Home / Cozyhome  / Architecture  / A Metallico World

A Metallico World

Metallico
Το Metallico, ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, κατορθώνει να ισορροπεί ανάμεσα στη σύγχρονη, μινιμαλιστική σχεδιαστική προσέγγιση και την pop αισθητική.

 

Ο Απόστολος Παπαβασιλείου, αρχιτέκτονας μηχανικός και κάτοχος Master of Arts on Lighting design, λατρεύει να πειραματίζεται με το φως. Το νέο του αρχιτεκτονικό project, Metallico, ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 και βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύεται μοναδικά, χάρη στη σχεδιαστική του δεινότητα.

Καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του interior design έπαιξε η μελέτη φωτισμού, που στο συγκεκριμένο project αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης από τα πρώτα στάδιά της. Με τον προσανατολισμό του διαμερίσματος να είναι νοτιοδυτικός, τα μεγάλα ανοίγματα τοποθετήθηκαν προς αυτόν τον άξονα. Έτσι, διευκόλυναν τον φυσικό ηλιασμό του εσωτερικού. Σε πολλά σημεία της μελέτης η έννοια του τεχνητού φωτισμού εντάχθηκε άλλοτε με ομοιομορφία κι άλλοτε με δυναμικότητα, ανάλογα με τη χρήση και λειτουργία του εκάστοτε χώρου του διαμερίσματος.

 

 

Ιδιαίτερο γνώρισμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Metallico αποτέλεσε η εφαρμογή καινοτόμων κατασκευαστικών λεπτομερειών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα περιστρεφόμενα πάνελ με τους καθρέπτες, που διατρέχουν όλο το ύψος του διαμερίσματος, δημιουργώντας ένα υπέροχο παιχνίδι αντικατοπτρισμών, και η κρεμαστή, φωτιζόμενη ντουλάπα – porte manteau, που κοσμεί την είσοδο του διαμερίσματος και δίνει την αίσθηση ότι ίπταται.

 

Metallico mirrors

 

Οι επιμέρους χώροι

Το καθιστικό και η τραπεζαρία συνυπάρχουν και παράλληλα επικοινωνούν σε έναν ενιαίο χώρο, που διακόπτεται οπτικά από μια εντυπωσιακή, περιστρεφόμενη, αιωρούμενη κατασκευή για την τηλεόραση.

 

Metallico dining

 

Το καθιστικό χαρακτηρίζεται από τις μοντέρνες, λιτές γραμμές των επίπλων. Ο καναπές (Rover) δεσπόζει στο χώρο με το έντονο μπλε ραφ χρώμα του, ενώ η σύνθεση τραπεζιών (Logic), οι πολυθρόνες (Next), το stool (Zoe), το δερμάτινο side table (Guappa TM) και η λευκή κονσόλα (Wood), όλα από την Casa Vogue Luxury Living, επιλέχθηκαν σε παλ αποχρώσεις του ροζ και του γκρι, για να συνθέσουν μια υπέροχη χρωματική αντίθεση.

 

 

Πίσω από τον καναπέ του καθιστικού, τοποθετήθηκε η ταπετσαρία του γαλλικού οίκου Pierre Frey (Yffes Textile Brands). Λειτουργεί ως artwork και δίνει ένταση στην κατά τα άλλα ουδέτερη χρωματική παλέτα του διαμερίσματος.

 

Metallico table

 

Στην τραπεζαρία, η custom made ξύλινη σύνθεση (Wood Details) κατορθώνει -παρόλο τον όγκο της- να φωτίζει τον χώρο. Οι γκρι καθρέπτες λειτουργούν ως πλάτη της κατασκευής, ενώ ταινίες φωτισμού τη διατρέχουν.

 

Metallico kitchen

 

Η ευρύχωρη open kitchen επικοινωνεί τόσο με την τραπεζαρία όσο και με το καθιστικό. Ένας ύμνος στον minimal σχεδιασμό, με πρωταγωνιστές τις λείες επιφάνειες, το all time classic λευκό χρώμα και τον επιβλητικό πάγκο νησίδας από γρανιτοπλακίδια.

 

 

Το master bedroom λειτουργεί ως ησυχαστήριο για τους ιδιοκτήτες, χάρη στις απέριττες σχεδιαστικές γραμμές και τον μελετημένο φωτισμό με led ταινίες και spots, που τοποθετήθηκαν σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία του χώρου. Παράλληλα, η μεταλλική πρόσοψη της ντουλάπας λειτουργεί ως υπερμεγέθης καθρέπτης, δίνοντας επιπλέον βάθος στο δωμάτιο.

 

 

Στο διαμέρισμα υπάρχουν επίσης ένα master bathroom, ένα guest room και ένα guest bathroom για την εξυπηρέτηση των καλεσμένων, καθώς και ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος.

 

Metallico Papavasileiou

Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός – Master of Arts on Lighting design, Απόστολος Παπαβασιλείου.

 

Credits:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & Μελέτη φωτισμού: Απόστολος Παπαβασιλείου
Έπιπλα: Casa Vogue Luxury Living
Κουρτίνες / ταπετσαρίες: Yffes Textile Brands
Φωτιστικά: Boss Foss, Bright Special Lighting
Κουζίνα – ξύλινες κατασκευές: Wood Details Κώστας Σισμανίδης
Δάπεδα – είδη υγιεινής: Kiskinidis living made easy
Βαφές / τεχνοτροπίες: Κοσμάογλου
Κουφώματα: Mouratidis Aluminium Constructions
Γυάλινες κατασκευές: Alafropatis Glass Solutions
Πριζοδιακοπτικό σύστημα: Legrand
 

Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitrios || studiovd.gr

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin