Home / Good Life  / Art & Culture  / “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γεωργίου Βιζυηνού

“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γεωργίου Βιζυηνού

Από το ΣΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΞΟΝΑ την Δευτέρα 9 Μαρτίου στη Ζώγια. 

Το «Σχήμα εκτός Άξονα» στη Δευτέρα 9 Μαρτίου παρουσιάζει στη Ζώγια, σε θεατροποιημένο μονόλογο το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού με τίτλο, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» σε μια προσπάθεια προσέγγισης αξιόλογων κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας του 19ου αιώνα.

 

Τι είναι όμως «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»;

μία προσπάθεια του συγγραφέα να δικαιολογήσει τον παππού του; μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί νιώθει ο ίδιος απογοητευμένος; μία απλή αναδρομή στην ζωή του παππού; ή πρόκειται για τη βιογραφία ενός απλού ανθρώπου της εποχής;

Το θέμα παραμένει ανοιχτό για κάθε αναγνώστη να αποφασίσει και ίσως ο καθένας δώσει την δικιά του ερμηνεία και νόημα σε αυτήν την παλιά ιστορία για τα φανταστικά και επικά ταξίδια ενός σημαντικού ανθρώπου για τον συγγραφέα.

Συμπερασματικά και ηθογραφικά θα λέγαμε ότι το διήγημα ζωγραφίζει άψογα μια εποχή όπου ο κόσμος στα περισσότερα πράγματα ήταν πολύ πιο απλός, δεν είχε πολλές απαιτήσεις από την ζωή και του αρκούσαν μόνο οι μύθοι που μπορούσε με το μυαλό του να τους πλάσει ως ταξίδια και εμπειρίες που διηγείται στους ανθρώπους γύρω του. Έτσι κατόρθωνε να χτίζει τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής που θα τον συντρόφευαν για πάντα.

 

Υπάρχει βέβαια και μια τελευταία υπόθεση – πιθανότητα:

τίποτε από όλα αυτά να μην έχει συμβεί και όλα, με εξαίρεση τα αληθινά ονόματα των χαρακτήρων, να είναι μία μυθοπλασία στο ήδη από τότε πειραγμένο μυαλό του Βιζυηνού.

(Κωνσταντίνος Παμπούκης)

 

"Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" του Γεωργίου Βιζυηνού

 



Συντελεστές:
σκηνοθεσία: Βουδούρης Νίκος
προσαρμογή κειμένου: Βουδούρης Νίκος , Βασίλης Βασιλείου
ερμηνεία: Βασίλης Βασιλείου
στα κρουστά: Κωνσταντίνος Σαμαράς
μελέτη για τον Βιζυηνό: Κωνσταντίνος Παμπούκης
βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Νίνου
ψηφιακή υποστήριξη: Σοφία Νίνου
φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ρωμούδης
Photography by Constantinos


Info:
“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γεωργίου Βιζυηνού
από το ΣΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΞΟΝΑ
Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 20.30
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια / Αλ.Σβώλου 54
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Είσοδος: 6 ευρώ
Ελάχιστη κατανάλωση: 3,5 ευρώ
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!