Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / ADD Architecture Studio: “Η αρχιτεκτονική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας”

ADD Architecture Studio: “Η αρχιτεκτονική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας”

add architects studio
Οι Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης, οι αρχιτέκτονες πίσω από το ADD Architecture Studio, μιλούν για την εμμονή τους με το φως, για τολμηρά αντικείμενα που κρύβουν μοναδικές αφηγήσεις και για την αρχιτεκτονική ως κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας.

 

Ο Αργύρης Χρονόπουλος και ο Διονύσης Κουτσιουμάρης είναι οι αρχιτέκτονες πίσω από το ADD Architecture Studio. Οι δύο νέοι και πολλά υποσχόμενοι αρχιτέκτονες και designers δημιουργούν εμπειρίες μέσω του σχεδιασμού κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Η προσέγγισή τους εστιάζει στην προσεκτική επιλογή υλικών και τη μοναδική χρήση του φωτός σε όλες τις μορφές του. Το εντυπωσιακό portfolio τους περιλαμβάνει εντυπωσιακές κατοικίες, concept stores και βραβευμένα design objects.

Το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”, που σχεδίασαν, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award, καθώς και το Big SEE Product Design Award 2020. Άλλο ένα βραβευμένο project τους είναι το “Reverse Pickup Table Lamp”, το οποίο απέσπασε το Silver A’ Design Award for Lighting Products and Lighting Projects Design το 2018. Οι ADD είναι μέλη του International Design Club και του International Association of Designers. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο τομέας του design ή η αρχιτεκτονική ειδικότερα δεν αποτελούσε πάντοτε όνειρό τους.

“Όνειρό μας αποτελούσε η ενασχόληση με δημιουργικά αντικείμενα και διαδικασίες. Διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορούν να γεννηθούν ιδέες, νέες οπτικές και στάσεις απέναντι στην ίδια τη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως άνθρωποι. Η αρχιτεκτονική και το design εν γένει αποτελούν για μας μια από τις πολλές δημιουργικές φωνές που διαθέτουμε ως μονάδες και ως ομάδα, προκειμένου να εκφράζουμε αυτό που μας απασχολεί ως ανήσυχες προσωπικότητες στην εκάστοτε περίοδο της ζωής μας.”

 

praxitelous loft add architects studio

The Praxitelous Loft

 

Πώς ξεκίνησε η κοινή σας πορεία;

Μέσω της συνεργασίας μας ως σπουδαστές της σχολής των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ανακαλύψαμε από πολύ νωρίς πως μοιραζόμασταν ένα κοινό δημιουργικό όραμα… Μια συγγενή αντίληψη σχετικά με την ουσία που διέπει την ύπαρξη και την καθημερινή ζωή του αρχιτέκτονα-σχεδιαστή. Είναι μια αντίληψη που συνεχώς επαναπροσδιορίζουμε και ανανεώνουμε όσο ωριμάζουμε και ως άνθρωποι.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το προσωπικό σας στυλ;

Αν οφείλαμε να κατατάξουμε το σχεδιαστικό μας ύφος κάτω από ένα κοινά αποδεκτό αρχιτεκτονικό στυλ, τότε θα μας χαρακτηρίζαμε ως “νέο-μοντέρνους”. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς που αποδίδουν μια αίσθηση “ακινησίας” και αδράνειας στο σχεδιαστικό μας έργο. Το στυλ μας αποτελεί τον καθρέπτη της ψυχής μας. Είναι πολυδιάστατο και αντλεί έμπνευση από ποικίλα ρεύματα και χώρους έκφρασης και την εκάστοτε διάθεσή μας.

 

Αντιλαμβάνομαι πως το φως παίζει καθοριστικό ρόλο στα έργα των ADD Architecture Studio…

Το φως -και δη το τεχνητό φως- αποτελεί ένα εργαλείο για εμάς. Μέσα από αυτό επαναπροσδιορίζουμε τον χώρο και ταυτόχρονα του αποδίδουμε χαρακτήρα. Είναι ένα άυλο υλικό, το τελευταίο και πιο κρίσιμο “υλικό” κατασκευής χώρου. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο των συστατικών μιας συνολικής αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Το φως μπορεί να αναδείξει μια αρχιτεκτονική πρόταση στο έπακρο και να την απογειώσει. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί και να την καταστρέψει, αν δεν φροντιστεί.

Η εμμονή μας με την έννοια του φωτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ιδιόμορφο φετίχ! Συνεχώς τροφοδοτεί τα έργα μας με την έννοια του “αναπάντεχου” και της έκπληξης. Η δύναμή του να αναδεικνύει υλικά και επιφάνειες, να αποκαλύπτει τις γεωμετρικές αρχές μιας αρχιτεκτονικής λύσης, να δημιουργεί χώρο εκεί που δεν υπάρχει και να ξυπνά έντονα συναισθήματα, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που το καθιστούν παράγοντα ζωτικής σημασίας στα έργα μας.

