Home / Famous Talks  / Τζιλ Δούκα: “Με το life coaching μαθαίνουμε να ζούμε στο Τώρα”

Τζιλ Δούκα: “Με το life coaching μαθαίνουμε να ζούμε στο Τώρα”

jill and nikolas
Η βραβευμένη Business & Leadership coach, Τζιλ Δούκα, μας μιλά για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το life coaching στην επίτευξη των στόχων μας!

 

Σπουδάσατε Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και έχετε δύο Masters, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς και στη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Πολιτικών Επιστημών. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το life coaching;

Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε όταν έφτασα σε ένα σημείο όπου ένιωθα ότι δεν ήμουν ευτυχισμένη, ενώ όλοι γύρω μου θαύμαζαν την πορεία μου.

Ήμουν ένα αναγνωρισμένο, υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, είχα μια κανονική σχέση και πολύ καλές οικονομικές απολαβές. Ένιωθα, όμως, ένα κενό και επιπλέον ένιωθα τύψεις, επειδή ένιωθα το κενό. Υπήρχε μια μόνιμη ανησυχία και ένιωθα ανικανοποίητη.

Πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω και σε ποιον να απευθυνθώ. Δεν ήθελα να μιλήσω σε ψυχολόγο, μιας και ήμουν καλά με το παρελθόν μου, το είχα δουλέψει. Ήθελα κάτι άλλο στο τώρα μου.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Jack Canfield “The Success Principles” -που έμελλε να γίνει ο δάσκαλός μου και 10 χρόνια μετά να αναφέρει στο συγκεκριμένο βιβλίο τη δική μου ιστορία επιτυχίας- διάβασα για το life coaching.

Ξεκίνησα να δουλεύω με αυτό και είδα θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μόλις δύο μήνες. Έθεσα ως στόχο αυτό το μεγάλο δώρο να το μοιραστώ με όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσα. Έτσι σπούδασα, ώστε να γίνω επαγγελματίας life coach, πιστοποιημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching, κι από το 2009 εργάζομαι ως life coach.

 

Ποια είναι η βάση του life coaching και σε ποιους τομείς της ζωής μας μπορεί να βοηθήσει;

Η μεγαλύτερη και πλέον απαραβίαστη αρχή του life coaching είναι πώς όλες οι αλήθειες βρίσκονται μέσα μας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως το life coaching έχει ως βάση τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη.

Με δυναμικές ερωτήσεις, βγάζουμε τις λύσεις που όλοι κρύβουμε καλά μέσα μας. Τι μεσολαβεί και χάνουμε τον προορισμό μας; Όλες οι εμπειρίες που μας στιγματίζουν αρνητικά και σαν τούβλα προστίθενται μία-μία σε έναν τοίχο συναισθηματικής απομόνωσης, που τελικά μας απομακρύνει και από τους άλλους, αλλά και από την αρχική μας επιδίωξη, να διεκδικήσουμε την εσωτερική αρμονία.

Το life coaching, λοιπόν, αρχίζει γκρεμίζοντας ένα-ένα αυτά τα τούβλα, αποκαθιστώντας έτσι την επικοινωνία μας με όλα αυτά που φοβόμασταν να ακουμπήσουμε, είτε αυτά λέγονται σχέσεις ή οικογένεια, είτε φίλοι και εργασία.

 

Τώρα, που βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας, μπορεί το life coaching να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια μας για τη διαχείρισή της;

Μέσα από το life coaching γυμνάζουμε την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε σε οτιδήποτε συμβαίνει. Άρα, σίγουρα ναι, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια μας για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης.

Ο στόχος, λοιπόν, είναι εμείς να ενδυναμώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντα θα υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που θα δημιουργούν “δύσκολες”, “προκλητικές” καταστάσεις. Πάντα. Εμείς, πώς μπορούμε με τις πράξεις μας να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα;

Αυτή είναι μια ερώτηση που αξίζει να σκεφτούμε. Πόσο προσαρμοστικοί είμαστε στη νέα κατάσταση πραγμάτων;

Όταν ξεκινάω να σκέφτομαι εγώ πως μπορώ να επιβιώσω, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και όταν σταματήσω να ρίχνω το φταίξιμο προς τα έξω, έχω κάνει ένα τεράστιο βήμα, το μόνο που μπορεί να με φέρει κοντά στα όνειρά μου. Έχω πάρει 100% ευθύνη για τη ζωή μου. Και τότε μπορώ να ξεκινήσω να δημιουργώ τη ζωή που θέλω. Εκεί μας οδηγεί το life coaching.

 

Jill Douka

 

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το life coaching;

Ξεκινάει κάποιος να κάνει life coaching μέσα από ατομικές συνεδρίες. Πολύ προσοχή χρειάζεται να ξεκινήσουμε με κάποιον που έχει εκπαιδευτεί και είναι διαπιστευμένος life coach από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching.

Είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι το life coaching απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι λειτουργικοί, δεν χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας.

Μια πρώτη γνωριμία μπορεί να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται συμπληρώνοντας το link globalacademyofcoaching.com

 

Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που είναι διστακτικός να ζητήσει βοήθεια, γιατί πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο παραδέχεται ότι δεν είναι ο ίδιος αρκετά ικανός;

Θα έλεγα ότι είναι ok. Είναι ok να απενοχοποιήσουμε την ενοχή. Και είναι ok να ζητάμε βοήθεια, όταν νιώθουμε ότι την χρειαζόμαστε. Μοιράζομαι αυτή την παροιμία με τους σπουδαστές στη Global Academy of Coaching πολύ συχνά: μπορείς να πετάξεις ένα σωσίβιο σε κάποιον, αλλά δεν μπορείς να του/της το φορέσεις.

Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον χρόνο του και είναι σημαντικό να τον σεβόμαστε.

 

Ως ιδρύτρια της Global Academy of Coaching, της μοναδικής σχολής leadership coaching στην Ελλάδα σε δύο γλώσσες -Ελληνικά και Αγγλικά-, πιστοποιημένης από την International Coach Federation, πιστεύετε πως όλοι μπορούν να γίνουν life coaches;

Οι ερωτήσεις που κάνω σε υποψήφιους σπουδαστές είναι οι εξής:

Θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να γίνεις ηγέτης του εαυτού σου;

Είσαι διατεθειμένος/η να δουλέψεις σκληρά για αυτό;

Αν οι απαντήσεις είναι “ναι”, τότε μπορείς να σπουδάσεις -με την προϋπόθεση ότι το άτομο είναι λειτουργικό, όπως είπαμε παραπάνω.

Το να σπουδάσεις life coaching έχει να κάνει με την ανάπτυξή σου ως άνθρωπος, με το να βρεις τον εαυτό σου και να εξελιχθείς. Πολλοί σπουδαστές, λοιπόν, ψάχνουν αυτό. Το να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό, είναι ένα επόμενο βήμα, το οποίο -όπως όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα- θέλει εστίαση και προσπάθεια.

Η ακαδημία μας είναι η μοναδική που διαθέτει εισηγητές με ανώτερους τίτλους coaching, όπως Master Certified Coach. Ανήκουμε, δηλαδή, στο 3% των coaches παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα και τις διαδικασίες πιστοποίησης που προβλέπει ο εν λόγω οργανισμός. Γι’ αυτόν τον λόγο, ενθαρρύνουμε τους υποψηφίους coaches μας να λαμβάνουν πραγματική άσκηση από την αρχή των σπουδών τους.

 

 

Υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε;

“Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις”, είπε ο Henri Ford. Αν, λοιπόν, πιστεύουμε ότι υπάρχει όριο, τότε ναι, υπάρχει. Αλλά δεν γνωρίζω ανθρώπους που θέλουν να καταφέρουν κάτι το οποίο κανείς στον κόσμο δεν έχει καταφέρει. Επαναλαμβάνω, κανείς στον κόσμο!

Μία αγαπημένη ρήση που έχω, για αυτόν ακριβώς το σκοπό, είναι ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Αϊνστάιν: “αν το έχεις οραματιστεί, είναι γιατί σε κάποιο παράλληλο σύμπαν το έχεις καταφέρει”.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο ή απλησίαστο, αν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να το ζει.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος του life coaching και, εν τέλει, γιατί πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας;

Το life coaching μάς βοηθά να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας. Μόλις είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι θέλουμε, ξεκινάμε βήμα βήμα να το πετύχουμε. Όσο πετυχαίνουμε τα μικρά βήματα, τόσο χτίζουμε αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνεται η πίστη μας σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.

Ο life coach είναι δίπλα μας, μας βοηθάει να αφαιρέσουμε την “ομίχλη”, όλο αυτόν τον θόρυβο, που μας βγάζει από τον στόχο μας και από τη ζωή που θέλουμε, και μας υποστηρίζει, για να ξεκινήσουμε να ζούμε ξεκάθαρα στη στιγμή, στο Τώρα μας. Κι αυτό, τελικά, είναι το μόνο που έχουμε.

Το παρελθόν έχει τελειώσει, το μέλλον δεν είναι ποτέ δεδομένο. Με το life coaching μαθαίνουμε να ζούμε με συνειδητότητα στο Τώρα. Και για εμένα αυτό είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του.

 

Η Τζιλ Δούκα είναι Business & leadership coach, διαπιστευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching ως Master Certified Coach (ΜCC) και ανήκει στο 3% των coaches παγκοσμίως.
Είναι η μόνη Ελληνίδα επίσημο μέλος του Forbes Coaches Council, διακεκριμένη mentor coach και βραβευμένη business mentor από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τρία βιβλία της “Αγάπη Τώρα”, “Ευ Ζην Τώρα” και “Ξαφνικά Τώρα” αγκαλιάστηκαν από το αναγνωστικό κοινό και έγιναν γρήγορα Βest sellers.

 

agapi tora agapi tora agapi tora

 

Μέσα από το COZYVIBE.gr θα μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και να κατακτήσουμε όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας στόχους.

 

JillandNicolas logo

Facebook: @globalacademyofcoaching

Instagram: global_academy_of_coaching

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin