Home / Cozyhome  / Architecture  / Το εντυπωσιάκο πλωτό σπίτι του αρχιτέκτονα Bjarke Ingels στη Κοπεγχάγη

Το εντυπωσιάκο πλωτό σπίτι του αρχιτέκτονα Bjarke Ingels στη Κοπεγχάγη

Το σπίτι του Δανού αρχιτέκτονα, Bjarke Ingels είναι ένα σταθμευμένο ferryboat στο λιμάνι της Κοπεγχάγης!

 

Ο γιος του ταλαντούχου αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και της Rut Otero είπε την πρώτη του λέξη: «νερό». Ο Darwin Otero Ingels είναι σχεδόν 2 χρονών και από την αρχή της ζωής του μένει στο λιμάνι της Κοπεγχάγης μαζί με τους γονείς του!

Όταν ήταν νέος, ο Bjarke Ingels ονειρευόταν να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια. Τώρα, σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής. Ο Δανός σταρ της αρχιτεκτονικής αγόρασε το σκάφος μήκους 126 ποδιών στα τέλη του 2016 και  το αγκυροβόλησε, όπως είναι και τώρα κοντά σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο.

«Με μια ματιά έχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κοπεγχάγης. Κοιτάξτε ανατολικά και μπορείτε να δείτε τον ήλιο να ανατέλλει. Κοιτάξτε δυτικά και μπορείτε να δείτε τον ήλιο να δύει πάνω από το παλάτι της βασίλισσας».

 

 

 

 

 

«Με είχαν προειδοποιήσει ότι το να ζεις σε ένα πλωτό σπίτι ήταν ταυτόχρονα το καλύτερο και το χειρότερο», αναφέρει ο Ingels σε συνέντευξή του. Έτσι, αυτός και η γυναίκα του, βίωσαν από τον πρώτο χειμώνα τις δυσκολίες, καθώς δεν είχαν θέρμανση και τρεχούμενο νερό κατά καιρούς. Τα σχέδια για την ανακαίνιση ξεκίνησαν για τον ερχομό του γιού τους. Η ανακαίνιση περιλάμβανε την αποκατάσταση της συμμετρίας στο πλοίο. Σε κάθε άκρο του κεντρικού καταστρώματος εγκατέστησαν συρόμενους τοίχους, δημιουργώντας σοφίτα και βεράντες. Στο επάνω μέρος κατασκεύασαν ένα γυάλινο υπόστεγο για την κύρια σουίτα υπνοδωματίου. Στον τελευταίο όροφο υπάρχει μια βεράντα που προσφέρει θέα 360 μοιρών. Κάτω από το κατάστρωμα, δημιούργησαν ένα φουτουριστικό playroom για όλες τις ηλικίες. Εντυπωσιακός είναι και ο κυκλικός φεγγίτης που αποτελείται από μια συνεχή λευκή επιφάνεια.

 

 

 

 

Ενώ στόχος του ήταν να διατηρήσουν τις ιδιότητες του σκάφους όπως τις δύο καμπίνες του καπετάνιου, ενσωμάτωσαν και πολιτιστικές αναφορές από τα ταξίδια τους. Το μπάνιο του ζευγαριού, διαθέτει μπανιέρα, νεροχύτη και ντους από κυπαρίσσι εμπνευσμένο από το πρόσφατο ταξίδι τους στην Ιαπωνία και διάσημα ryokans. Τα πουφ και τα μαξιλάρια στο playroom είναι χειροποίητα υφαντά από νοτιοαφρικανούς τεχνίτες που αγόρασαν το 2017 από το Cape Town για το άνοιγμα του Thomas Heatherwick Zeitz MOCAA. Αυτές οι πινελιές συνδυάζονται με μια σειρά από σχέδια του Ingels, όπως οι καναπέδες KiBiSi του σαλονιού και τα επαναλαμβανόμενα φώτα Artemide.

 

 

 «Είναι η πιο ανθεκτική αρχιτεκτονική. Καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, το ίδιο θα κάνουν και οι πλωτές κατοικίες», αναφέρει ο Ingels. Εκτός από το Urban Rigger, που βοήθησε στην αντιμετώπιση της έλλειψης φοιτητικής στέγης στην Κοπεγχάγη, ο Ingels έχει οραματίσει ολόκληρες κοινότητες στη θάλασσα. Η ιδέα του Oceanix City προτείνει βιώσιμες δομές για 10.000 άτομα. Στην ξηρά, εν τω μεταξύ, τρέχοντα έργα όπως το The Big U και το Islais Hyper-Creek αντιμετωπίζουν τις πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.

«Η αρχιτεκτονική παραδοσιακά είναι τόσο στατική και μόνιμη», λέει ο Ingels, αντανακλώντας το ενδιαφέρον του για το νερό που είναι δυναμικό και κινητό.

 

 

Πηγή: architecturaldigest

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein