Home / Family  / Τι να κάνετε όταν τα παιδιά λένε συνέχεια όχι

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά λένε συνέχεια όχι

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά λένε συνέχεια όχι
Όταν τα παιδιά λένε συνέχεια όχι

Πως να διαχειριστείτε την παιδική άρνηση και να μετατρέψετε τα “όχι” του παιδιού σε συνεργασία και κατανόηση. 

 

 

Μήπως είναι κουρασμένο; 

Πριν εκνευριστείτε γιατί το παιδί συνεχίζει να αρνείται, σκεφτείτε μήπως τα συνεχή του “όχι” είναι προϊόντα κούρασης, κακού ύπνου, έλλειψης ενέργειας ή και κακής διάθεσης. Όταν δείτε πως η συμπεριφορά του είναι αρνητική επειδή απλά είναι κουρασμένο και δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας, μιλήστε του με ήρεμο τόνο και βάλτε το να ξεκουραστεί. 

 

 

Αφήστε στην άκρη τα “μη”. 

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να λέτε στο παιδί σας αυτό που θέλετε να κάνει με όμορφο τρόπο, χρησιμοποιώντας θετικό πρόσημο και αποφεύγοντας τα συνεχόμενα “μη”. Είναι καλύτερα να του πείτε “προσπάθησε να τρως λίγο πιο αργά” και όχι ” μην τρως γρήγορα” γιατί οι προσταγές φέρνουν συνήθως αρνητικό αποτέλεσμα. 

 

Προτιμήστε την ευγένεια.

Ο τρόπος με τον οποίο λέτε κάτι στο παιδί έχει στρατηγική σημασία για τη μετέπειτα συμπεριφορά του και τη συνεργασία του μαζί σας. Για να αποφύγετε λοιπόν την παιδική άρνηση, μιλήστε του με ευγενικό τρόπο, αποφύγετε τις διαταγές και φροντίστε ώστε η φωνή σας να έχει έναν ήπιο τόπο που ταυτόχρονα αποπνέει αποφασιστικότητα και σιγουριά. 

 

Επενδύστε στη διπλωματία.

Στη συνέχεια των παραπάνω και στην υιοθέτηση από πλευράς σας μίας πιο ευγενικής και όχι εξουσιαστικής συμπεριφοράς, βρίσκεται και η διπλωματία. Αυτό που πρέπει δηλαδή να κάνετε για να αποφύγετε τα “όχι” από το παιδί είναι να διατυπώσετε τις ερωτήσεις που θέλετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δίνονται περιθώρια στο παιδί να απαντήσει με ένα «όχι» και να σας αρνηθεί.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!