Home / Cozyhome  / Στη Νορβηγία το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

Στη Νορβηγία το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta ευθύνεται για το υπέροχο αποτέλεσμα!

Το νορβηγικό, αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, σχεδίασε το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο του κόσμου, το οποίο θυμίζει περισκόπιο υποβρυχίου. Με συνολική έκταση 495 τ.μ, περιβάλλεται από μία τεράστια τζαμαρία, η οποία προσφέρει στους επισκέπτες την απόλυτη θέα στον υποθαλάσσιο κόσμο.

 

Το εστιατόριο “Under”, το πρώτο υποθαλάσσιο στην Ευρώπη,  μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 άτομα και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και σαν  κέντρο θαλάσσιων ερευνών.

 

 

Rune Grasdal, ο βασικός  αρχιτέκτονας που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του “Under”,  δήλωσε ότι πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, αφού μπορείς να γευματίσεις, μόλις μια ανάσα από την άγρια ζωή του ωκεανού.

Το εστιατόριο σχεδιάστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα, θυμίζοντας έναν τσιμεντένιο σωλήνα με μήκος 34 μ. , ενώ οι ελαφρώς καμπυλώδεις τοίχοι, έχουν μισό μέτρο πάχος, ώστε να εξασφαλίζουν την απαραίτητη αντίσταση απέναντι στα κύματα και την ορμή του νερού.

 

 

Η εσωτερική διακόσμηση του “Under” είναι ιδιαιτέρως ζεστή, με στόχο να μη δημιουργείται η αίσθηση της κλειστοφοβίας, και γι’ αυτό το υλικό που επιλέχθηκε είναι το ξύλο βελανιδιάς. Διαθέτει 3 διαφορετικά επίπεδα -συνδέονται με μια μεγάλη ξύλινη σκάλα- ανάμεσά τους ένα φουαγιέ, ένα champagne bar και το κυρίως εστιατόριο στο ισόγειο.

 

 

Ο φωτισμός είναι αρκετά χαμηλός, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να διακρίνουν κάθε λεπτομέρεια του βυθού, ενώ οι χρωματισμοί του εστιατορίου κυμαίνονται στην παλέτα του πράσινου και του μπλε, θυμίζοντας τις αποχρώσεις που παίρνει η θάλασσα κάθε στιγμή.

 

Όλα τα έπιπλα είναι custom made από ξύλο βελανιδιάς και τα κεραμικά διακοσμητικά έχουν κατασκευαστεί από υποθαλάσσια άμμο, όλα από έναν ντόπιο καλλιτέχνη.

 

Το “Under” είναι για το studio Snøhetta, το πρώτο του εγχείρημα υποθαλάσσιας αρχιτεκτονικής. Στο παρελθόν, όμως, το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει αρκετά κτίρια που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο, όπως η Opera του Όσλο.

 

https://under.no/

https://snohetta.com/

 

Photography:  Ivar Kvaal

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath