Home / Good Life  / Art & Culture  / 54α Δημήτρια : H φετινή έναρξη δε μοιάζει με καμία άλλη!

54α Δημήτρια : H φετινή έναρξη δε μοιάζει με καμία άλλη!

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου η πόλη συναντιέται στο Λευκό Πύργο!

Μια τεράστια συνέργεια φορέων και δυνάμεων της πόλης βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των φετινών 54ων Δημητρίων. Μια παραγωγή για τα 54α Δημήτρια από την parallaxi με την ευγενική, σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης-Αντιδημαρχία Πολιτισμού, του ΚΘΒΕ, της ΟΜΜΘ ΜΟΥΣΑ, του Κρατικού Ωδείου,  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείου Κινηματογράφου, της Φιλαρμονικής Δήμου Θεσσαλονίκης, της Sindos Concert Band, της Κρούσης, του Κρουστόφωνου και πολλών μεμονωμένων καλλιτεχνών σε μια νύχτα αφιερωμένη στο Λευκό Πύργο.

 

Γιορτάζοντας 30 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη, το παλαιότερο free press σε κυκλοφορία στην Ελλάδα, η Parallaxi, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1989, οργανώνει ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το μνημείο Λευκού Πύργου και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και το σήμερα, αφού γύρω και πάνω του θα διαδραματιστούν μια σειρά από δρώμενα, εμπνευσμένα από το χθες, το σήμερα και το αύριο του μνημείου.

 

 

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ειδική ξενάγηση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον Λευκό Πύργο και την ιστορία του, με ελεύθερη είσοδο για περιορισμένο αριθμό ατόμων, με δηλώσεις συμμετοχής.

 

  • Κυνήγι θησαυρού για παιδιά και γονείς στον Λευκό Πύργο, με γρίφους από την πορεία του στο χρόνο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

 

  • Ένα πλοίο μετατρέπεται σε πλωτό κινηματογράφο στη μνήμη του θρυλικού πλωτού κινηματογράφου Κουρσάλ που έπλεε στο Θερμαϊκό, πριν εκατό χρόνια, ως ο πρώτος πλωτός κινηματογράφος της Ιστορίας. Το πλοίο θα ξεκινήσει στις 18:45 από το Λιμάνι, την πρώτη προβλήτα, διασχίζοντας την παλιά παραλία, μέχρι τον Λευκό Πύργο. Πάνω του, σε ειδική οθόνη, ορατή από την παραλία και τους περαστικούς, θα προβάλλονται επίκαιρα της εποχής με τον Λευκό Πύργο να πρωταγωνιστεί, ενώ παράλληλα σύγχρονοι ήχοι θα συνοδεύουν live την προβολή, σε συνεργασία με το ΦΚΘ και την ομάδα κρουστών “Κρούση”.

 

  • Η άφιξη του πλοίου στον Λευκό Πύργο σηματοδοτεί την έναρξη του θεατρικού δρώμενου σε κείμενο Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και με live soundtrack από την ορχήστρα του ΟΜΜΘ Μούσα, σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την παράσταση. Σε συνεργασία με ΚΘΒΕ, ΟΜΜΘ. Έκπληξη ένα pop up χορευτικό event με το κοινό.

 

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Πολυζώνης, Θάνος Φερετζέλης, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρης Σπορίδης.

 

  • Η ολοκλήρωση του θεατρικού δρώμενου σημαίνει την έναρξη του γιγάντιου video mapping με το σάλπισμα από τις επάλξεις του μνημείου. Η Όλγα Σφέτσα δημιουργεί ένα τεράστιο σκηνικό μεταμόρφωσης του μνημείου και ταυτόχρονα μονωδοί του Κρατικού Ωδείου τραγουδούν οπερέτες από την οροφή του μνημείου στη μνήμη του παλαιού κοσμικού καφενείου “Ο Κήπος του Λευκού Πύργου’’ που φιλοξενούσε μεγάλες ορχήστρες, προβολές, μέχρι και όπερα. Τις οπερέτες θα ερμηνεύσουν οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Βασίλης Τσεριώτης, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου-Ουσαντζοπούλου. Πιάνο : Θανάσης Παπαϊσίου

 

  • Φινάλε με ένα γενέθλιο street party απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Τσιρογιάννη, με το Κρουστόφωνο, τη Sindos Concert Band και dj set από την Έλενα Αγγελίδου. Το party έναρξης των 64ων Δημητρίων και των 30 χρόνων της parallaxi.

 

 

Το ωρολόγιο πρόγραμμα:

17:00 Έναρξη εκπαιδευτικού παιχνιδιού και ξενάγησης (για όσους έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή)

18:15 Έναρξη Φιλαρμονική Δήμου Θεσσαλονίκης Πρώτη Προβλήτα Λιμανιού

18:30 Αναχώρηση πλοίου-κινηματογράφου από την πρώτη προβλήτα

19:00 Έναρξη θεατρικού δρώμενου στο Λευκό Πύργο (Νότια πλευρά, παραλία)

19:40 Έναρξη Video Mapping στο Λευκό Πύργο (βόρεια πλευρά, Π. Μελά)

20:10 Έναρξη street party πλατεία Τσιρογιάννη-πεζόδρομος

 

 

Be there!!!

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath