Home / Cozyhome  / 5 Do’s & Dont’s στις τάσεις του φετινού καλοκαιριού, by Notus Architects

5 Do’s & Dont’s στις τάσεις του φετινού καλοκαιριού, by Notus Architects

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτές είναι οι τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες που ξεθωριάζουν και θεωρούνται παρωχημένες.

 

Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για χρήση βιώσιμων υλικών συνεχίζεται και κορυφώνεται, καθώς εμπλουτίζεται με κομψά και τολμηρά στοιχεία. Ποιες είναι, λοιπόν, οι τάσεις που είχαν μαζική εφαρμογή και αποσύρονται. Και ποιες είναι αυτές που παίρνουν τη θέση τους με στοιχεία και υλικά που αναδεικνύουν την ατομικότητα και τη μοναδικότητα;

 

DO: Τα φυσικά υλικά μέσα και έξω

Ξεκίνησε ως γενικότερη αντίληψη στον τρόπο ζωής μας, αλλά φέτος έκανε αισθητή την παρουσία του και στον χώρο του design. O λόγος για το wellbeing και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην καθημερινότητά μας. Υφάσματα όπως το οργανικό βαμβάκι, ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας και λινά με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον θα είναι οι αναμενόμενοι πρωταγωνιστές στα αντικείμενα και αξεσουάρ. Έπιπλα από ινδοκάλαμο και βέργες λυγαριάς προσδίδουν μία ανάλαφρη ατμόσφαιρα και συμπληρώνουν το αποτέλεσμα αναδεικνύοντας τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

 

taseis fysika ylika

Photo by Rachel Claire from Pexels

 

DON’T: Τα μονόχρωμα λευκά δωμάτια

Διαφαίνεται ότι η εποχή των μινιμαλιστικών, λευκών εσωτερικών χώρων τείνει να τελειώσει (και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους!). Εδώ και αρκετά χρόνια, χρησιμοποιούμε το λευκό παντού· από τους τοίχους έως τους πάγκους, άλλοτε με πετυχημένο τρόπο και άλλοτε σαν να “ξεχάστηκε” στον σχεδιασμό. Το καλοκαίρι αυτό, προβλέπουμε ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δημιουργία οπτικού ενδιαφέροντος μέσω του χρώματος. Θα δώσουν έτσι ένα κομμάτι του χαρακτήρα τους στους χώρους διαβίωσής τους. Για αυτούς που δεν έχουν πειστεί ακόμα ή επένδυσαν χρήματα και κόπο στο μονοχρωματικό τους εσωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, προτείνουμε να το ανανεώσουν συνδυάζοντας διαφορετικά ανοιχτόχρωμα σχέδια και υφές.

 

taseis monoxroma

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

 

DO: Οι τολμηρές ταπετσαρίες

Η αυτοκόλλητη, αφαιρούμενη ταπετσαρία κερδίζει σε δημοτικότητα στα άτομα που νοικιάζουν ή αναζητούν έναν τρόπο χαμηλής δέσμευσης για την αναβάθμιση του χώρου διαβίωσης τους. Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για ανανέωση και με αρκετά οικονομικές επιλογές στην αγορά. Επιλέξτε ταπετσαρίες με τολμηρά χρώματα και απεικονίσεις με φύτευση που θα δώσουν την ψευδαίσθηση του εξωτερικού χώρου και θα εξάψουν τη φαντασία. Εάν είστε επιφυλακτικοί να καλύψετε ένα ολόκληρο δωμάτιο με ταπετσαρία, δοκιμάστε να την τοποθετήσετε σε εσοχές στους τοίχους ή ακόμα και στις ντουλάπες. Πειραματιστείτε ελεύθερα, καθώς αφαιρούνται εύκολα αν σας κουράσουν ή θέλετε αλλαγή.

 

taseis tapetsaries

Photo by unsplash

 

DON’T: Οι τονισμένοι χρωματικά τοίχοι

Ένας τοίχος έμφασης είναι αυτός που είναι βαμμένος διαφορετικά από τους άλλους σε ένα δωμάτιο. Η τάση αυτή ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να αποκτήσει οπτικό ενδιαφέρον ένα δωμάτιο, αλλά θεωρείται ξεπερασμένη και τείνει να εξαφανιστεί. Οι σχεδιαστικές τάσεις σήμερα επιτάσσουν λιγότερο δραματικές εντάσεις και περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος που ανακαλύπτονται σταδιακά. Αν επιλέξετε να ανανεώσετε το χρώμα στους τοίχους αυτή την εποχή, τονίστε με χρώμα, όγκους που κυριαρχούν στον χώρο νοητούς ή μη, παρά μεμονωμένες επιφάνειες.

 

taseis toixoi

Photo by Max Vakhtbovych from Pexels

 

DO: Το δίπτυχο “πολυτελές αλλά παραδοσιακό”

Ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια ως rustic και τείνει να αποτελέσει τη μεγαλύτερη τάση του φετινού καλοκαιριού. Το rustic μετατράπηκε από απλοϊκό στυλ σε ένα στυλ με πινελιές αίγλης και πολυτελών λεπτομερειών κρατώντας όμως τη προσιτότητά του. Χρησιμοποιείστε vintage σκεύη, επιχρυσωμένα μαχαιροπήρουνα και μπρούτζινα αξεσουάρ για να φτιάξετε το look χωρίς να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας. Σε συνδυασμό με υφάσματα σε φυσικά υλικά και χρώματα σε παστέλ αποχρώσεις, θα δημιουργήσετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα που θα παραπέμπει σε Τοσκανικά τοπία και καλοκαιρινές αυλές.

Κεντρική photo by Max Vakhtbovych from Pexels

 

NOTUS LOGO

 

Νατάσα Καραγεωργοπούλου
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός
AUTH | UPC Βαρκελώνη
NOTUS Architects
www.notusarchitects.com

 

 

 

 

 

 

info@cozyvibe.gr

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?