Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Τι είναι η εαρινή κόπωση; Δείτε πως να την αντιμετωπίσετε!

Τι είναι η εαρινή κόπωση; Δείτε πως να την αντιμετωπίσετε!

εαρινή κόπωση
Νικήστε την ανεξήγητη κόπωση με την κατάλληλη διατροφή και αποκτήστε ξανά την ενέργεια σας!

 

Η εαρινή κόπωση πυροδοτείται από την αλλαγή της εποχής δηλαδή εμφανίζεται όταν εγκαταλείπουμε τον κρύο χειμώνα και μπαίνουμε στη ζεστή άνοιξη. Το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης δεν είναι ασθένεια, είναι ένα σύνολο από συμπτώματα με συνηθέστερο αυτό της έλλειψης ενέργειας.

 

Τα αίτια της κατάστασης αυτής δεν είναι απολύτως ακριβή, αλλά σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, οι πιο πιθανοί ένοχοι είναι οι ορμόνες και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

 

Τις χειμωνιάτικες ημέρες βραδιάζει νωρίς και υπάρχει μικρότερη έκθεση στον ήλιο με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας σεροτονίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικά άτομα υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Όταν φτάνει η άνοιξη όμως, οι μέρες μεγαλώνουν και η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξομειώνεται αρκετά.

 

Οι ανάγκες του σώματος είναι διαφορετικές, οι ορμόνες αλλάζουν και το σώμα πρέπει να συνηθίσει αυτήν την αλλαγή. Η εξάντληση, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες, οι διαταραχές στον ύπνο κ.α. εμφανίζονται σαν αντίδραση σε αυτήν την αλλαγή.

 

εαρινή κόπωση

 

Βέβαια η εαρινή ατονία δεν κρατάει πολύ. Υποχωρεί μόλις τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα σταθεροποιηθούν και πάλι σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του οργανισμού.

 
Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες επιλογές για την περίοδο αυτή;

Οι ωμές και φυσικές τροφές

Τα φρούτα

Τα λαχανικά

Τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα)

Τα εύπεπτα τρόφιμα

Το κρέας χαμηλό σε λιπαρά

Τα τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, ψάρια.

 

Tip: Καθημερινά μπορείτε να καταναλώνετε 2 Brazilian Nuts για να καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σε σελήνιο, ιδιαίτερα ευεργετικό για περιόδους έντονης κούρασης.

 

Να είστε καλά!

Κία Καραγιάννη

[email protected]

Η Κία Καραγιάννη είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος, βοτανολόγος, life coach και ιδιοκτήτρια του Nutri Medical Hall, πρότυπης διαιτολογικής μονάδας, στη Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, παρακολούθησε επαγγελματικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED). Στη συνέχεια σπούδασε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και έλαβε δίπλωμα Life Coach and Weight Loss Master Coach σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα κριτήρια από τον International Coach Federation (ICF). Έχει ολοκληρώσει σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ολιστικής Βοτανικής-Φυτοθεραπείας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην ψυχολογία της διατροφής, τη διευθέτηση αρμονικής σχέσης μεταξύ ειδικού και ασθενούς αλλά και την πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Λαμβάνει μέρος σε σειρά συνεδρίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωσή της πάνω σε θέματα διατροφής και well being. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική διατροφή. Έχει διατελέσει καθηγήτρια Διατροφής σε δημόσια ΙEK του νομού Θεσσαλονίκης και έχει σχεδιάσει ειδικά μενού υψηλής ποιότητας για ξενοδοχεία. Δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή διατροφικής υποστήριξης σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.