Home / Cozyhome  / Architecture  / Ca’Gioia: Μία πολυτελής βίλα-ωδή στην Παλλαντιανή αρχιτεκτονική

Ca’Gioia: Μία πολυτελής βίλα-ωδή στην Παλλαντιανή αρχιτεκτονική

H μοναδικής αισθητικής βίλα “μιλάει” την γλώσσα του υψηλού design σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο της.

Η είσοδος στη βίλα Ca’ Gioia διατρέχεται από γυαλί, ππαισιώνοντας ιδανικά ένα από τα πιο όμορφα δείγματα αρχιτεκτονικής του 16ου αι., του Bενετού Andrea Palladio,  τα έργα του οποίου βασίζονταν πολύ στη συμμετρία, την προοπτική και τα στοιχεία της επίσημης κλασσικής αρχιτεκτονικής ναών της Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης.

 

 

 

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο υπέροχα κτίρια -η διάσημη  Villa Angarano ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO κτισμένη στο  Bassano del Grappa το 1556, σχεδιασμένη από τον Francesco Pascali – παρεμβάλλεται μόνο ένα τεράστιο πάρκο, το οποίο τα διαχωρίζει αλλά παράλληλα διατηρεί μεταξύ τους έναν συνεχές διάλογο.

 

 

Και τα δύο ακολουθούν την ίδια λογική στη σχέση τους με το έδαφος στο οποίο βρίσκονται, αποτελώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα των κατοικιών της ιταλικής περιφέρειας του Βένετο.

 

Η βίλα Ca’ Gioia ολοκληρώθηκε στις αρχές της χρονιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον γεμάτο ελιές και οπωροφόρα δέντρα, μία έκταση 8.000 τ.μ,  ακολουθώντας τις αρχές της Παλλαντιανής αρχιτεκτονικής, μέσα από μια σύγχρονη ματιά. 

 

 

Το χαμηλό κτίριο με τη δίρριχτη στέγη βλέπει δυτικά και τοποθετημένο σε ένα λίγο ψηλότερο επίπεδο συνδέεται με το διώροφο  κτίριο, κρατώντας την τέλεια ισορροπίο ανάμεσα στη φόρμα των αρχαίων μνημείων και την απλότητα. Καθαροί, γεωμετρικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από ένα ακριβές “δέσιμο” μεταξύ άδειων και γεμάτων χώρων.

 

 

 

Στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου τα δωμάτια είναι πιο ανοιχτά και “ρευστά”, με μεγάλα ανοίγματα και άμεση σύνδεση με τον κήπο. Εκεί συναντάμε μία ανοιχτή σαλοτραπεζαρία, την κουζίνα και έναν χώρο μελέτης, ενώ στον επάνω όροφο, στον οποίο οδηγούμαστε από μία εντυπωσιακή σκάλα από λευκό μέταλλο και ξύλο δρυός, συναντάμε 3 υπνοδωμάτια, 4 μπάνια αλλά και μία ευρύχωρη walk-in closet, που εξυπηρετεί όλα τα δωμάτια.

 

 

Στο μονοώροφο κτίριο συναντάμε το γκαράζ, έναν ξενώνα με μπάνιο, ένα στούντιο διαμέρισμα όπου κατοικεί το προσωπικό, αλλά και έναν μεγάλο χώρο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της οικογένειας.

 

 

Σε όλους τους χώρους επιλέχθηκε η ανοιχτόχρωμη παλέτα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη φωτεινότητα στα δωμάτια, ενώ για το πάτωμα επιλέχθηκαν μεγάλες πλάκες Lapitec, στην απόχρωση Bianco Crema, καθώς και ξύλινα δοκάρια σαν περίγραμμα στην οροφή αλλά και σε κάποιους από τους εσωτερικούς τοίχους.

 

 

 

Όπως λέει ο αρχιτεκτονας και ιδιοκτήτης, Francesco Pascali, ο οποίος βρισκόταν από την αρχή μέσα σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού, το συγκεκριμένο έργο διήρκησε 4 χρόνια, με τεράστιο σεβασμό στην ήδη υπάρχουσα, γειτονική Villa Angarano, τηρώντας τους κανόνες της Παλλαντιανής Αρχιτεκτονικής, με κύριο υλικό κατασκευής το Lapitec, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της βίλας.

 

 

Οι αεριζόμενες προσόψεις, που καλύπτουν μία έκταση 600τ.μ, έχουν επενδυθεί και εκείνες με Lapitec, το οποίο είναι άκρως ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και τις κλιματικές αλλαγές, δημιουργώντας τις καταλληλότερες συνθήκες διαβίωσης τόσο για το καλοκαίρι όσο και για τον χειμώνα.

 

 

Το Lapitec είναι μια πρωτοποριακή κεραμική επιφάνεια εξ’ ολοκλήρου ανεπτυγμένη στην Ιταλία. Διατίθεται σε μια σειρά πλακών διαφόρων διαστάσεων και κομψών φινιρισμάτων που εκφράζουν την ομορφιά και το βάθος της φυσικής πέτρας για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Είναι μια σκληρή κεραμική επιφάνεια μη εύφλεκτη και αδιαπέραστη από ακτίνες UV, έτσι ώστε τα χρώματα της να παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Οι κεραμικές επιφάνειες Lapitec είναι απαλλαγμένες από πόρους και δεν απορροφούν λεκέδες, βακτηρίδια κ.α. Τέλος, π΄ροκειται για ένα σκληρό υλικό με υψηλή αντοχή σε γρατζουνιές, στην κρούση και την τριβή, σε συνδυασμό με την ευκολία καθαρισμού το καθιστούν ιδανικό για πάγκους κουζίνας, πάγκους μπάνιου, επενδύσεις τοίχων δαπέδων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα και για αρχιτεκτονικές ειδικές κατασκευές.

 

 

Francesco Pascali Architetto

www.francescopascaliarchitetto.com

 

Photo credits: Andrea Martiradonna – www.martiradonna.it 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath