Home / Good Life  / Art & Culture  / “Τα κόκκινα φορέματα”: Το δημόσιο έργο τέχνης για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες γυναίκες

“Τα κόκκινα φορέματα”: Το δημόσιο έργο τέχνης για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες γυναίκες

 

 

Η δημόσια εγκατάσταση “Τα κόκκινα φορέματα” θίγει τα ποσοστά των ιθαγενών γυναικών που αγνοούνται ή έχουν δολοφονηθεί.

 

Η καλλιτέχνιδα Jaime Black δημιούργησε μια ξεχωριστή εγκατάσταση, με τίτλο “The REDress Projectστον κήπο του Touchstones Museum of Art and History του Καναδά. Το δημόσιο έργο τέχνης θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την έμφυλη βία που δέχθηκαν χιλιάδες γυναίκες. Κόκκινα φορέματα ανεμίζουν στα δέντρα και υπενθυμίζουν τις τραγικές ιστορίες των αυτόχθονων γυναικών στις ΗΠΑ. Πολλές γυναίκες εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν και οι κοινότητες δίνουν μάχη εδώ και γενιές για τους δράστες και την ατιμωρησία. Οι ιθαγενείς αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά βίας από οποιαδήποτε άλλη πολιτισμική ομάδα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

 

Μέσα από το έργο της θέλει να αρθρώσει λόγο για κινήματα που μάχονται για την προστασία των γυναικών. Οι οικογένειες MMIWG (αγνοουμένων ή δολοφονημένων ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών) είναι στο επίκεντρο αυτής της δουλειάς της και με τα κόκκινα φουστάνια τους δίνει χώρο για να μιλήσουν για τις ιστορίες τους και να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το έργο της ” Τα κόκκινα φορέματα” εξελίχθηκε σε κοινωνικό κίνημα. 

 

Η καλλιτέχνιδα ενδιαφέρεται για τον φεμινισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους αυτόχθονες και την κοινωνία του Καναδά. Εμπνεύστηκε το έργο της από μια διαδήλωση που είχε δει στην Μπογκοτά, το 2010, από τις οικογένειες των δολοφονημένων  και αγνοουμένων γυναικών. Όλοι τους φορούσαν κόκκινα ρούχα. Το 2011, παρουσίασε πρώτη φορά το The REDress Project στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Έκτοτε, τα κόκκινα φορέματά της (όλα δωρεές από γυναίκες) ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Το κόκκινο χρώμα είναι σύμβολο του θυμού, του αίματος αλλά και της αγάπης. Στόχος της είναι να τραβήξει την προσοχή του κοινού σε αυτό το θέμα.

 

 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα για το έργο της καλλιτέχνιδας εδώ!

 

 

⇒ Δείτε ακόμα τον ρόλο της τέχνης μέσα από 10+1 φράσεις σπουδαίων καλλιτεχνών!

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein