Home / Wellness  / Health  / Τα πολύτιμα οφέλη του κεφίρ στην υγεία

Τα πολύτιμα οφέλη του κεφίρ στην υγεία

Μάθε γιατί πρέπει να εντάξεις το κεφίρ στη διατροφή σου.

 

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα, που έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία. Συνήθως γίνεται από αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και υφίσταται ζύμωση ενώ οι ζυμομυκήτες και τα βακτηρία γαλακτικού οξέος που περιέχει, ευθύνονται για τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία αλλά και για την ελαφρώς ξινή του γεύση. Γιατί να το προτιμήσεις;

 

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

Το κεφίρ είναι πλούσια πηγή προβιοτικών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι φιλικά προς το έντερο βακτήρια που μας προστατεύουν από μικρόβια και ασθένειες. Αν και οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως η πλούσια πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι, φαίνεται πως το κεφίρ έχει ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε προβιοτικά γεγονός που το καθιστά ιδανικό ποτό για την υγεία μας.

 

Προστατεύει από λοιμώξεις.

Τα προβιοτικά που περιέχει το κεφίρ εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις. Ακόμη, το κεφίρ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες κρατώντας μας μακριά από μολύνσεις. Το κεφίρ αποτελεί ιδανική τροφή για όσες γυναίκες πάσχουν συχνά από ουρολοιμώξεις καθώς τα προβιοτικά του, δεν επιτρέπουν στους παθογόνους μικροοργανισμούς να ταξιδέψουν από το έντερο ή τον κόλπο προς το ουροποιητικό σύστημα.

 

 

Εμποδίζει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Τα καλά νέα ενισχύονται για τις γυναίκες, δεδομένου ότι η οστεοπόρωση αποτελεί περισσότερο συχνό φαινόμενο για τις ηλικιωμένες γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Πέραν της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο το γαλακτοκομικό αυτό ποτό, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία βοηθά σημαντικά στον μεταβολισμό του ασβεστίου, στην βελτίωση της υγείας των οστών και ως συνεπάγεται στην επιβράδυνση της εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

 

Μπορούν να το καταναλώσουν ακόμη και αυτοί που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το κεφίρ περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης με αποτέλεσμα να μπορούν να το καταναλώσουν και εκείνοι που δεν μπορούν να χωνέψουν την λακτόζη. Καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, προβιοτικά, βιταμίνης D αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικό να μπορούν να το καταναλώνουν ακόμη και όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!