 

Sweet Garden

Sweet Garden

Sweet Garden

 

Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε πως πρέπει να διαθέτει ένα αντικείμενο, για να πρωταγωνιστεί σε έναν χώρο;

Κάθε προϊόν δημιουργείται και στήνεται πάνω σε μια “αφήγηση”, μια ιστορία με κεντρικό θέμα το πώς το ίδιο το προϊόν μπορεί να εξυπηρετήσει μια ανθρώπινη ανάγκη, ίσως καλύτερα από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα. Πιστεύουμε πως η μισή επιτυχία ενός προϊόντος κρύβεται μέσα σε αυτή την αφήγηση και στην αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία και την τόλμη μέσα από την οποία αυτή συστήνεται. Η τόλμη της ίδιας της αφήγησης είναι και αυτή που συστήνει ένα τολμηρό προϊόν. Το στυλ, οι γραμμές, το χρώμα ή και η μορφή παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Ή, μάλλον, υπάρχουν άπειρα στυλ και μορφές που μπορούν να υλοποιήσουν μια αφήγηση. Η ιστορία πίσω από αυτά είναι όμως πάντοτε μοναδική.

 

Έτσι οδηγηθήκατε στη δημιουργία του “Reverse Sunlock”; Τι σημαίνουν για εσάς οι βραβεύσεις που απέσπασε;

Η έμπνευση για το σχεδιασμό του φωτιστικού πηγάζει από την επιθυμία να συνδεθούν δύο αδιάσπαστες έννοιες, εκείνες του χρόνου και του φωτός. Το “πάντρεμα” αυτών σε ένα αντικείμενο που μοιάζει με ρολόι, ωστόσο υφίσταται ως επίτοιχο φωτιστικό, αρχικά ξεπήδησε από την παρατήρηση των ηλιακών ρολογιών. Σκιά και φως ενώνονται και παράγουν την έννοια του χρόνου.

Η μοναδικότητα έγκειται στην αρμονική συνύπαρξη ενός ρολογιού και ενός φωτιστικού στο ίδιο αντικείμενο. Καθώς ο χρόνος περνά, ένας δίσκος σταδιακά σβήνει κατά τμήματα που αντιστοιχούν στην κατάτμηση ενός ρολογιού. Αποτελούμενος μισός από ημιδιαφανή υαλοβάμβακα fiberglass και μισός από χρυσές περσίδες, ο δίσκος περιστρέφεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες άμεσου και έμμεσου φωτισμού μέσα στη μέρα, ενώ πάντα υποδεικνύει τον χρόνο. Ένας λεπτότερος δίσκος, μισός από καθρέφτη και μισός από μπρούτζο, βρίσκεται πίσω από τον βασικό δίσκο και τονίζει ή διαχέει το φως.

Οι βραβεύσεις αυτές σημαίνουν για εμάς πως ο κόσμος συνδέεται ουσιαστικά με το έργο μας και το πιστεύει. Επίσης αποτελούν ένδειξη πως το σχεδιαστικό μας έργο συνδυάζει επιτυχημένα τη χρηστικότητα μαζί με την υψηλή αισθητική. Οι βραβεύσεις εν τέλει σημαίνουν δικαίωση μιας σκληρής προσπάθειας, η οποία δεν σταματά ποτέ.

 

Reverse Sunclock

Reverse Sunclock

The Reverse Sunclock

 

Αντίστοιχα, ποια ήταν η φιλοσοφία πίσω από το “Reverse Pickup Table Lamp”;

Ο σχεδιασμός αντλεί την κύρια έμπνευσή του από την παρατήρηση της διαδικασίας μετάδοσης του ήχου, καθώς ένας δίσκος βινυλίου περιστρέφεται πάνω σε ένα κλασικό και διαχρονικό πικ απ. Ο δίσκος, στην εν λόγω περίπτωση, αντικαθίσταται από έναν αντίστοιχο από διαφώτιστο μάρμαρο και εν τέλει σηκώνεται, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ανεστραμμένο κατά 90 μοίρες στο χώρο μοντέλο του αρχικού πικ απ και δίσκου και παράγοντας το “Reverse Pickup Table Lamp”, δηλαδή την “Επιτραπέζια Λάμπα Αντίστροφο Πικ Απ”. Το concept αυτής της εννοιολογικής μετατροπής ολοκληρώνεται μέσω των τόξων από μεταλλικές ράβδους (παράλληλες ως προς το δίσκο) τα οποία σε συνδυασμό με την τελική τοποθέτηση του δίσκου σε όρθια θέση γεννούν ένα φωτιστικό με άμεση-έμμεση καταγωγή από το “αρχέτυπο” μοντέλο βελόνα-δίσκος-πικ απ.

 

Reverse Pickup

Reverse Pickup ADD

The Reverse Pickup Table Lamp

 

Το project σας “Residence in Ekali” επιλέχθηκε ομόφωνα ως κορυφαίο ανάμεσα σε 139 έργα στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Μάλιστα, ήσασταν το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που συμμετείχε. Τι συναισθήματα δημιούργησε αυτή η στιγμή;

Τα συναισθήματα που συνοδεύουν μια διάκριση είναι πάντοτε η περηφάνια και η δικαίωση. Ωστόσο, δεν εμμένουμε ποτέ αρκετά σε αυτά τα συναισθήματα και δεν επαναπαυόμαστε εξαιτίας αυτών.

 

ekali residence ADD

ekali residence ADD

Residence in Ekali

 

Πιστεύετε πως ένα αρχιτεκτονικό έργο προορίζεται για τους ανθρώπους που θα ζουν σε αυτό ή έχει δική του ζωή;

Το κάθε αρχιτεκτονικό έργο γεννιέται και σχεδιάζεται με αφορμή και στη συνέχεια με οδηγό μια ανάγκη, είτε αυτή είναι ατομική είτε συλλογική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ανθρώπινη -τουλάχιστον μέχρι και σήμερα που μιλάμε. Ωστόσο, το κάθε αρχιτεκτονικό έργο αντανακλά και αντηχεί τη χρονολογική περίοδο μέσα στην οποία γεννήθηκε. Στέκεται ως υλική αποτύπωση και αποκρυστάλλωση των επικρατέστερων στυλ και τάσεων της εκάστοτε ιστορικής περιόδου. Καθώς και των ανθρώπινων αναγκών που κλήθηκε ή καλείται να εξυπηρετήσει. Αυτό αποδεικνύει πως το αρχιτεκτονικό έργο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι ένα ζωντανό έκθεμα τοποθετημένο μόνιμα σε κοινή θέαση και εκτεθειμένο στο σημαντικότερο μουσειακό πεδίο, που δεν είναι άλλο από την πόλη. Το κάθε έργο έχει πλέον ως έκθεμα τη δικιά του ζωή, αποσπασμένη ή παράλληλη με τη ζωή του δημιουργού του/της ή και του χρήστη του/της.

 

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το project σας Hedonistic Π. Ποια στοιχεία καθιστούν αυτήν την εξοχική κατοικία ηδονιστική;

Η κατοικία αυτή έχει σχεδιαστεί ως ένας μηχανισμός άντλησης-ηδονής. Το σενάριο διαβίωσης μέσα σε αυτή προωθεί την απρόσκοπτη και συνεχή επαφή με τη φύση, τον ήλιο, το νερό. Η έννοια του ευ ζην παίζει κυρίαρχο ρόλο, σε βαθμό που δύναται να καταστεί και οριακά σουρεαλιστικός. Για παράδειγμα, η οροφή του κτίσματος αποτελείται από μια αιωρούμενη δεξαμενή νερού-πισίνα με διάφανο πάτο. Κάθε θέαση, κάθε βήμα, κάθε πορεία και στάση έχει στόχο να προσφέρει στον χρήστη μια ατελείωτη ευφορία για το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί και βιώνει αυτή τη συνθήκη ένωσης με τη φύση και το νερό: μια ηδονιστική συνθήκη διαβίωσης.

 

Hedonistic P ADD

Hedonistic P ADD

Hedonistic Π

 

Τα αγαπημένα σας κτίρια στην Αθήνα; Θα θέλατε να “πειράξετε” κάποια από αυτά;

Τα αγαπημένα μας κτίρια στην Αθήνα… Δύσκολη ερώτηση. Ίσως θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με ασφάλεια πως μας γοητεύει πολύ η μεσοπολεμική αστική αρχιτεκτονική. Αυτή θα θέλαμε να αναδείξουμε και αυτή θα θέλαμε να “πειράξουμε” ταυτόχρονα.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας και πώς οραματίζεστε την εξέλιξη του ADD Architecture Studio;

Τα μελλοντικά μας σχέδια αφορούν στην περαιτέρω ανάδειξη της δουλειάς μας, καθώς και στον εμπλουτισμό των αντικειμένων με τα οποία καταπιανόμαστε. Οι ADD εμπνέονται από το όραμά τους για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο, που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.

 

ADD Architecture Studio
Facebook: @addarchstudio
Instagram: addarchstudio
 
All photos are courtesy of ©ADD Architecture Studio.

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin