Home / Good Life  / Travel  / Ταξιδεύοντας στη Φλώρινα

Ταξιδεύοντας στη Φλώρινα

Η Μακεδονία έχει τον τρόπο να μας παρασύρει στον φυσικό της πλούτο και τις γοητευτικές διαδρομές της. Η Φλώρινα και το Νυμφαίο, αποτελούν προορισμούς που μοιάζουν να διαθέτουν όλα εκείνα που αναζητά κανείς από μία εξόρμηση. Περιπέτεια, πράσινο, καλό φαγητό, φιλοξενία και φυσική ομορφιά, είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που συνοδεύουν τους δύο αυτούς τόπους, ενώ μένει απλά να ανακαλύψετε τις υπόλοιπες…

ΦΛΩΡΙΝΑ

Απέχει 159χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Τα τοπία της Φλώρινας μοιάζουν να ξεπηδούν από πίνακα του Claude Monet, με τα χρώματα να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Σακουλέβας, το ποτάμι που διαπερνά την πόλη, είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, εκεί όπου δίνονται τα ραντεβού των φοιτητών, αφού η Φλώρινα αποτελεί γνωστή πανεπιστημιούπολη. Στις όχθες του ποταμού, café και εστιατόρια σε περιμένουν να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας τη θέα και τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, ενώ μια βόλτα θα σε πείσει για το ιστορικό παρελθόν της πόλης, καθώς κτίσματα περασμένων αιώνων διατηρούν αναλλοίωτη την επιβλητική ομορφιά τους. Το μαγευτικό τοπίο της Φλώρινας, έχει τον τρόπο να σε ταξιδεύει νοερά, με τα σημάδια της αλλαγής των εποχών να γίνονται αντιληπτά σε κάθε σπιθαμή του τόπου. Η πόλη φημίζεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδανική εποχή για τους λάτρεις του χιονιού. Το καλλιτεχνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείψει από έναν τόπο σαν τη Φλώρινα. Η Σχολή Καλών Τεχνών “γεννά” επίδοξους καλλιτέχνες, οι οποίοι προσπαθούν να αποτυπώσουν στα έργα τους την ξεχωριστή ομορφιά της…

Must see!

1.O Λόφος του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί το ιδανικό σημείο εξόρμησης για εσάς που αγαπάτε την πεζοπορία και τις διαδρομές μέσα στο δάσος. Ο Σταυρός ύψους τριάντα μέτρων, το χαρακτηριστικότερο ίσως σύμβολο της πόλης, φωτίζει κάθε βράδυ τη Φλώρινα από ψηλά, μοιάζοντας να αιωρείται. Στον Λόφο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελληνιστικής Πόλης, ο οποίος χρονολογείται από τον 4οπ.Χ αι. και αποτελεί σημαντικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής.

2.Στο Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπορείτε να ενημερωθείτε γύρω από την ιστορία του τόπου, ενώ στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας να θαυμάσετε έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

3.Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών απέχει 45χλμ. από τη Φλώρινα, γοητεύοντας με το πλούσιο φυσικό τοπίο της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Οι δύο λίμνες είναι μοναδικοί υδροβιότοποι, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αποτελώντας τόπο αναπαραγωγής πτηνών και ψαριών απειλούμενων με εξαφάνιση. Εξερευνήστε τις λίμνες με τις παραδοσιακές “πλάβες”, τις ξύλινες βάρκες της περιοχής και περπατήστε στην πλωτή πεζογέφυρα, φτάνοντας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

cozy vine florina

Don’t miss!

1.Να επισκεφθείτε την πόλη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς τότε πραγματοποιούνται οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές, που ανάβουν κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα σε κάθε γειτονιά της Φλώρινας. Το έθιμο περιλαμβάνει άφθονο κρασί και φασολάδα, καθώς και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών συγκροτημάτων.

2.Να παρευρεθείτε στον “Πολιτιστικό Αύγουστο Φλώρινας” κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπου λαμβάνουν χώρα συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής.

3.Να περπατήσετε στη Δημοτική Αγορά και να αγοράσετε φημισμένα τοπικά προϊόντα, όπως πιπεριές Φλωρίνης και φασόλια Πρεσπών.

4.Να επιδοθείτε σε ψάρεμα, ορειβασία, ποδηλασία και κωπηλασία στις λίμνες των Πρεσπών, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά του τόπου.

5.Να ανεβείτε στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου και να κάνετε σκι σε μία από τις εννέα πίστες 13 χλμ. Έμπειροι δάσκαλοι θα σας βοηθήσουν στην εξάσκηση, ενώ το ορειβατικό καταφύγιο Βίγλας, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον φιλοξενίας, διαθέτοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath