Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Adam Nathaniel Furman: O ανατρεπτικός, Λονδρέζος designer, ανάγει την οπτική πολυπλοκότητα σε τρόπο ζωής!

Adam Nathaniel Furman: O ανατρεπτικός, Λονδρέζος designer, ανάγει την οπτική πολυπλοκότητα σε τρόπο ζωής!

Σίγουρα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες designers και αρχιτέκτονες της νέας γενιάς, αναγνωρίσιμος σε κάθε του project. O Λονδρέζος Adam Nathaniel Furman, λατρεύει τα έντονα χρώματα, τα ιδιαίτερα μοτίβα και οτιδήποτε μπορεί, όπως ο ίδιος λέει, να κινητοποιήσει το μυαλό. Το φάσμα της δουλειάς του περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, όλα με κοινό παρονομαστή, την πηγαία δημιουργικότητα. Μας “ξεναγεί” στο όμορφα πλασμένο, πολύπλοκο σύμπαν του, όσα το διαμόρφωσαν, και εξηγεί, γιατί  τα έργα του είναι πολλά περισσότερα από το προφανές…
 

Photo by Rick Pushinsky

 

Photo by Pietro Cattaneo

 

Έχεις σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Καλές Τέχνες, ενώ παράλληλα ασχολείσαι ενεργά με τον βιομηχανικό σχεδιασμό, το interior design, την αρθρογραφία αλλά και τη διδασκαλία επάνω στους συγκεκριμένους τομείς. Ποιος σε συναρπάζει περισσότερο και γιατί;

Όλοι τους, και ακριβώς γι’ αυτό κινούμαι μεταξύ αυτών, εδώ και τόσα χρόνια. Καθένας τους εκφράζει το μεγάλο φάσμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας, γεμάτοι όλοι από συναρπαστικές προσεγγίσεις και ιδέες. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια πρακτική, ώστε όλοι οι τομείς αυτοί μαζί να “συνεργάζονται”, παρότι  για πολλούς φαίνονται ότι ανήκουν, σε διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι απελευθερωτικό να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάτι τέτοιο.

 

“4 Characters in the First Act”, a collection for Camp Design Gallery, Photo by Federico Floriani

 

Chomp Chair, for De Rosso in collaboration with Abet Laminati

 

 

Οι Τέχνες ήταν πάντα ένα αντικείμενο που σε ενδιέφερε; Πότε ήταν η πρώτη φορά, που αποφάσισες ότι θα ακολουθήσεις επαγγελματικά τον τομέα του design;

 Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η οπτική κουλτούρα ήταν κάτι που με ενδιέφερε, ενώ όταν ήμουν μικρός διαρκώς ζωγράφιζα, και ήταν αυτό στο οποίο ήμουν πολύ καλός. Όταν τελείωσα το σχολείο, ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά δεν πέρασα στη σχολή που επιθυμούσα. Έτσι, φοίτησα τελικά στο Central St Martins, όπου παρακολούθησα κάποια στιγμή ένα μάθημα με αντικείμενο τον χωρικό σχεδιασμό, με ένα καταπληκτικό καθηγητή που με ενέπνευσε. Κάπως έτσι οδηγήθηκα στην αρχιτεκτονική και το design, πάντα όμως μέσα από μία καλλιτεχνική ματιά.

 

“The Royal Family”, a collection for Camp Design Gallery, Photo by Federico Floriani

 

“Nakano Twins”, Photo by Ruth Ward

 

 

Τι σε εμπνέει; Ποιες οι κονωνικές συνθήκες που σε επηρέασαν καθώς μεγάλωνες και με ποιους τρόπους;

Εχω την τάση να εμπνέομαι όπου κι αν βρίσκομαι, ενώ κάθε δρόμος στον οποίο περπατώ με ενθουσιάζει. Οπότε, εύκολα μπορεί κάτι να μου προκαλέσει χαρά και να με κινητοποιήσει. Μεγαλώνοντας, είχα πολλές επιρροές από πολύ νωρίς, κυρίως από την Ιαπωνία και την Αργεντινή, τους τόπους καταγωγής των γονιών μου, τις διαφορετικές πολιτισμικές “γεύσεις” από αυτά τα μέρη, οι οποίες υπήρχαν μόνιμα στο σπίτι μας αλλά και από τον χρόνο που περνούσα εκεί, κατά τη διάρκεια των διακοπών μου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, όλα τα παραπάνω με έκαναν ευαίσθητο απέναντι στο ανακατεμένο, στο ακατάστατο, το χαρούμενο και το πολύχρωμο, κάτι που ταίριαζε με την queer κουλτούρα των 90s στο Λονδίνο, μία συναρπαστική σκηνή, με μία έντονη πλευρά δημιουργικής μείξης και αποδοχής.

 

 

Meandros Rug in Mint & Orange from the Mediterranean collection for Floor Story, Photo by John Day

 

 

 

Είναι φανερό ότι αγαπάς τα έντονα χρώματα και μοτίβα. Ήταν πάντα στοιχεία που χαρακτήριζαν το σχεδιαστικό σου στυλ;

Ναι, τα έντονα χρώματα ήταν πάντα κομμάτι του εαυτού μου, της ανατροφής και καταγωγής μου, των πραγμάτων που αγαπούσα. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος  με τον οποίο αυτό εκφράζεται, διαρκώς αλλάζει. Αν δει κανείς δουλειές μου από χρόνο σε χρόνο, θα καταλάβει ότι εξερευνώ διαφορετικές πλευρές του χρώματος και της διακόσμησης, σε σχέση με τον φυσικό χώρο, τα υλικά, την πόλη και την ταυτότητα. Τη μία χρονιά μπορεί να καταπιάνομαι με 3d printed κεραμικά και γύψινα, και την άλλη με την εξερεύνηση μιας μεγάλης κλίμακας  και δυο διαστάσεων επιφανειών μιας πόλης, ενώ την επόμενη με τις λεπτομέρειες ενός αισθαντικού project γύρω από το interiοr design…

 

 

 

Έχεις λάβει έναν μεγάλο αριθμό βρεβείων και διακρίσεων, FX Product Designer of the Year Award 2019, One of Icon Magazine’s “100 talents of 2018-19” , Progress 1000, one of the Evening Standard’s “most Influential Londoners of 2018” κ.α.  Ποια από αυτές τις διακρίσεις ξεχωρίζεις και γιατί;

Νομίζω το UK Rome Prize for Architecture, γιατί δίνεται από κυβερνητικό οργανισμό και μόνο σε ένα άτομο από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, κάθε χρόνο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.  Επιπλέον, ήταν αυτό που μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω και να δουλέψω στη Ρώμη για έξι μήνες, που ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία στη ζωή μου μέχρι σήμερα.  Τόσο συγκλονιστική, που πολύ φοβάμαι ότι τίποτα ξανά στη ζωή μου δεν μπορεί να τη φτάσει!

 

“PHaB Chairs”, Photo by Yeshen Venema

 

 

Τι σημαίνει το Design για εσένα; Μπορείς να μας δώσεις τον δικό σου ορισμό για την πηγαία δημιουργία;

Το Design είναι για εμένα ένας γενικότερος όρος για τη συσχέτιση μιας πνευματικής ιδέας, μιας σκέψης με τον αληθινό κόσμο, μέσα από τα υλικά, με έναν τρόπο που επιδρά με τους άλλους, χωρίς την προσωπική σου εμπλοκή τη δεδομένη στιγμή, αλλά προκαταβολικά της δημιουργίας του αντικειμένου. Είναι μια όμορφη ένωσης της δύναμης της ανθρώπινης ζωής με την άψυχη ύλη.

 

Ο Μινιμαλισμός είναι ένα κυρίαρχο trend, σε ό,τι αφορά την Αρχιτεκτονική  και το Design, όμως, οι δουλειές σου χαρακτηρίζονται από πηγαίο Μαξιμαλισμό. Πώς κατάφερες να ξυφύγεις από τα “ασφαλή” μονοπάτια;

Δεν ονομάζω μαξιμαλιστικές τις δουλειές μου, αν και δε με ενοχλεί οι υπόλοιποι να τις χαρακτηρίζουν έτσι. Εγώ, προσωπικά, έχω μια άλλη προσέγγιση. Θεωρώ πως το να υπάρχουν γύρω μας αντικείμενα με οπτική πολυπλοκότητα και αισθαντικό αποτέλεσμα, είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε το μυαλό να αποδράσει και να ηρεμήσει. Πρόκειται για αντικείμενα στοχασμού. Όταν περιστοιχίζομαι από το τίποτα, από το απόλυτο λευκό, το μυαλό μου κραυγάζει μέσα στο κεφάλι μου και νιώθω πολύ ταραγμένος. Είναι σαν να πηγαίνεις μία βόλτα… Σε βοηθάει να ξεφύγεις από τις σκέψεις σου, μέσα από τη διαδικασία του περπατήματος. Θέλω να βλέπω τις δουλείες μου σαν μια αισθητική εκδοχή ενός περιπάτου.

 

“The Royal Family,” a collection for Camp Design Gallery, Photo by Federico Floriani

 

 

 

Τι αγαπάς στη ζωή στο Λονδίνο; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις στην αρχιτεκτονική του ή στον τρόπο ζωής;

Το Λονδίνο είναι που με έκανε αυτό που είμαι και με έσωσε. Το αγαπώ πολύ και δε θα άλλαζα τίποτα σε αυτό, γιατί ξέρω καλά τι σημαίνει “πρόσεχε τι εύχεσαι”… Το να ζητάς την αλλαγή, έχει πάντα απρόσμενες και αλληλοσχετιζόμενες συνέπειες. Έχω δει πολλές φορές το Λονδίνο να αλλάζει δραματικά μέσα σε αυτά τα χρόνια, και θα συνεχίσω να το παρατηρώ με τον ίδιο θαυμασμό.

 

 

Μίλησέ μας για τις νέες συλλογές σου, mySplash, SYMBOLS και Mediterranean rug collection. Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν καθεμία από αυτές;

Όλες τους δημιουργούν στιγμές οπτικού ενδιαφέροντος, ώστε τα μάτια να μπορούν να εστιάσουν στο σπίτι, σε όμορφα φτιαγμένα σημεία ήπιας χαράς,  εκπληκτικά στο άγγιγμα και με την ικανότητα να κλέβουν το βλέμμα, με τρόπους που δημιουργούν σπίθες από χαμόγελα.

 

“mySplash”  a collection of items for the home for Mirrl, photo by Johnny Barrington

 

“mySplash”  a collection of items for the home for Mirrl, photo by Johnny Barrington

 

Pantheon in Orange and Armerina in Multicolour from the Mediterranean collection for Floor Story, Photo by John Day  

 

 

Έχεις κάποιους αγαπημένους designers ή καλλιτέχνες, των οποίων τη δουλειά θαυμάζεις;

Ο Piero Fornasetti και ο Gio Ponti!

 

 

Πώς είναι το σπίτι σου; Υπάρχει κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο που ξεχωρίζεις μέσα σ’ αυτό;

Μόλις μετακόμισα σε καινούργιο σπίτι, το τρίτο μέσα σε έναν χρόνο. Μου λείπει το παλιό διαμέρισμά μου στο Soho, στο οποίο έζησα για 13 ολόκληρα χρόνια και ήταν ακριβώς έτσι όπως θέλω να είναι ο χώρος που ζω: γεμάτος, ΓΕΜΑΤΟΣ βιβλία, φωτογραφίες, πίνακες, κεραμικά, γλυπτά και άλλα τόσα όμορφα αντικείμενα, το ένα πάνω στο άλλο. Μακάρι και ο νέος μου χώρος να είναι κάποια στιγμή έτσι!

Ως αγαπημένο διακοσμητικό, θα διάλεγα το φωτιστικό μου, Flute Lamps, το οποίο χρησιμοποιώ συνέχεια και αγαπώ το ίδιο, μετά από 7 χρόνια.

 

 

Flute Lamps

 

 Έχεις επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα; Αν ναι, τι σου άρεσε περισσότερο σ’ αυτή;

Φυσικά και έχω επισκεφθεί την Ελλάδα, ένα από τα μιο μαγευτικά μέρη του κόσμου. Όταν ήμουν 19, είχα έρθει με μερικούς φίλους μου για μία εκδρομή 3 εβδομάδων, κάνοντας τον γύρο της Πελοποννήσου, όπου επισκεφθήκαμε τα αρχαία μνημεία, ενώ έχω πάει αρκετές φορές στη Φολέγανδρο, παριστάνοντας τον Οδυσσέα επάνω σε έναν λόφο με θέα το Αιγαίο, με τα καταγάλανα νερά να απλώνονται στον ορίζοντα. 

Τι μου άρεσε περισσότερο; Όλα! Οι άνθρωποι, η αρχιτεκτονική, το φαγητό, τα τοπία, η ιστορία, η αίσθηση της μαγείας, η έντονη ενέργεια… Εδώ και χρόνια θέλω να έρθω ξανά, αλλά δεν έχω βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Ιδανικά, θα ήθελα να μείνω σε μία κατοικία και να τη ζωγραφίσω.

 

 Σε ποια φάση της καριέρας σoυ, σε πετυχαίνουμε; Πώς επηρέασε τη δουλειά σου η φάση του εγκλεισμού;

Αυτό το διάστημα δουλέυω επάνω σε projects δημοσίων χώρων αλλά και αντικειμένων. Από τότε που εμφανίστηκε το θέμα του Covid-19, η δουλειά έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα, έχει δημιουργηθεί “αμηχανία” στις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τώρα, αλλά πιστεύω πως όταν αυτό τελειώσει, τα πράγματα θα επανέλθουν δυναμικά.

 

 

Τα επαγγελματικά σου σχέδια για το 2021;

 Δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στην παρούσα φάση! Μου αρέσει να πηγαίνω ένα βήμα τη φορά…

 

 

www.adamnathanielfurman.com

FB: @AdamNathanielFurman 

INSTAGRAΜ: adamnathanielfurman

 
 

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath