Home / Lifestyle  / Τα γλυπτά σαπούνια alchemia κατακτούν τον κόσμο

Τα γλυπτά σαπούνια alchemia κατακτούν τον κόσμο

alchemia alkistis venetopoulou
Το beauty brand alchemia επαναπροσδιορίζει την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, εμπνευσμένο από την ολιστική κάθαρση νου, σώματος και ψυχής.

 

Το alchemia είναι ένα νέο beauty brand, που “γεννήθηκε” εν μέσω πανδημίας για να κατακτήσει τον κόσμο. Με σαπούνια που μοιάζουν με γλυπτά και μάσκες περιποίησης σε μορφή σκόνης, προσφέρει μια μοναδική, μινιμαλιστική εμπειρία spa στο σπίτι. Η ιδρύτρια του alchemia, Άλκηστις Βενετοπούλου, “έκλεισε” στα χειροποίητα προϊόντα της τα αρώματα των εμπειριών της σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ιαπωνία, Κίνα, Μαρόκο, Ινδία, Σενεγάλη και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι φροντίδας, με προορισμό τον καλύτερό μας εαυτό.

 

 

Πώς ξεκίνησες το alchemia;

Όταν ξέσπασε η πανδημία και άρχισε ο εγκλεισμός, αναζητούσα δημιουργικούς τρόπους για να απασχολήσω τα παιδιά μου. Η μικρή μου κόρη έχει μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα και παρατήρησα ότι όταν την έπλενα με κλασικό σαπούνι, έβγαζε κάποιες κοκκινίλες. Νιώθοντας ότι δεν έχω κάποια εναλλακτική, ξεκίνησα μαζί με τα παιδιά μου αυτή τη δημιουργική διαδικασία. Μαζεύαμε βότανα, μαθαίναμε για τα αιθέρια έλαια και, τελικά, άρχισα να ανακαλύπτω συνταγές σαπουνιών. Τα πρώτα σαπούνια που έφτιαξα, τα χάρισα σε δύο φίλες μου, οι οποίες ενθουσιάστηκαν. Αποφάσισα, λοιπόν, να τα βάλω στο esty.com. Βρέθηκα μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη, όταν άρχισα να δέχομαι παραγγελίες από καταστήματα στο Βέλγιο, το Λονδίνο, την Ινδία. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη μέσα σε ένα μόλις χρόνο! Έχω μελετήσει πολύ, αλλά νομίζω πως το μυστικό κρύβεται στα απλά, φυσικά υλικά, όπως το γάλα γαϊδούρας και κατσίκας, τα βούτυρα, οι άργιλοι, ο καφές, ο κουρκουμάς…

 

alchemia lifestyle

 

Δεν ήταν δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα εν μέσω πανδημίας;

Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν θα είχε ξεκινήσει, αν δεν υπήρχε αυτή η συγκυρία. Ήταν για μένα μια διαφυγή, γιατί περάσαμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μόνες στο σπίτι με τις κόρες μου. Είμαι πολύ δημιουργικός άνθρωπος και δεν ξέρω πώς θα βίωνα την πανδημία, αν δεν είχα το alchemia. Λειτούργησε για μένα σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τα σαπούνια alchemia να ξεχωρίζουν;

Πέραν της σύστασης των σαπουνιών, αφοσιώθηκα πολύ στον σχεδιασμό τους. Επειδή ο άντρας μου κατάγεται από τους Παξούς, επισκέπτομαι συχνά το νησί και συλλέγω πέτρες. Αρχικά χρησιμοποιούσα κάποια βασικά καλούπια, αλλά δεν μου άρεσαν. Όταν είδα τις πέτρες, σκέφτηκα πόσο φοβερό θα ήταν να καταφέρω να κάνω τα σαπούνια μου να μοιάζουν με αυτές. Να τα βλέπεις και να νιώθεις, μέσα στον εγκλεισμό, πως έχεις ένα κομμάτι της φύσης μέσα στο σπίτι σου. Ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξω τα καλούπια, αλλά μετά από αυτό εκτοξεύτηκε η προσπάθεια. Είχε απίστευτη ανταπόκριση. Έψαξα να βρω κάτι αντίστοιχο και διαπίστωσα ότι δεν έχει ξαναγίνει. Είναι, βέβαια, κάτι πολύ χρονοβόρο και δύσκολο, γιατί τα φτιάχνω όλα μόνη μου.

 

alchemia stones

 

Ποιες άλλες τελετουργίες αυτο-φροντίδας προτείνεις;

Όπως ανακάλυπτα αυτόν τον μαγικό κόσμο των πρώτων υλών, άρχισα να δουλεύω με τους αργίλους. Κανένα από τα σαπούνια μου δεν έχει χρωστικές. Τα χρώματά τους οφείλονται στους αργίλους, που εμπλουτίζουν τη σύστασή τους. Άρχισα, λοιπόν, να πειραματίζομαι στο πώς μπορώ να χρησιμοποιώ τον άργιλο σε μορφή σκόνης, για να τον κάνω μάσκα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τελετουργικό, γιατί το κάνεις μόνος σου και μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικές συνταγές. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο να πειραματιστεί και ο ίδιος με τις πρώτες ύλες.

 

 

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας επιτρέπουν κάτι τέτοιο;

Ως μητέρα, καταλαβαίνω πως ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Ήθελα, όμως, να δημιουργήσω μικρά πράγματα, για να μπορούν όλοι να απολαύσουν στιγμές αυτο-φροντίδας. Να μεταφέρω την αίσθηση ότι μπορείς να νιώθεις το spa στο σπίτι σου, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα ή να μετακινηθείς. Για παράδειγμα, η μάσκα είναι μια διαδικασία ενός τετάρτου, με θεαματικά αποτελέσματα στο δέρμα. Το βλέπω από την ανταπόκριση του κόσμου, καθώς δέχομαι καθημερινά μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε ότι το δέρμα τους είναι καλύτερο από ποτέ. Το να κάνουμε μπάνιο είναι μη διαπραγματεύσιμο. Η διαφορά με το alchemia είναι ότι σε προτρέπει να το κάνεις με έναν πιο συνειδητοποιημένο, πιο αργό και διαφορετικό τρόπο.

 

Γιατί θεωρείς σημαντικό να ασπαστούμε τη slow beauty;

H slow beauty είναι μια πρόκληση, γιατί σε βοηθά να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Μέσα από αυτά τα τελετουργικά, προσωπικά νιώθω παρούσα. Νομίζω ότι το alchemia είναι ένα κίνημα αυτογνωσίας και διαλογισμού. Γι’ αυτό και με κάθε παραγγελία, στέλνω ένα τσάι από το Πήλιο, ως μήνυμα ότι αυτή είναι η στιγμή σου. Να είσαι εκεί για τον εαυτό σου.

 

Alkistis Alchemia

Η Άλκηστις Βενετοπούλου, ιδρύτρια του alchemia.

 

Αυτό είναι και το mantra σου;

Το self-acceptance, ο διαλογισμός και οι τρόποι να κάνεις switch-off είναι η “καρδιά” του alchemia. Θεωρώ ότι είμαστε τόσο ποτισμένοι από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Γι’ αυτό δημιούργησα ως διέξοδο το τελετουργικό “Five Senses”, το οποίο ξυπνά όλες τις αισθήσεις. Μυρίζεις και γεύεσαι το τσάι, νιώθεις στο σώμα σου το σαπούνι και τη μάσκα, ακούς τη μουσική από playlists που έχω συνθέσει για ήπιο διαλογισμό και βλέπεις το Palo Santo να καίγεται, ταξιδεύοντας στον εαυτό σου.

 

 

Τι είναι το Palo Santo;

Το Palo Santo είναι ένα φυσικό ξύλο από το Περού, εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια. Χρησιμοποιείται στην ayurveda, ενώ στο παρελθόν οι Ίνκας το χρησιμοποιούσαν για ενεργειακό καθαρισμό. Είναι το μόνο στοιχείο του alchemia που δεν είναι ελληνικό, καθώς όλες οι υπόλοιπες πρώτες ύλες προέρχονται από την Ελλάδα.

 

palo santo

 

Επομένως, το alchemia δεν στοχεύει μόνο στην εξωτερική ομορφιά…

Πιστεύω ότι η ψυχική υγεία όλων μας είναι πλέον σε μεγάλο ρίσκο. Πρέπει πρωτίστως να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, για να μπορούμε να προσφέρουμε ως γονείς, ως σύζυγοι, ως φίλοι, ως επαγγελματίες. Γι’ αυτό προσπαθώ να εντάσσω στην εμπειρία Alchemia στοιχεία που βοηθούν στον διαλογισμό.

 

Η βιωσιμότητα αποτυπώνεται και στις συσκευασίες των alchemia soaps;

Η βιωσιμότητα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του brand. Επειδή τα alchemia soaps είναι απόλυτα φυσικά, θέλω αυτός που τα αποκτά να τα βλέπει και να μπορεί να τα έχει μαζί του όπου κι αν βρεθεί. Επέλεξα συσκευασίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη, προστατεύοντας παράλληλα τη σύσταση του σαπουνιού. Είναι 100% ανακυκλώσιμες και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Τώρα, που άνοιξε η αγορά, μπορεί κάποιος να φέρει τη συσκευασία στο showroom του alchemia και να βάλει το καινούργιο του σαπούνι.

 

alchemia packaging

 

Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας custom-made προϊόντων;

Στο site μου, έχω δημιουργήσει ένα quiz για κάθε τύπο δέρματος. Μέσω αυτού, μπορώ να καθοδηγώ και να βοηθάω τις γυναίκες να ανακαλύπτουν τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Γενικά, προσπαθώ να είμαι παρούσα για όλους όσοι με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

 

Μίλησέ μας για το showroom, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του…

Ανακαλύψαμε τον συγκεκριμένο χώρο με τον σύζυγό μου. Είναι πολύ κοντά στην αγορά του Νέου Ψυχικού, αλλά ταυτόχρονα είναι και off the chart. Δεν σου δίνει την αίσθηση του καταστήματος, αλλά είναι ένας χώρος που προωθεί την προσωπική επαφή με το προϊόν και με εμένα την ίδια. Αυτά που φαντάστηκα, όταν είδα τον χώρο, ήταν πολύ ακραία σε σχέση με αυτό που είχα μπροστά μου. Ωστόσο, μαζί με την πολιτικό μηχανικό Γιώτα Σουκάρα και την αρχιτέκτονα Πετρούλα-Χριστίνα Σεπετά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ακριβώς όπως τον είχα ονειρευτεί.

 

ALCHEMIA showroom

 

Τι ανακαλύπτουμε εδώ;

Το alchemia showroom είναι και το εργαστήριό μου. Εδώ “γεννιούνται” όλα! Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θέλω να ξεκινήσω τελετουργικά για μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων, να κάνουμε workshops, να δείχνω πώς μπορούν να γίνουν διαφορετικές συνταγές για τις μάσκες και να οργανώνω μικρά groups για face massage, με κάποιους συνεργάτες που κάνουν ayurveda. Για μένα, είναι ένας χώρος που δημιουργήσαμε μαζί με όλες τις γυναίκες που με στήριξαν. Κάθε μέρα που μπαίνω, νιώθω μεγάλη ευλογία που τα καταφέραμε, μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Χαίρομαι πολύ που πλέον μπορώ να γνωρίζω προσωπικά τις γυναίκες που με έχουν στηρίξει. Παρότι προσπαθώ πολύ να είμαι διαθέσιμη και μέσω του eshop και μέσω των social media, για να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία μπορεί να υπάρχει, η προσωπική επαφή είναι πολύτιμη.

 

 

Μαζί με τις κόρες σου, δωρίζεις μέρος της παραγωγής σου σε αστέγους. Γιατί η προσφορά είναι σημαντική για σένα;

Τα παιδιά μου συμμετέχουν ενεργά και με πολλούς τρόπους στην εμπειρία alchemia. Θέλω να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι που έχουμε σπίτι και μπορούμε κάθε βράδυ να κάνουμε ζεστό μπάνιο. Πάντα κρατάμε κομμάτια της παραγωγής και τα δίνουμε σε ανθρώπους που δεν μοιράζονται την ίδια τύχη με εμάς. Είναι κάτι που κάνουμε παρέα και μέσω αυτού καταλαβαίνουν την αξία της προσφοράς. Προς το παρόν γίνεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά, αν μεγαλώσει κι άλλο η εταιρεία, θα μεγαλώσει και η προσφορά.

 

 

Πώς οραματίζεσαι τη συνέχεια αυτής της διαδρομής;

Το όραμα το δημιουργούμε μαζί! Εγώ δεν είχα όραμα να δημιουργήσω showroom. Η στήριξη των ανθρώπων με οδήγησε σε αυτό. Το alchemia εξελίσσεται χάρη στο κίνημα των γυναικών που το στηρίζουν. Δεν έχω κάποιο business plan, αλλά κινούμαι με βάση τις ανάγκες αυτών των γυναικών. Θέλω να συνεχίσω να προσφέρω αυτό το self-care experirence σε όλους όσοι το χρειάζονται. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχω σχεδιάσει και θέλω να λανσάρω, αλλά τα κρατάω για έκπληξη! Πιστεύω, όμως, ότι ο κόσμος θα τα αγαπήσει πολύ!

 

alchemia Handmade Self-Care Rituals

www.alchemiasoaps.com

Showroom: Παρίτση 38, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Facebook: @alchemiasoaps

Instagram: alchemia_soaps

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin