Home / Lifestyle  / Τα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Τα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

mnimeia Unesco
Ένα φωτογραφικό ταξίδι στα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, που κοσμούν τον κατάλογο της UNESCO και αξίζει να ανακαλύψουμε στις διακοπές μας!

 

Πόση ομορφιά και πόση ιστορία μπορούν να χωρέσουν σε 18 εικόνες της Ελλάδας; Από το 2021, 18 μνημεία της χώρας μας είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από αυτά, 16 είναι πολιτιστικά μνημεία και δύο (Μετέωρα και Άγιο Όρος) αναδεικνύονται τόσο για τη φυσική όσο και για την πολιτιστική τους σημασία. Ας τα γνωρίσουμε, μέσα από υπέροχες εικόνες!

 

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες

 

naos epikouriou apollona mnimeia unesco

 

Ο ναός, αφιερωμένος στον Απόλλωνα Επίκουρο, χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στα βουνά της Αρκαδίας. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Είναι το παλαιότερο μνημείο, που διαθέτει και τους τρεις κλασικούς ρυθμούς, δωρικό, ιωνικό και κορινθιακό. Ο ναός ξεχάστηκε για σχεδόν 1700 χρόνια και ανακαλύφθηκε ξανά τον 18ο αιώνα.

 

Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

 

delpoi mnimeia unesco

 

Οι Δελφοί, που βρίσκονται στους πρόποδες του Παρνασσού, ήταν η τοποθεσία του Ναού του Απόλλωνα, του πανελλήνιου ιερού, που θεωρούταν κατά την αρχαιότητα ο “ομφαλός της γης”. Η μάντισσα Πύθια κατοικούσε εδώ και δεχόταν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, που αναζητούσαν τον χρησμό της. Τον 6ο αιώνα π.Χ., οι Δελφοί θεωρούνταν ως θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο ενότητας του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 

Ακρόπολη των Αθηνών

 

akropolis athens

 

Δεσπόζουσα πάνω από την πόλη, η Ακρόπολη των Αθηνών σχεδιάστηκε αρχικά ως οχυρωματικό έργο. Σταδιακά, όμως, εξελίχθηκε σε έναν θρησκευτικό τόπο, που συνδέθηκε με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς. Τον 5ο αιώνα π.Χ., μετά τη νίκη τους επί των Περσών, οι Αθηναίοι υπό τον Περικλή έχτισαν μεγάλο αριθμό μνημείων, όπως ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης!

 

Άγιο Όρος

 

agio oros mnimeia unesco

Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος.

 

Στη στενή χερσόνησο του Άθω, το Άγιο Όρος κυβερνάται ως αυτόνομη οντότητα από τα βυζαντινά χρόνια. Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από τον 10ο αιώνα, φιλοξενεί περίπου 20 ενεργά μοναστήρια. Το Άγιο Όρος άσκησε διαρκή επιρροή στην ανάπτυξη της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής και της μνημειακής ζωγραφικής.

 

Μετέωρα

 

meteora mnimeia unesco

 

Οι εντυπωσιακοί και απόκοσμοι βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων, από ψαμμίτη, προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη. Στις απρόσιτες κορυφές τους χτίστηκαν 24 ορθόδοξα μοναστήρια τον 15ο αιώνα. Τα μοναστήρια διακοσμούνται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, οι οποίες αποτελούν βασικό στάδιο ανάπτυξης της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

 

Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης

 

thessaloniki mnimeia

Η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πρώτες βάσεις για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Σε όλη την πόλη υπάρχουν δεκάδες παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία, όπως οι Εκκλησίες του Οσίου Δαβίδ και του Αγίου Δημητρίου, τα τείχη της πόλης από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και πολλά άλλα.

 

Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

 

epidauros

 

Η λατρεία του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, αναπτύχθηκε στην Επίδαυρο το αργότερο τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα κυριότερα μνημεία στον χώρο περιλαμβάνουν τον Ναό του Ασκληπιού, τη Θόλο και το Θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο θεωρείται το καλύτερο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Το ιερό είναι σημαντικό στην ιστορία της ιατρικής, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση από την πίστη στη θεϊκή θεραπεία στην πίστη στην επιστήμη της ιατρικής.

 

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

 

rhodes monuments

Τα παράκτια τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

 

Από το 1309 έως το 1523, το νησί της Ρόδου καταλήφθηκε από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Εκείνος οχύρωσε την πόλη της Ρόδου με τείχος 4 χιλιομέτρων. Οι οχυρώσεις χτίστηκαν πάνω στα προϋπάρχοντα βυζαντινά. Η Άνω Πόλη διαθέτει πολλά κτίρια από τη γοτθική περίοδο, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Μεγάλο Νοσοκομείο και η Οδός των Ιπποτών. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί, μετέτρεψαν τις περισσότερες εκκλησίες σε τζαμιά. Η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε κατά την ιταλική κατοχή στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά

 

mystras

 

Η πόλη του Μυστρά αναπτύχθηκε γύρω από το φρούριο, που χτίστηκε το 1249 υπό τον Πρίγκιπα της Αχαΐας Γουίλιαμ του Βιλλεαρδουίν, στις πλαγιές του Ταΰγετου. Το 1262 παραδόθηκε στους Βυζαντινούς και γνώρισε μεγάλη ευημερία κατά την εποχή της Παλαιολογικής Αναγέννησης. Αργότερα την κατέλαβαν οι Οθωμανοί και οι Ενετοί. Μετά το 1834, οι κάτοικοι άρχισαν να την εγκαταλείπουν, για να εγκατασταθούν στη σύγχρονη πόλη της Σπάρτης, και ο Μυστράς έγινε ερείπιο.

 

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

 

olympia greece

Το Φιλιππείο, το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα στην αρχαία Ολυμπία.

 

Τον 10ο αιώνα π.Χ., η Ολυμπία έγινε κέντρο λατρείας του Δία. Ήταν ένα πανελλήνιο ιερό και η τοποθεσία διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησαν το 776 π.Χ. Εκτός από πολλούς ναούς και ιερά, στην Ολυμπία εντοπίζονται ερείπια πολλών αθλητικών δομών, όπως το γήπεδο. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί τον τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Δήλος

 

delos greece

 

Γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το ιερό νησί της Δήλου ήταν ένα από τα σημαντικότερα πανελλήνια ιερά κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Το ιερό του Απόλλωνα προσέλκυσε προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, καθιστώντας τη Δήλο ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Έπεσε σε παρακμή μετά το 69 π.Χ.

 

Μοναστήρια της Δάφνης, του Οσίου Λουκά και της Νέας Μονής

 

nea moni chios mnimeia

Το Μοναστήρι Νέα Μονή στη Χίο.

 

Αυτά τα τρία μοναστήρια, αν και βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της μεσαίας περιόδου της βυζαντινής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής και έχουν τα ίδια αισθητικά χαρακτηριστικά. Και οι τρεις εκκλησίες μοιράζονται ένα οκτάγωνο σχέδιο. Τα μοναστήρια διακοσμήθηκαν με μαρμάρινα έργα και ψηφιδωτά τον 11ο και τον 12ο αιώνα.

 

Πυθαγόρειο και Ηραίον της Σάμου

 

hraion samos

Το Ηραίον.

 

Η Σάμος ήταν μια ισχυρή ναυτική και εμπορική δύναμη, που έφτασε στο αποκορύφωμά της τον 6ο αιώνα π.Χ. Η τοποθεσία αποτελείται από την οχυρωμένη αρχαία πόλη (Πυθαγόρειο) και τον αρχαίο Ναό της Ήρας (Ηραίον). Το νησί συνδέεται με σημαντικούς φιλόσοφους και μαθηματικούς του αρχαίου κόσμου, όπως ο Πυθαγόρας, ο Επίκουρος και ο Αρίσταρχος της Σάμου.

 

Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα)

 

vergina mnimeia

 

Η αρχαία πόλη των Αιγών ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Μακεδονίας. Εκτός από το εντυπωσιακά διακοσμημένο με ψηφιδωτά και ζωγραφισμένα γυψομάρμαρα μνημειακό παλάτι, η τοποθεσία περιέχει ταφικό έδαφος με περισσότερους από 300 τύμβους, μερικοί εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους τύμβους έχει αναγνωριστεί ως αυτός του Φιλίππου Β’ του Μακεδόνα, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών και Τίρυνθας

 

mikines

Η Πύλη των Λεόντων, κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών.

 

Οι Μυκήνες και η Τίρυνθα ήταν δύο από τις σημαντικότερες πόλεις της μυκηναϊκής Ελλάδας, οι οποίες άνθησαν μεταξύ του 15ου και 12ου αιώνα π.Χ. Ξεχωρίζουν για τη μνημειακή αρχιτεκτονική τους, όπως η Πύλη του Λιονταριού και το Θησαυροφυλάκιο του Ατρέα. Οι πινακίδες Γραμμικής Β, που εντοπίζονται εδώ, είναι οι πρώτες μαρτυρίες της ελληνικής γλώσσας. Και τα δύο μνημεία συνδέονται με τα ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τις τέχνες.

 

Το Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

 

patmos unesco

 

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψή του στην Πάτμο. Ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα και έκτοτε υπήρξε τόπος προσκυνήματος και ελληνικής ορθόδοξης μάθησης. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, που συνδέεται με το μοναστήρι, περιέχει πολλά θρησκευτικά και κοσμικά κτίρια.

 

Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

 

corfu

 

Οι ρίζες της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η στρατηγική της θέση στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κατέστησε την πόλη σημαντική για την υπεράσπιση των θαλάσσιων συμφερόντων της Δημοκρατίας της Βενετίας έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ενετοί μηχανικοί έχτισαν τρία οχυρά στην πόλη. Τα κτήρια της Παλιάς Πόλης προέρχονται κυρίως από την Ενετική περίοδο και από τον 19ο αιώνα, όταν το νησί ήταν μέρος του βρετανικού προτεκτοράτου.

 

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

 

filippoi theatre

 

Οι Φίλιπποι ιδρύθηκαν το 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Η πόλη ήταν μια στάση στην Οδό Εγνατία και η τοποθεσία όπου έλαβε χώρα η ομώνυμη Μάχη το 42 π.Χ. Οι Ρωμαίοι την αναμόρφωσαν σε μια “μικρή Ρώμη”, χτίζοντας δημόσια κτίρια. Εδώ θα δείτε και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, όπου διοργανώνεται το ομώνυμο Φεστιβάλ.

 

Κεντρική εικόνα: Οι Καρυάτιδες στο Ερέχθειο της Ακρόπολης.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin