Home / Family  / Χριστίνα Φλαμπούρη: “Θα ήθελα να κάνω όσα περισσότερα παιδιά μπορώ, να ονειρευτούν και να νιώσουν ότι όλα είναι δυνατά.”

Χριστίνα Φλαμπούρη: “Θα ήθελα να κάνω όσα περισσότερα παιδιά μπορώ, να ονειρευτούν και να νιώσουν ότι όλα είναι δυνατά.”

Η αλπινίστρια Χριστίνα Φλαμπούρη έχει καταφέρει να υψώσει την ελληνική σημαία στις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, ολοκληρώνοντας σε μόλις 3,5 χρόνια το project «7 Summits», το υπέρτατο ορειβατικό επίτευγμα, κάτι που μέχρι σήμερα  έχουν καταφέρει περίπου 400 άνθρωποι παγκοσμίως.  Η ίδια θέλησε να μοιραστεί το πάθος της για τις «κορυφές» με μικρούς και μεγάλους, γράφοντας μαζί με τη συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη την ιστορία της μικρής Χριστίνας, της ηρωίδας του εικονογραφημένου βιβλίου «Στις 7 κορυφές», που εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια αλληγορική ιστορία για παιδιά 5-8 ετών, η οποία συνοδεύεται από μια περιήγηση στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου και την ανακάλυψη των εσωτερικών χαρισμάτων που χρειάζεται ο καθένας, ώστε να κατακτήσει τον στόχο του. Η Χριστίνα Φλαμπούρη μας μιλά για την κατάκτηση αυτής της νέας “κορυφής” και όλα όσα επιθυμεί να εκφράσει, μέσα από την αφήγηση της δικής της ιστορίας.

 
 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του παιδικού βιβλίου «Στις 7 κορυφές»; 

Ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία και καρμικά θα μπορούσα να πω. Όλα ξεκίνησαν εν μέσω μίας συνέντευξης, όταν ο δημοσιογράφος εξέφρασε την άποψή του ότι θα έπρεπε να γράψω βιβλίο, αναφορικά με την επίτευξη του ορειβατικού project “7 Summits”, και εγώ του απάντησα πως αν ήταν να γράψω κάτι, αυτό θα ήταν σίγουρα ένα παραμύθι, γιατί θα μου άρεσε πολύ να εμπνέυσω μέσα από την ιστορία μου ένα παιδί να κυνηγήσει τους στόχους του. Το ίδιο βράδυ βρέθηκα σε ένα φιλικό σπίτι για φαγητό. Συζητώντας για την ιδέα της συγγραφής, η φίλη μου θέλησε να μου συστήσει τη δική της φίλη, Μαρία Ρουσάκη, η οποία είναι συγγραφέας και μετρά ήδη 50 παιδικά βιβλία στο ενεργητικό της. Κάπως  έτσι, λοιπόν, κανονισαμε να βρεθούμε με τη Μαρία, απλώς για να συζητήσουμε. Όταν διαπίστωσα και τη δική της μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην από κοινού συγγραφή ενός παραμυθιού, ώστε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να πιάσουν με τη σειρά τους, τις δικές τους προσωπικές “κορυφές”.

 

Μαρία Ρουσάκη, Χριστίνα Φλαμπούρη

 

 

Το βιβλίο διηγείται ουσιαστικά τη δική σου προσωπική ιστορία, την κατάκτηση των 7 κορυφών του κόσμου. Τι μηνύματα θέλησες να περάσεις στα παιδιά μέσα από την αφήγησή της;

Θα ήθελα να κάνω όσα περισσότερα παιδιά μπορώ να ονειρευτούν και να νιώσουν ότι όλα στ’ αλήθεια είναι δυνατά. Μέσα από αυτό το βιβλίο επιθυμώ να εκφράσω τις αξίες που χρειάζεται κανείς, για να μπορέσει να κατακτήσει τις δικές του κορυφές. Χρειάζεται να αποτελείς μέλος μιας ομάδας, να έχεις υπομονή και επιμονή. Αυτές και πολλές ακόμα αξίες περνάει το βιβλίο “Στις 7 κορυφές”, σε παιδιά 5-8 ετών, ώστε να γίνουν τελικά βίωμα για τη μετέπειτα ζωή τους.

 

 

 

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά όλης αυτής της σπουδαίας προσπάθειάς σου για την κατάκτηση των 7 κορυφών;

Το βιβλίο είναι ολοκληρωτικά βασισμένο πάνω στη δική μου ιστορία, στην προσπάθεια και την τελική επίτευξη του ορειβατικού project “7 Summits”, ενώ γίνονται αναφορές και σε αγαπημένα μου πρόσωπα, όπως η μητέρα μου αλλά και ο μεγάλος μου ξάδερφος, ο οποίος μου έδωσε το όραμα για να προσπαθήσω το κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, τον έχω χάσει και για εμένα η αναφορά του στο βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Τον βλέπω να ξαναζεί μέσα από αυτή την όμορφη ιστορία. 

Διαβάζοντας το βιβλίο “ζωντανεύουν” όλες οι αναμνήσεις μου. Τότε στο Κιλιμάντζαρο με τον φίλο μου τον Μάκη και το θέμα υγείας που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει ή τις μέρες στην Ανταρκτική, που ο καιρός δε μου έκανε το χατήρι και έπρεπε να τον σεβαστώ και να μείνω χαμηλά… Ζω ξανά όλη αυτή την όμορφη διαδρομή, σε μια πιο παραμυθένια εκδοχή της.

 

 

 

 

Όταν έγραφες το βιβλίο, ποια συναισθήματα ένιωσες να σε κυριεύουν;

Κυρίως μεγάλη προσμονή, για να δω τα ματάκια των παιδιών να “διψούν” για την κατάκτηση των δικών τους κορυφών. Αναπολούσα αυτό που είχε τελειώσει αλλά ένιωθα ότι ξεκινά κάτι πολύ μεγαλύτερο, μια προσπάθεια να κινητοποιήσουμε τα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. 

 

 

Σκέφτηκες ότι αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει κάποτε μια παρακαταθήκη και για τα δικά σου παιδιά;

Θα ήθελα μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσω τη δική μου οικογένεια. Όταν έγραφα το βιβλίο είχα στο μυαλό τα μου δύο μου ανίψια, που τους έχω τεράστια αδυναμία. Όταν ολοκληρώθηκε τελικά το παραμύθι, σκεφτόμουν έντονα ότι θα ήθελα και τα δικά μου παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία μου μέσα από αυτό. 

 

 

Τα νοήματα του βιβλίου είναι αλληγορικά, καθώς πίσω από την αναφορά στις φυσικές κορυφές κρύβονται οι βαθύτεροι στόχοι μας. Ένιωσες την ανάγκη μέσα από αυτό το βιβλίο να επανεξετάσεις του δικούς σου προσωπικούς στόχους;

Το “7 Summits” μου έμαθε τη μεταφορική κυρίως έννοια της κορυφής. Αυτό ακριβώς είναι που αγαπάω στη ζωή μου, να προσπαθώ και να δουλεύω για την κατάκτησή τους. Σίγουρα έχω αναθεωρήσει τους τρόπους με τους οποίους προσπαθώ να πετύχω τους στόχους μου, και αυτό ακριβώς θέλω να περάσω στα παιδιά: να πορεύονται σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και όχι κάποιου άλλου. Είναι μια αφορμή να σκεφτούμε ότι όντως μπορούμε να γίνουμε, όλα όσα εμείς θέλουμε!

 

 

Το πιο αγαπημένο σου σημείο στο βιβλίο;

Νομίζω το τελείωμα, όταν περιγράφεται η ανάβασή μου στην τελευταία κορυφή, εκείνη στην Ανταρκτική, όπου ένιωσα ότι όλα είναι δυνατά στη ζωή. Το τέλος του βιβλίου βγάζει ένα πολύ θετικό συναίσθημα, αναφορικά με το κυνήγι της ευτυχίας στη ζωή μας. 

 

 

 

Υπάρχει στα πλάνα σου η συγγραφή ενός επόμενου βιβλίου;

Στη ζωή μου δε λέω  όχι και δεν είμαι απόλυτη. Τα “7 summits” ξεκίνησαν “παράλογα” αλλά έγιναν πραγματικότητα… Είναι, όμως, νωρίς να μιλήσω για ένα επόμενο, ενδεχόμενο συγγραφικό ταξίδι. Προς το παρόν, με χαροποιεί πολύ που η προσωπική μου ιστορία θα μπει σε τόσα σπίτια, και θα τη γνωρίσουν τόσα παιδιά!

 

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:

“Ένα κορίτσι φοβάται τα ύψη αλλά ταυτόχρονα νιώθει μια ακατανίκητη έλξη γι’ αυτά. Αποφασίζει λοιπόν να νικήσει τους φόβους της και να ανεβεί στις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Έτσι, θα μάθει πως τους φόβους τούς νικάς με την ελπίδα, τη συνεργασία, την αφοσίωση, το θάρρος και την υπομονή, και σοφότερη θα γυρίσει πίσω στο σπιτάκι της.”

Το βιβλίο “Στις 7 κορυφές” κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη

 

***Περισσότερες πληροφορίες για την αλπινίστρια Χριστίνα Φλαμπούρη θα βρείτε στον λογαρισμό της στο Instagram @christinaflampouri

 
 
 
 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath