Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Chris Basias: Not an ordinary designer

Chris Basias: Not an ordinary designer

Ο Chris Basias, ιδρυτής του δημιουργικού studio CT Lights, σχεδιάζει και υλοποιεί φωτιστικά σώματα υψηλής αισθητικής και ξεχωριστής καινοτομίας, δίνοντας μορφή στις πρωτότυπες ιδέες του, με έναν μη παραδοσιακό τρόπο. Μας αποκαλύπτει ποια ήταν τα πρώτα του βήματα στον χώρο του φωτισμού και μας μιλά για τα αγαπημένα του υλικά, τις προσωπικές του διακρίσεις αλλά και τη σημασία του καλού φωτισμού στην καθημερινότητά μας.

 

 

Πώς ξεκίνησε η επαφή σας με το design και πότε αποφασίσατε ότι ο χώρος του φωτισμού είναι εκείνος με τον οποίο θα ασχοληθείτε ουσιαστικά;

Νομίζω πως από νεαρή ηλικία έγινε ξεκάθαρη μέσα μου η πορεία που θα ακολουθούσα. Από παιδί, πάντα με μάγευε και με έλκυε το φως και οι ιδιότητες του. Έτσι, κάποια στιγμή πριν από 9 χρόνια περίπου, αποφάσισα να κατασκευάσω κάποια σχέδιά μου, με σκοπό τον δειγματισμό τους σε κάποιες εταιρείες. Έτσι ξεκίνησε το CT Lights studio.

 

 

Γνωρίζουμε ότι οι παιδικές εμπειρίες σας είναι ένα στοιχείο, που έχει επηρεάσει το σχεδιαστικό σας στυλ. Με ποιον τρόπο καταφέρνετε να αποτυπώνετε μια εμπειρία ή ένα συναίσθημα στα έργα σας;

Στα πρώτα μου σχέδια είναι πιο ξεκάθαρο αυτό το στοιχείο. Χρησιμοποίησα πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και τα έκανα μέρος των πρώτων μου σχεδίων. Δε νομίζω, όμως, ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος, με τον οποίο εκφράζομαι τεχνικά. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθώ να προσεγγίζω διαφορετικά τη διαδικασία εκτέλεσης του κάθε προϊόντος. Η φιλοσοφία, όμως, και οι αρχές που με ωθούν στην δημιουργία ενός φωτιστικού είναι στην ουσία οι ίδιες. Μου αρέσει να υπάρχει στα σχέδιά μου ένα παιχνίδισμα και ο τελικός χρήστης να μπορεί να έχει και αυτός μια διάδραση με το αντικείμενο, άλλες φορές πιο έντονη και άλλες πιο μικρή.

 

 

Οι φωτιστικές δημιουργίες σας είναι όλες χειροποίητες και κατασκευάζονται αποκλειστικά από εσάς τον ίδιο. Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά και οι μέθοδοι κατασκευής, που συνήθως επιλέγετε;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή όλη η διαδικασία, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή, περνούσε αποκλειστικά από εμένα. Πλέον, λόγω αύξησης της ζήτησης, εκτός από τη δίκη μου ενεργή ενασχόληση, όταν αυτό είναι εφικτό, υπάρχει και η ομάδα μου, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους συνεργάτες, ώστε να ανταποκριθούμε στην παράγωγη και στους απαιτητικούς μας πελάτες. Είναι άνθρωποι, με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και κοντά τους μαθαίνω πάντα κάτι νέο και έτσι εξελίσσομαι. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ τον συνεργάτη μου, που πλέον για μένα είναι κάτι παραπάνω από οικογένεια, κ. Χαράλαμπο Μπαλόκα, πλάι στον οποίο έχω μάθει πολλά από τα παραδοσιακά μυστικά της μεταλλοτεχνίας, συνδυάζοντάς τα με νέες τεχνικές, ώστε τα προϊόντα μου να είναι σύγχρονα και καινοτόμα.

 

 

Πώς μπορεί ο φωτισμός να αναδείξει ή αντίθετα να υποβαθμίσει την αισθητική ενός χώρου; Ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής του ιδανικού φωτιστικού για τον προσωπικό μας χώρο;

Αναμφισβήτητα, ο φωτισμός μπορεί να “απογειώσει” ή να καταστρέψει έναν χώρο. Δεν είναι τυχαίο, που μεγάλες εταιρείες επενδύουν στον φωτισμό, ώστε να αναδείξουν τα προϊόντα τους στα καταστήματά τους. Ο καλός φωτισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί από μια πηγή φωτός. Για να πετύχουμε καλύτερο φωτισμό είτε στον προσωπικό μας είτε σε ένα άλλον χώρο, χρειάζεται να έχουμε πολλές και διαφορετικές πηγές φωτισμού. Αυτή είναι και η βασική ιδέα.

 

 

Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό design και τους σύγχρονους δημιουργούς;

Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με φρέσκες ιδέες και ωραία αισθητική. Σε αυτή μου την άποψη στηρίχτηκε η νέα μας συνεργασία με τον Ιωάννη Σολωμόζη της εταιρείας SOLO. Χρησιμοποιώντας τα υφάσματα που σχεδιάζει για το φωτιστικό μου Tailor Made, που κατασκευάζεται με παραδοσιακά τελάρα κεντήματος, πετύχαμε να δώσουμε στο φωτιστικό μια άλλη δυναμική.

 

 

Έχετε παρουσιάσει τη δουλειά σας στις μεγαλύτερες εκθέσεις design διεθνώς, όπως η Salone del Mobile, όπου και διακριθήκατε το 2016 στην κατηγορία των καλύτερων νέων σχεδιαστών παγκοσμίως, οι δημιουργίες σας φιγουράρουν σε ξένα περιοδικά και πλέον πωλούνται στο WallpaperSTORE* του διασημότερου, ίσως, περιοδικού design στον κόσμο. Πώς νιώθετε που τα έργα σας έχουν πια αναγνωριστεί εκτός των ελληνικών συνόρων;

 

Ήταν ένας στόχος που είχα από την αρχή όταν ξεκίνησα. Ήθελα και κατάφερα η δουλειά μου να “βγει” εκτός των ελληνικών συνόρων και σίγουρα δε θα μπορούσα να μην αισθάνομαι όμορφα γι’ αυτό! Αυτός ήταν και ο λόγος που δήλωσα συμμετοχή στην έκθεση Salone del Mobile, όπου και έγινα αποδεκτός ως νέος σχεδιαστής στη Satellite (έτσι ονομάζεται το τμήμα με τους νέους σχεδιαστές) και ο πρώτος Έλληνας στη διοργάνωση. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε και η διοργανώτριά της, “Επιτέλους ένας Έλληνας!”. Έτσι έγινε η αρχή και φέτος με μεγάλη μου χαρά παρουσίασα δουλειά μου στο τμήμα φωτισμού της έκθεσης, την Euroluce, όπου παρουσιάζονται οι νέες τάσεις φωτισμού κάθε δύο χρόνια. Εκεί, η παρουσία μου ήταν διπλή, αφενός με το booth του CT Lights studio, όπου παρουσίασα πιο παλιά και νέα σχέδια (κάποια από τα οποία μπορείτε να βρείτε στο WallpaperSTORE*), και αφετέρου στο Booth του μεγάλου ιταλικού οίκου Kundalini, όπου παρουσιάσαμε στον εξωτερικό τοίχο και στην είσοδό τους, ένα μεγάλο installation με το φωτιστικό “Azou”, το οποίο και σχεδίασα για την εν λόγω εταιρεία σε λευκό μάρμαρο, μαύρο μάρμαρο και πράσινο όνυχα.

 

 

 

Ποιες είναι οι σχεδιαστικές προτάσεις σας για τον φετινό χειμώνα;

Πιστεύω ότι ένας καλός σχεδιασμός χώρου όταν συνδυάζεται με σωστή μελέτη φωτισμού, οδηγεί πάντα σε ένα ορθό και διαχρονικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως των επιμέρους τάσεων. Και είναι δυο από τα στοιχεία που θέλω να έχουν τα σχέδια μου: ευελιξία και διαχρονικότητα. Σίγουρα, θα πρότεινα φωτιστικά με μάρμαρο, ένα φυσικό υλικό, διαχρονικό και πολύτιμο, που δίνουν στο χώρο μια αίσθηση πολυτελείας. Μπορούν να αναδείξουν μικρούς ή μεγάλους χώρους σε minimal ή maximal ύφος, δίνοντάς του χαρακτήρα.

 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον του CT Lights Studio;

Βασικός στόχος μου είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι εγώ προσωπικά σαν άτομο αλλά και σαν χώρα, έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και τις ιδέες μας στο εξωτερικό, καθώς δε θεωρώ ότι υστερούμε σε κάτι, όσον αφορά τη δημιουργικότητα και την ποιότητα της παραγωγής μας. Είναι θέμα αποφασιστικότητας και όρεξης για δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος και ανυπόμονος για τα επόμενα βήματα!

 

 

www.ctlights.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath