, καθώς μέσω αυτής μπορεί κανείς να εξερευνήσει το νέο και να πετύχει την καινοτομία. Για εμάς αποτελεί μεγάλη πρόκληση και είναι το βασικό θέμα που μας απασχολεί κατά τη διάρκεια μιας σύνθεσης. Χωρίς την πρωτοπορία θα ήταν ένα ακόμα έργο σαν όλα τα άλλα, που σίγουρα δεν είναι ο στόχος μας. Άρα εσωτερικά, μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού των έργων μας είναι να αποδώσουμε την αισθητική μας προσέγγιση, μέσα από τη διαχρονικότητα που, όμως, θα αποδοθεί με νέες ιδέες!

 

 

 

Καθώς θα μπορούσε κανείς να σας χαρακτηρίσει ειδικούς στον σχεδιασμό high-end και πολυτελών ξενοδοχείων, θα θέλαμε την άποψή σας για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός και τη σημερινή θέση του στον παγκόσμιο χάρτη.

 

 

Η Ελλάδα διανύει μια χρυσή εποχή στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο γιατί υπάρχει ενδιαφέρον διεθνώς για τη χώρα μας αλλά κυρίως γιατί υπάρχει γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία νέων ή προς ανακαίνιση κτιρίων για τουριστική χρήση. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν εξαιρετικά έργα, καθώς οι ξενοδόχοι πλέον εκτιμούν το design αλλά και όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα είναι πλέον καλλιεργημένοι, γνωρίζουν τα διεθνή standards και έχουν υψηλή αισθητική. Θεωρώ ότι στη χώρα μας υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ως προς το high-end προϊόν, ταυτόχρονα, όμως, είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου στα όμορφα και καλά κρυμμένα σημεία της χώρας μας.

 

Elastic Architects Cocomat BC

Interior view of Coco-Mat Athens BC Hotel in Athens Greece designed by Elastic Architects © Pygmalion Karatzas

 

 

Λίγα λόγια για το πολυσυζητημένο σας έργο “Nammos Dubai”, τη μεταφορά του αγαπημένου “Nammos” της Μυκόνου στη Μέση Ανατολή. Πώς προέκυψε η ιδέα του συγκεκριμένου έργου και πάνω σε ποια σχεδιαστικά εργαλεία στηριχτήκατε για την υλοποίησή του;

 

 

Η κύρια φιλοσοφία του σχεδιασμού του “Nammos, Dubai” ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος, που μιλάει στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη χρήση αυθεντικών μυκονιάτικων υλικών. Σε αυτή την ιδιαίτερη τοποθεσία, τη Jumeirah, η συνολική αισθητική του σχεδιασμού ήταν η σύλληψη της ψυχής του “Nammos Mykonos”, όπου η πολυτέλεια, η αναψυχή, η παραλία και η μόδα συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία. Κατά την άφιξή τους οι πελάτες συναντούν πολυεπίπεδα στοιχεία νερού, που περιβάλλουν την πρόσοψη του κτιρίου, αντικατοπτρίζοντας τον ουρανό του Ντουμπάι, δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας κυμαινόμενης γυάλινης δομής. Τα στοιχεία νερού οριοθετούνται από μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια, που σχηματίζουν μια γέφυρα ανάμεσα στον λιθόστρωτο δρόμο και τις υπερυψωμένες πόρτες της εισόδου. Η εμπειρία ενισχύεται από τον ήχο του νερού που τρέχει σε κάθε πλευρά της διαδρομής, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη αισθητικά εμπειρία.

 

Το ταξίδι ξεκινάει εικονικά, με τη μυκονιάτικη πέτρα ως το κύριο σκηνικό. Οι φωτισμένες από τα κεριά εσοχές, δημιουργούν ένα θερμό σύνορο μεταξύ της στιγμή άφιξης και του επικείμενου ενθουσιασμού. Τα κρεμαστά φωτιστικά, που μοιάζουν με βότσαλα, καθορίζουν την πορεία του επισκέπτη. Τα χειροποίητα έπιπλα πλαισιωμένα από χειροποίητα χαλιά της περιοχής στέκουν φωτιζόμενα σε κάθε πλευρά της εισόδου, παρέχοντας γωνιές χαλάρωσης για τους επισκέπτες, όπου περιτριγυρίζονται από τη θέα του καταπράσινου κήπου και την αντανάκλαση της πισίνας.

 

Η επιλογή της ταπετσαρίας των επίπλων χαρακτηρίζεται από τις ανοιχτόχρωμες φυσικές ίνες λινών, που δημιουργούν ένα παιχνίδι υφής, βάσει περίπλοκων τεχνικών ύφανσης που συχνά συναντώνται στην παραδοσιακές τέχνες των Εμιράτων και της Ελλάδας. Αυτές οι ίδιες τεχνικές ύφανσης ενσωματώνονται στα εσωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, με τη χρήση διακοσμητικών κλαδιών λυγαριάς , που συνθέτουν την οροφή και είναι στρωμένες με ξύλινα δοκάρια καστανιάς. Τόσο η λυγαριά όσο και η καστανιά, που φύονται στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται ευρέως στη μυκονιάτικη αρχιτεκτονική.

 

elastic_nammos_dubai_b

elastic_nammos_dubai

Photos by Stelios Kyriakis

 

Aman Resorts, One & Only , Marriott, Accor διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις… Πού φτάνουν οι στόχοι και τα όνειρά σας; Σε ποια φάση σας πετυχαίνουμε δημιουργικά;

 

Τα όνειρα δε σταματούν ποτέ! Ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε τα νέα μας γραφεία στη Νέα Υόρκη και να βρεθούμε στο κέντρο του κόσμου. Θα θέλαμε το design μας να υλοποιηθεί διεθνώς και να μας δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουμε πιο εντατικά σε νέες προκλήσεις. Σήμερα το γραφείο μας αποτελείται από περίπου πενήντα ταλαντούχους αρχιτέκτονες σε Ελλάδα και Λονδίνο, ενώ έχουμε δημιουργήσει γραφεία σε Ντουμπάι και Τορόντο, για τα έργα που δουλεύουμε αυτή την περίοδο. Τα έργα μας αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες όπως Καναδά, Αμερική , Καραϊβική, Αγ. Μαυρίκιο, Ντουμπάι, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Αγγλία, Κροατία, Μαυροβούνιο κ.α.

 

 

Aman_canal_grand_venice

Aman Canal Grande Venice – Grand Stairway

 

 

elasticarchitects.com

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath