Home / Good Life  / Όρος Μερού: Αναρρίχηση που σου κόβει την ανάσα

Όρος Μερού: Αναρρίχηση που σου κόβει την ανάσα

Όρος Μερού: Αναρρίχηση που σου κόβει την ανάσα
Όρος Μερού: Η κατάκτηση της κορυφής του ανατριχιάζει.

Το Όρος Μερού βρίσκεται στην Ινδία, στα Ιμαλάια. Έχει τρεις κορυφές σε υψόμετρο πάνω από τα 6.000 μέτρα, η υψηλότερη από τις οποίες, η νότια αγγίζει τα 6.660 μέτρα. Πολλοί κορυφαίοι ορειβάτες κι αναρριχητές προσπάθησαν να φτάσουν στην κορυφή. Όμως δεν τα κατάφεραν, καθώς πρόκειται για αναρρίχηση σε εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, καθώς η διαδρομή κρύβει πολλές προκλήσεις. Όμως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να νικήσει κάθε εμπόδιο…

 

Όρος Μερού: Αναρρίχηση που σου κόβει την ανάσα

Το όνομα Μερού, πιθανόν προέρχεται από τη λέξη meru που στη σανσκριτική γλώσσα σημαίνει κορυφή.

Όρος Μερού: Αναρρίχηση που σου κόβει την ανάσα

 

Η συγκλονιστική προσπάθεια για την κατάκτηση της κορυφής του έχει καταγραφεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Το ομώνυμο φιλμ είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Όταν οι Conrad Anker, Jimmy Chin και Renan Ozturk επιχείρησαν την αναρρίχηση στο Όρος Μερού αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες. Στην συγκλονιστική διαδρομή για τα 6.400 μέτρα ήρθαν αντιμέτωποι με την απώλεια εφοδίων, χιονοθύελλες που έστρωσαν χιόνι πάχους τριών μέτρων και θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Αναγκασμένοι να υποχωρήσουν λίγο πριν φτάσουν στην κορυφή, καταρρακωμένοι και ηττημένοι, οι τρεις τους δεν θα μπορούσαν να τα παρατήσουν.

Η αναρρίχηση στο Όρος Μερού της Ινδίας, στο Πτερύγιο του Καρχαρία, δεν ήταν για εκείνους μόνο η κατάκτηση μιας πολύ δύσκολης κορυφής. Η διαδρομή τους έγινε μία μοναδική ιστορία φιλίας, θυσίας, ελπίδας και εμμονής.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!