Home / Good Life  / 3+1 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ΣΚ!

3+1 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ΣΚ!

Ανακαλύψαμε 4 υπέροχες συνταγές των μεγαλύτερων chef της χώρας μας, που πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ΣΚ!

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, εκτός από ευκαιρία να χαλαρώσεις, είναι και μια ευκαιρία να πειραματιστείς με καινούργιες συνταγές. Ο Άκης Πετρετζίκης, ο Αντρέας Λαγός, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και η Αργυρώ Μπαρμπαγύρου σε καλούν να μπεις στον γευστικό κόσμο τους, δοκιμάζοντας τις πεντανόστιμες συνταγές τους. Ιδιαίτερες, εύκολες και με αγαπημένα υλικά, υπόσχονται να φέρουν μια διαφορετική πινελιά στο τραπέζι του Σαββατοκύριακου. Μη χάνεις καιρό! Διαλέξτε μια από τις παρακάτω συνταγές και ζήσε μια μοναδική γευστική εμπειρία!

 

Γλυκοπατάτες και κολοκύθα σαγανάκι με σπανάκι, φέτα και αβγό ποσέ ( Ανδρέας Λαγός)

Courtesy of Andreas Lagos

 

Υλικά
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές λοξές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μικρούς κύβους
  • 400γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
  • 150γρ. φύλλα σπανάκι, χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 αβγά ποσέ
  • 150γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 1-2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά να μαραθούν. Ρίχνετε τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, αλάτι, πιπέρι, σοτάρετε να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά. Τοποθετείτε τα αβγά από πάνω προσεκτικά, πασπαλίζετε με τη φέτα, τον μαϊντανό, τις πιπερίτσες και σερβίρετε μέσα στο τηγάνι.

 

Mac’ n’ cheese με κοτόπουλο ( Άκης Πετρετζίκης)

Courtesy of Akis Petretzikis

Υλικά
  • 150 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. γάλα
  • 80 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • πιπέρι
  • 150 γρ. κοτόπουλο, έτοιμο, μαγειρεμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Ρίχνουμε σε δόσεις το γάλα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Με το που πάρει μια βράση το γάλα και αρχίσει να πήζει ελαφρά το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τριμμένο τσένταρ, τη μουστάρδα, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα.Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Σολομός σοτέ με ταλιατέλες λαχανικών ( Αργυρώ Μπαρμπαγύρου

Courtesy of Argiro Mparmpagirou

Υλικά

Για τον σολωμό:

2 φιλέτα σολωμού με το δέρμα (περίπου 180 γραμ. έκαστο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τις ταλιατέλες λαχανικών:

1 κ.σ βούτυρο
2 καρότα τρυφερά
2 κολοκύθια πολύ τρυφερά
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον σολομό, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί απορροφητικό. Αλατοπιπερώνουμε το σολομό. Βάζουμε τα φιλέτα στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 3΄ με το δέρμα προς τα επάνω να το βλέπουμε. Αναποδογυρίζουμε το ψάρι και ψήνουμε για 3-4′ να ροδίσει η πέτσα. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3΄ χωρίς να πάρει χρώμα, απλά να γίνει διάφανο . Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα βότανα και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού. Βάζουμε τα φιλέτα σε πιάτο και περιχύνουμε με τη λίγη σάλτσα.

Για τις ταλιατέλες λαχανικών, καθαρίζουμε τα καρότα και πλένουμε τα κολοκύθια. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε, κόβουμε λεπτές φέτες σαν ταλιατέλες στην μακριά πλευρά των λαχανικών. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για λίγα λεπτά 2-3΄ ελαφρά να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε ένα στρώμα χρωματιστών λαχανικών (ταλιατέλες λαχανικών) και επάνω ξαπλώνουμε το σολομό.

 

Γαρίδες με φινόκιο και χούμους (Αλέξανδρος Παπανδρέου)

Courtesy of Andreas Papandreou

Υλικά 

20 γαρίδες Νο2 καθαρισμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φινόκιο
80 ml ζωμό γαρίδας
Ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουτάλια ρίγανη
200 γραμμάρια hummus pumpkin seeds Ribella
2 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε στη μέση και μετά σε φέτες το φινόκιο και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρετε το φινόκιο μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν το φινόκιο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από το τηγάνι σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε τις γαρίδες για 1 λεπτό, σβήνετε με τον ζωμό γαρίδας και μόλις γλασάρει προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζετε με την ψιλοκομμένη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε μία τελευταία φόρα και αποσύρετε από το τηγάνι. Σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού το hummus pumpkin seeds με το φινόκιο από πάνω, τις γαρίδες και τέλος το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

christinamai@cozyhome.gr

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.