Home / Cozyhome  / Architecture  / Color Spectrum by lab.arCH architects

Color Spectrum by lab.arCH architects

lab.arCH
Οι lab.arCH architects υπογράφουν τον σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στη Νέα Σμύρνη, που γίνεται πηγή έμπνευσης για μια νεαρή φοιτήτρια διακοσμητικής.

 

Κάθε σπίτι αφηγείται μια ιστορία. “Μιλά” εξ ονόματος του ιδιοκτήτη του, που ζει και αναπνέει κάθε χώρο, κάθε γωνιά του. Με οδηγό αυτήν τη φιλοσοφία, οι lab.arCH architects δημιούργησαν έναν υπέροχο, χαρούμενο, φωτεινό και πλημμυρισμένο στα χρώματα χώρο, για μια φοιτήτρια διακοσμητικής στην Αθήνα.

 

saloni

 

Ο ανασχεδιασμός

Ανασχεδιάζοντας το διαμέρισμα, που βρίσκεται στην πλατεία Νέας Σμύρνης, οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην επιλογή και τον συνδυασμό των υλικών και των χρωμάτων, ώστε να αποτελέσουν ένα πεδίο έκφρασης για τη νεαρή φοιτήτρια. Ο χώρος, λοιπόν, έγινε κατά κάποιον τρόπο αυτοαναφορικός, χωρίς να λησμονείται η λειτουργικότητα ως βασική προτεραιότητα.

 

lab.arCH trapezaria

Εντυπωσιακή η τραπεζαρία, με τη λεία, μαρμάρινη επιφάνειά της, διατρανώνει το less is more, ενώ τα βελούδινα, σμαραγδί καθίσματα, που την πλαισιώνουν, χαρίζουν μια νότα διακριτικής πολυτέλειας στην όλη σύνθεση.

 

Η νέα πρόταση

Η προϋπάρχουσα διαρρύθμιση του διαμερίσματος κατακερμάτιζε τον χώρο, δημιουργώντας μικρά, πλήρως διαχωρισμένα δωμάτια. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, όμως, ανέτρεψε ριζικά την εικόνα του με τη νέα πρότασή του. Οι lab.arCH architects δημιούργησαν δύο ξεκάθαρα διακριτές ζώνες: τη δημόσια, που περιλαμβάνει τους χώρους του καθιστικού και της κουζίνας, και την ιδιωτική, με τους χώρους του υπνοδωματίου, της walkin closet και του λουτρού.

 

lab.arCH

 

Στην προσπάθειά τους να ενοποιήσουν τους χώρους διημέρευσης, οι αρχιτέκτονες ήρθαν αντιμέτωποι με τα δομικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την πρότερη δομή του χώρου. Επέλεξαν, λοιπόν, να τα διατηρήσουν, ως περάσματα πλέον, που επιτρέπουν τη συνδιαλλαγή και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χώρων του γραφείου, της τραπεζαρίας, του καθιστικού και της κουζίνας.

 

lab.arCH kouzina

Η ολόλευκη κουζίνα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα οπτική αντίθεση με τα σκούρα χρώματα της οροφής και τα ιδιαίτερα πλακίδια τύπου terrazzo, τα οποία επιλέχθηκαν για την επένδυση του δαπέδου και του τοίχου, που διαχωρίζει τις δομές των ντουλαπιών.

 

Παιχνίδι με τα χρώματα

Σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος κυριαρχεί και ένα διαφορετικό χρώμα, κάτι που προσδίδει μία παιχνιδιάρικη διάθεση ανακάλυψης. Αντλώντας έμπνευση από την απρόσκοπτη θέα του καθιστικού στο άλσος Νέας Σμύρνης, οι lab.arCH architects έφεραν τα χρώματα της φύσης μέσα στους χώρους του διαμερίσματος. Έτσι, στους χώρους διημέρευσης επιλέχθηκαν τόνοι του πράσινου και του μπλε, ως μια νοητή συνέχεια της εικόνας που εκτυλίσσεται έξω από τα μεγάλα παράθυρα του διαμερίσματος.

 

domatio

Για το υπνοδωμάτιο επιλέχθηκαν παλ, φωτεινές αποχρώσεις, που χαρίζουν ζεστασιά στον πιο ιδιωτικό χώρο του διαμερίσματος.

mpanio

Στο λουτρό, το πράσινο κάνει έντονη την παρουσία του, συνδυασμένο αυτήν τη φορά με πορτοκαλί πινελιές.

lab.arCH apothikeusi

Οι απαραίτητοι χώροι αποθήκευσης τοποθετήθηκαν σε έναν οριζόντιο γραμμικό άξονα, κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στον χώρο του υπνοδωματίου.

 

Αυτό το διαμέρισμα αντικατοπτρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία των lab.arCH architects: “η αρχιτεκτονική είναι τέχνη, αλλά το αρχιτεκτόνημα δεν είναι γλυπτό”. Είναι ένας χώρος σχεδιασμένος για τον άνθρωπο, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του!

 

Credits:

Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη φωτισμού – Διακόσμηση: lab.arCH architects

Κατασκευή: Μιχάλης Μπότσης

Φωτογραφίες: Μιχαήλ Δαμάσκος

Φωτιστικά: Samba Eliezer, Placed

Έπιπλα: Room Design

Yφάσματα: Woodline Saliveros

Είδη μπάνιου: Varelas

Δάπεδο: Roussetos

Ξύλινες κατασκευές – Κουζίνα: Bieexal

Κουφώματα: Bieexal, Aluminco

Θωρακισμένη πόρτα: Μπαλωμένος

 

lab.arCH architects

Μ. Μπότσαρη 12, Γλυφάδα

τηλ. 210 481 0535

www.labarch.gr

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin