Home / Good Life  / Art & Culture  / 8 συγκλονιστικές εκθέσεις στο Παρίσι!

8 συγκλονιστικές εκθέσεις στο Παρίσι!

Το Παρίσι ή αλλιώς η Πόλη του φωτός προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες  που έρχονται για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα μνημεία της αλλά και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία του. Αν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στο Παρίσι επιβάλλεται μια επίσκεψη στους μοναδικούς καλλιτεχνικούς χώρους του Παρισιού όπου παρουσιάζουν την Ιστορία της Τέχνης από την αρχή μέχρι την παρούσα εποχή.

 

  

 

1. Grand Palais- El Greco έως 10 Φεβρουαρίου

Στο Grand Palais παρουσιάζεται η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του El Greco στη Γαλλία και είναι αφιερωμένη στο διαχρονικό έργο του καλλιτέχνη. Γεννημένος στην Κρήτη το 1541, ο Ντομένικο Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως El Greco, ανέλαβε την αρχική του μαθητεία στη βυζαντινή παράδοση προτού τελειοποιήσει την εκπαίδευσή του στη Βενετία και στη συνέχεια στη Ρώμη. Ωστόσο, στην Ισπανία η τέχνη του γνώρισε άνθηση από το 1577. Ο καλλιτέχνης έφερε το χρώμα του Titian, την τόλμη του Tintoretto και το ηρωικό ύφος του Michelangelo. Αυτός ο πρωτότυπος συνδυασμός έδωσε στον El Greco ένα μοναδικό μέρος στην ιστορία της ζωγραφικής, ως ο τελευταίος μεγάλος κύριος της Αναγέννησης και ο πρώτος σπουδαίος ζωγράφος της Χρυσής Εποχής. Ο καλλιτέχνης έχει απολαύσει το διπλό κύρος της παράδοσης και του νεωτερισμού, συνδέοντας τον Τιτσιάνο με τους Φωβιστές, τον Μανιερισμό με τον Κυβισμό, τον Εξπρεσιονισμό, τον Βορτισισμό, και την Αφαίρεση στη ζωγραφική δράσης.

 

grandpalais.fr/en/event/greco

 

 

  

 

2. Grand Palais- Toulouse Lautrec έως 27 Ιανουαρίου 2020

 Στο Grand Palais θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τα έργα του Toulouse –Lautrec ενός από τους πιο γνωστούς εικονογράφους και σχεδιαστές του 19ου αιώνα. Η εμβάθυνση των έργων του στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή έδωσε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης και μερικές φορές παρακμιακής ζωής εκείνης της εποχής. Αμέτρητες εκθέσεις έχουν διερευνήσει τις συνδέσεις των έργων της Toulouse -Lautrec με την «πολιτιστική κληρονομιά της Μονμάρτρης», την οποία ταυτόχρονα καταγράφει και επικρίνει. Αυτή η κοινωνιολογική προσέγγιση εκθειάζει τις προσδοκίες και τις ανησυχίες της εποχής και την προέλευση του. Ο Lautrec δεν τοποθετούσε ποτέ τον εαυτό του ως κατηγορούμενο αστικών κακοποιών και παρακμιακής ευημερίας. Με τη γέννησή του, την κατάρτιση και τις επιλογές της ζωής του, είδε τον εαυτό του μάλλον σαν ένα κωμικό διερμηνέα. Βασίστηκε στη λαογραφία του Moulin-Rouge και κατακρίνει την έλλειψη αισθητικής. Το 1900 οι  αφηγήσεις του προσεγγίζουν το θάνατο και προσπαθεί να αντιπροσωπεύσει το χρόνο, τη διάρκεια, την ορμή και το πάγωμα. Ο Lautrec δεν έπαψε ποτέ να αναδιαμορφώνει τον χωροχρόνο της εικόνας το οποίο ενισχύθηκε με το φωτογραφικό του πάθος.

 

https://www.grandpalais.fr/en/event/toulouse-lautrec

 

 

  

 

3. Louvre Museum- Leonardo da Vinci έως 24 Φεβρουαρίου 2020

 Η έκθεση Leonardo da Vinci πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Το έτος 2019 σηματοδοτεί την επέτειο των 500 χρόνων από το θάνατο του Leonardo da Vinci στη Γαλλία, ιδιαίτερης σημασίας για το Λούβρο, το οποίο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων στον κόσμο, καθώς και 22 σχέδια. Το μουσείο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία αυτή τη χρονιά ώστε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα ζωγραφικής γύρω από τα πέντε βασικά έργα στις συλλογές του: Η Παναγία των Βράχων, La Belle Ferronnière, η Mona Lisa (η οποία θα παραμείνει στη γκαλερί όπου εμφανίζεται κανονικά), ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και η Αγία Άννα.  Αυτή η άνευ προηγουμένου αναδρομή στην καριέρα ζωγραφικής του da Vinci θα απεικονίσει τον τρόπο με τον οποίο έδωσε τη μέγιστη σημασία στη ζωγραφική και πώς η διερεύνησή του για τον κόσμο, την οποία χαρακτήρισε «επιστήμη της ζωγραφικής», ήταν το όργανο της τέχνης του. Η έκθεση είναι το αποκορύφωμα περισσότερων από δέκα ετών δουλειάς, που περιλαμβάνει κυρίως νέες επιστημονικές εξετάσεις των έργων του Λούβρου επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση της καλλιτεχνικής πρακτικής και της εικονογραφικής τεχνικής του da Vinci.

 

https://www.louvre.fr/en/expositions/leonardo-da-vinci

 

 

 

  

 

4. Marmottan Monet Museum- Piet Mondrian  έως 26 Ιανουαρίου 2020

Ο Piet Mondrian διακεκριμένος καλλιτέχνης του κινήματος De Stijl, είναι γνωστός για τις πρώτες, αφηρημένες ζωγραφιές του και τις συνθέσεις  του κόκκινου, κίτρινου και μπλε. Σε αυτή τη μοναδική έκθεση στο Μουσείο Marmottan Monet, , δίνεται έμφαση στο παραστατικό έργο του. Περίπου εξήντα εξαιρετικές ζωγραφιές που ο ίδιος ο Mondrian επέλεξε περίπου το 1920 για τον μεγαλύτερο συλλέκτη του, Salomon B. Slijper, παρουσιάζονται σε αυτό το αποκλειστικό παρισινό show που αποκαλύπτει μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της καριέρας αυτού του καλλιτέχνη. Τα τοπία, τα πορτρέτα και οι ζωγραφιές των λουλουδιών που χαρακτηρίζονται από τον ιμπρεσιονισμό, τον φωταύγεια και τον συμβολισμό, αντιμετωπίζουν τις περιστασιακές κουβανικές και νεοπλασματικές συνθέσεις, δείχνοντας ότι ο Mondrian είναι ένας από τους καλύτερους colourists της ημέρας του και ένας από τους μεγάλους δασκάλους του 20ου αιώνα της εικαστικής ζωγραφικής.

 

Marmottan.fr

 

 

  

 

5. Museum of Modern Art (mam)- Hans Hartung έως  1 Μαρτίου 2020

To Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης παρουσιάζει το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη του 20ου αιώνα και τον κρίσιμο ρόλο του στην ιστορία της τέχνης. Ο Hartung  ήταν πρόδρομος της αφαίρεσης, μιας από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές ανακαλύψεις της εποχής του. Η καριέρα του χαρακτηρίστηκε από μια δίψα για ελευθερία ίση με τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει, την άνοδο  του φασισμού στην πατρίδα του και η ανασφάλεια της ύπαρξής του στη μεταπολεμική Γαλλία με τις φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις του. Ωστόσο, ποτέ δεν σταματούσε να ζωγραφίζει. Αυτή η αναδρομική έκθεση περιλαμβάνει περίπου 300 έργα από διάφορες συλλογές  γαλλικές και διεθνείς, δημόσια και ιδιωτικά  και κυρίως από το Ίδρυμα  Hartung-Bergman. Παρόλο που ο Hans Hartung είναι πρόδρομος της αφαίρεσης του 20ου αιώνα, δεν μπορεί να περιοριστεί στον ρόλο απλού πρόδρομου. Όσον αφορά το μέλλον της ανθρώπινης και τεχνολογικής προόδου, το καλλιτεχνικό του  όραμα συνεχίζει να μας προκαλεί σήμερα.

 

http://www.mam.paris.fr/en/expositions/exhibitions-hans-hartung

 

 

  

 

6. Centre Pompidou – Francis Bacon έως 20 Ιανουαρίου 2020

Tο Κέντρο Πομπιντού αφιερώνει μια μεγάλη έκθεση με έργα που παρήγαγε ο Francis Bacon κατά  τον 20ο αιώνα. Ο Didier Ottinger είναι ο επιμελητής αυτής της καινοτόμου εξερεύνησης και παρουσιάζει την επιρροή της λογοτεχνίας στη ζωγραφική του Francis Bacon. Η έκθεση αποτελείται από εξήντα ζωγραφιές  από μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.  Το 1971 έως το 1992, το ύφος  ζωγραφικής του Bacon χαρακτηρίστηκε από την απλούστευση και τα χρώματα του απέκτησαν νέο βάθος, με κύρια χρώματα το κίτρινο, ροζ και το κορεσμένο πορτοκαλί. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αναγνώσεις αποσπασμάτων κειμένων που προέρχονται από τη βιβλιοθήκη του Francis Bacon και την απογραφή την ανέλαβε το Τμήμα Ιστορίας της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στο Trinity College του Δουβλίνου. Ο Francis Bacon παραδέχθηκε ότι η λογοτεχνία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη φαντασία του και  ενέπνευσαν  την γενική ατμόσφαιρα των έργων του. Τρεις Μελέτες για την Σταύρωση, που χρονολογούνται από το 1944, μαρτυρούν την επίδραση της τραγωδίας του Αισχύλου στο έργο του. Επιπλέον τα Τρίπτυχα «Μαύρου» δημιουργήθηκαν προς τη μνήμη του αποθανόντος φίλου του (Γιώργου Ντιέρ) και μνημονεύουν αυτήν την απώλεια.

 

 

https://www.centrepompidou.fr/en/lib/Exhibitions

 

 

   

 

7. Perrotin gallery- Takashi Murakami έως 21 Δεκεμβρίου 2020

Η Perrotin gallery οργανώνει μια έκθεση για τον Takashi Murakami, ενός  από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχής του. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλο τον κόσμο. Συνδυάζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές με την ακρίβεια και τη δεξιοτεχνία της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης. Εμπνευσμένος από την κουλτούρα του manga και του kawaii, ο ακαταμάχητος κόσμος του είναι λατρεμένος από τεράστιους και γοητευτικούς χαρακτήρες, οι οποίοι απεικονίζονται με προσοχή ως απόγονοι παρελθόντων μύθων. Η θεωρία του για την αισθητική της πληθώρας, την οποία παρουσίασε το 2001 με την έκθεση τριλογίας που επιμελήθηκε (το τρίτο μέρος είχε τίτλο “Μικρό αγόρι”, μια αναφορά στο κωδικό όνομα της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945), προσπαθεί να θολώσει τα όρια μεταξύ της λαϊκής τέχνης και της υψηλής τέχνης.. Η απουσία προοπτικής, η δισδιάστατη αρχαία ιαπωνική τέχνη, φιλτράρει σε κάθε μέσο.

 

https://www.perrotin.com/exhibitions/takashi_murakami-baka/6836

 

 

 

  

 

8. Fondation Louis Vuitton- Charlotte Perriand έως 24 Φεβρουαρίου 2020

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της Charlotte Perriand τιμάται από το Fondation Louis Vuitton με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της. Η Charlotte Perriand (1903-1999), μια γυναίκα  πρωτοπόρος της νεωτερικότητας, ηγετική φυσιογνωμία του design στον 20ό αιώνα, συνέβαλε τη νέα art de vivre. Η αρχιτέκτονας και δημιουργός διερευνά τους δεσμούς μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδίου. Η έκθεση παρουσιάζει το αρχιτεκτονικό έργο της Charlotte Perriand, που προωθεί τον ρόλο των γυναικών και της φύσης τους μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν άμεσα σε έναν κόσμο νεωτερικότητας χάρη σε πιστές αναμορφώσεις που περιλαμβάνουν έργα τέχνης που επέλεξε η ίδια, ενσωματώνοντας έτσι το όραμά της για μια «σύνθεση των τεχνών». Μέσα από αυτή την έκθεση, το έργο της  μας καλεί να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας. Όχι απλώς ως ένα αντικείμενο ευχαρίστησης, αλλά ως αιχμή του δόρατος στους μετασχηματισμούς της αυριανής κοινωνίας.

 

 

https://www.fondationlouisvuitton.fr/en/exhibitions/exhibition/charlotte-perriand.html

 

 

filiokem@gmail.com

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein