Home / Good Life  / Art & Culture  / Το διπλό εικαστικό γεγονός του Γιώργου Λαζόγκα στη Θεσσαλονίκη

Το διπλό εικαστικό γεγονός του Γιώργου Λαζόγκα στη Θεσσαλονίκη

 

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 στις 19.00 εγκαινιάζεται η έκθεση του  Γιώργου Λαζόγκα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 22 Φεβρουαρίου 2020.

 

«Πάλι-Ψάω, σημειώνει ο Λαζόγκας, ξύνω  ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της».  «Παλίμψηστο», ένας φιλολογικός όρος που  έβαλε δυναμικά στο έργο και τη σκέψη του τη δεκαετία του ’70, προσεγγίζοντας  εικαστικά  την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας, αγωνιώντας πάντα να βρει  το υπόλοιπο, όπως ο ντετέκτιβ το δολοφόνο. «Τι άλλο είναι αυτός ο τόπος,  εκτός από θρυμματισμένες , αποσπασματικές μνήμες και συνεχείς απουσίες  που συνθλίβουν την αρχική και συνολική εικόνα; Τι άλλο είναι η περιοχή μας ή ο Κόσμος όλος; Μια ασυνεχής συνέχεια. Τι άλλο είμαστε εμείς εκτός από θραύσματα; Η έλλειψη της συνολικής εικόνας -παρά το ότι η αναδρομική γνώση κυριαρχεί- για μένα  αναδεικνύει το θραύσμα, ως τη τελική συνολική νέα εικόνα, ως το μέρος που αποτυπώνει το όλον».

 

 

 

 

  Η καθαρή σχέση του Λαζόγκα με την  εννοιολογική τέχνη του δίνει την ελευθερία να διατρέχει  ιστορικά και διαχρονικά,  αλλά και  μέσα από τα προσωπικά του βιώματα  τα αρχαία αγγεία,  την πτυχολογία των αγαλμάτων της ελληνιστικής περιόδου, τις Νίκες, τους κίονες που περιέχονται σε μέρος του έργου του ως σήμερα. Αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ενότητας παρουσιάζονται στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου».

 

 

 

 

         Το «Τυχαίο ως μέθοδος», έκδοση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  παρουσιάζεται  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMuS, αμφιθέατρο Ξανθίπη Χόϊπελ,  Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και  ώρα 7.30 μμ. Μιλούν η διευθύντρια του MOMuS ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα καθώς και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΜΣΤ και  ο  συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

 

 

 

 

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970), αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Το 1970 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό νέων ζωγράφων του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης και το 1972 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό νέων ζωγράφων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη (1975, Ζήτα-Μι) και, το επόμενο έτος, έφυγε με υποτροφία του γαλλικού κράτους για σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι. Γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα και εξοικειώθηκε με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. (1982-1999) και το 2008 εξελέγη καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου δίδαξε έως το 2012.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές, στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες και στις Η.Π.Α. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμό ξένων ζωγράφων υποτρόφων του γαλλικού κράτους (1977).

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://lolanikolaougallery.blogspot.com/

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein