Home / Family  / Σοφία Τσιάμη: “Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο.”

Σοφία Τσιάμη: “Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο.”

Σοφία Τσιάμη: "Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο."
Σοφία Τσιάμη: Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων μας δίνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά! 

Είναι μια γυναίκα ανήσυχη, πολυτάλαντη και επιτυχημένη. Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παραμυθιών Σοφία Τσιάμη μας μιλά για τη συγγραφική της ιδιότητα, μοιράζεται μαζί μας τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία και επιφυλάσσει μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς μας αναγνώστες! 

 

Σοφία Τσιάμη: "Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο."

Η Σοφία Τσιάμη και ο κόσμος του παιδικού παραμυθιού.

 

 

Έχετε σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία, είστε εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας, καθώς διατηρείτε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ενώ στην πορεία της ζωής σας σάς προέκυψε η συγγραφή παιδικών βιβλίων. Ήταν μία ανάγκη που είχατε πάντοτε; Πώς αρχίσατε και για ποιους λόγους να γράφετε παιδικά βιβλία;

Πάντοτε είχα και έχω την ανάγκη να διαβάζω πολλά βιβλία. Δεν ήταν παιδικό μου όνειρο η συγγραφή. Δεν υπήρχε καν στο μυαλό μου μέχρι τη στιγμή που γέννησα τα παιδιά μου και τα παιδικά βιβλία άρχισαν να στοιβάζονται κυριολεκτικά σε κάθε χώρο του σπιτιού μου. Κάποια στιγμή ένιωσα πως ήθελα να πω τη δική μου ιστορία κι έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι…

 
Περιγράψτε μας τη δημιουργική διαδικασία που περιλαμβάνει η συγγραφή ενός βιβλίου, από την γέννηση της ιδέας μέχρι την έκδοση του βιβλίου.

Η γέννηση της ιδέας είναι το πρώτο βήμα. Η καταγραφή το επόμενο. Η επεξεργασία των όσων καταγράφηκαν ένα βήμα ακόμη. Κάποια κομμάτια παραμένουν αναλλοίωτα από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ κάποια άλλα δουλεύονται ξανά.

Χρειάζεται λίγος χρόνος να καταλαγιάσει το κείμενο μέσα σου. Να ωριμάσει, μέχρι να το διαβάσεις ξανά και ξανά και να νοιώσεις πως δεν χρειάζεται άλλο κανάκεμα.

Τότε το στέλνεις. Να πετάξει. Να φτάσει στους εκδότες. Εδώ θέλει γερό στομάχι για να αντέξεις τις απορρίψεις και να μην χάσεις την πίστη στο κείμενό σου και στις συγγραφικές σου ικανότητες. Πέρα από την ποιότητα του κειμένου παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συγκυρίες. Ενίοτε για κάποιους και οι γνωριμίες. Εφόσον κάποιος εκδότης ενδιαφερθεί, τα υπόλοιπα, εικονογράφηση, τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου, προώθηση κ.λ.π δρομολογούνται κατά κανόνα από τον εκδοτικό οίκο.

 

 

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση/σεις που αντιμετωπίζει ο συγγραφέας ώστε να κατακτήσει τους μικρούς αναγνώστες; Είναι απαιτητικοί; Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα παιδικό βιβλίο να ξεχωρίζει και να κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών;

Όλα είναι πολύ υποκειμενικά. Η απαίτηση του κάθε παιδιού εξαρτάται πάρα πολύ από το αναγνωστικό του υπόβαθρο, το οποίο πέρα από το χώρο του σχολείου καλλιεργείται πρωτίστως από τους ίδιους τους γονείς. Σίγουρα η φαντασία και η ανατροπή στην πλοκή μιας ιστορίας την απογειώνουν στα μάτια των παιδιών. Η εικονογράφηση, εφόσον πρέπει να υπάρχει, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Η θεματολογία έχει τον δικό της.

 
Εκτός από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων σας αρέσει να επισκέπτεστε σχολεία, συλλόγους κτλ και να αφηγείστε τα παραμύθια σας στα παιδιά. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που πρέπει να έχει ο αφηγητής;

Να ζει την ιστορία που αφηγείται.

Να μην φοβάται να τσαλακωθεί.

Να ταξιδεύει πρώτα ο ίδιος για να μπορέσει να προσκαλέσει και να πείσει και τους συνεπιβάτες του.

 

Σοφία Τσιάμη: "Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο."

Η συγγραφές Σοφία Τσιάμη αφηγείται με τον πιο μαγικό και παραστατικό τρόπο παραμύθια στα παιδιά.

 

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάζοντάς το αισθανθήκατε πως αλλάζει ο τρόπος σκέψης σας; Ποια η σκέψη, το δίδαγμα και γενικά αυτό που κρατάτε από εκείνο;

Νομίζω κάθε βιβλίο κάτι μας αφήνει. Άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνειδητά. Δεν μου έρχεται κάποιο συγκεκριμένο. Ως είδος μου αρέσουν πολύ οι βιογραφίες. Γενικώς, μου αρέσει να παρατηρώ τις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Μαθαίνω μέσα από τις πατημασιές των άλλων, τα σωστά και τα λάθη τους και θαυμάζω πάντα τους αυτοδημιούργητους και όσους κατάφεραν να πορευτούν και να ξεχωρίσουν παρά τις αντιξοότητες, που η ζωή έφερε στο δρόμο τους.

 

Σήμερα η τεχνολογία έχει κυριεύσει τα πάντα. Με ποιους τρόπους μπορούν τα παιδιά να στραφούν στο παιδικό βιβλίο, να το αγαπήσουν και να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης;

Δύσκολα τα πράγματα! Δύσκολα γιατί οι μεγάλοι νομίζω πως είναι περισσότερο εθισμένοι στην τεχνολογία από τα παιδιά! Δεν κατανοούν πως η δύναμη της εικόνας τους προς τα παιδιά είναι μεγαλύτερη από το λόγο τους. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τα παιδιά να διαβάζουν, όταν εμείς είμαστε όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι ή καρφωμένοι σε μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή. Είναι τρομερό το πώς παρασυρόμαστε ο ένας από τον άλλο. Κάποτε η βιβλιοθήκη ήταν απαραίτητη και κόσμημα σε ένα σπίτι. Τώρα μας ενδιαφέρει η μοντερνιά, ο άνετος τεράστιος καναπές για να θρονιαζόμαστε και να παίζουμε play station ή να βλέπουμε ταινίες στην 50άρα τηλεόρασή μας, που δεν αφήνει περιθώριο για βιβλία δίπλα της.
Νομίζω πως πρέπει να επαναφέρουμε από την αρχή όλες τις συνήθειες της φιλαναγνωσίας. Βάζουμε βιβλιοθήκες στα σπίτια μας, επισκεπτόμαστε μαζί με τα παιδιά δημόσιες βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία, δανειζόμαστε βιβλία, αγοράζουμε βιβλία, ανταλλάσσουμε βιβλία, διαβάζουμε βιβλία, απενεργοποιούμε τα κινητά μας έστω για κάποιες ώρες. Εξάλλου οι πρόσφατες ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία περίτρανα έδειξαν πού καταφεύγει ο άνθρωπος για να καθησυχάσει το πνεύμα του και να βρει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα, όταν ο κόσμος γύρω του αρχίζει να καταρρέει.

 

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ένα βιβλίο ίσως είναι το καλύτερο δώρο, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους αναγνώστες. Ποιο από τα βιβλία σας μας προτείνετε (αν μπορείτε να διαλέξετε κάποιο) και γιατί; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο.

Ένα βιβλίο είναι σίγουρα το καλύτερο δώρο. Δώρο ζωής. Δύσκολα να ξεχωρίσεις κάποιο από τα δάχτυλα του χεριού σου! Καθένα έχει την αιτία και την αξία της ύπαρξής του. Πάραυτα θα σταθώ στα δύο πιο πρόσφατα μια και λόγω των ημερών τόσο «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μαμά ΑΠ’ ΟΛΕΣ» εκδόσεις Ψυχογιός, όσο και το λαϊκό παραμύθι μου «ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΛΙ» εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα έχουν την τιμητική τους. Το πρώτο, γιατί αυτό το διάστημα οι μαμάδες παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις όμορφες γιορτινές μέρες που έρχονται. Κάθε μαμά είναι λοιπόν δικαιωματικά η καλύτερη απ’ όλες.

 

 

Το δεύτερο, γιατί παρόλο που για τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα χρειάζεται άφθονο θυμαρίσιο μέλι, εδώ στο παραμύθι είναι αρκετή μία και μόνο σταγόνα, για να μας δείξει πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, ακόμη κι αν θεωρούμε πως δεν μας αφορά άμεσα. Να νοιαζόμαστε, να σκύβουμε, να παίρνουμε και ν’ απιθώνουμε αγάπη για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Σοφία Τσιάμη: "Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο."

 

 

 

Οι συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες. Ποιο αισιόδοξο μήνυμα θα τους στέλνατε αυτή την περίοδο και τι θα λέγατε στους γονείς οι οποίοι επίσης δίνουν τον δικό τους αγώνα σε αυτές τις ιδιαίτερες για όλο τον πλανήτη συνθήκες;

Αυτό που λέω πάντα στα δύσκολα στον εαυτό μου: Με υπομονή και επιμονή όλα τα καταφέρνεις στη ζωή.

Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο.

 

 

Σοφία Τσιάμη: "Το σημαντικό είναι να προχωράμε! Να προχωράμε έστω και κουτσαίνοντας. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το βάδισμά μας θα γίνει και πάλι στακάτο και περήφανο."

Σοφία Τσιάμη: Η καλύτερη μαμά απ΄όλες.

 

 

Είδαμε ένα υπέροχο video στο οποίο παρουσιάσατε μία κατασκευή για ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μία ιδέα για χριστουγεννιάτικη κατασκευή ή κάποια δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά;

Σας ευχαριστώ για τον καλό σας λόγο και χαίρομαι που σας άρεσε το ημερολόγιο της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ μαμάς ΑΠ’ΟΛΕΣ. Μου δίνετε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μία ακόμη ιδέα, που είχα στο μυαλό μου με αφορμή το βιβλίο μου «ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΛΙ!», αλλά δυστυχώς λόγω περιορισμών covid δεν κατάφερα να υλοποιήσω. Ποια; Messy play! Πώς;

«Με τα δυο μου τα χεράκια πλάθω χριστουγεννιάτικα μελομακαρονάκια.
Ανακατεύω τα υλικά, βούτυρο, αλεύρι, κανέλα κι άλλα μυρωδικά!
Μοσχομυρίζει η γειτονιά, σαν μπουν στο φούρνο τα ταψιά!
Ρίχνω μέλι θυμαρίσιο παραγωγή του θείου Γιώργου από το Νέο Ρύσιο.
Πασπαλίζω καρυδάκι και ιδού έτοιμο το πιο νόστιμο μελομακαρονάκι!»

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και αγάπη!

Υ.Γ. Το ποιηματάκι μόλις το συνέθεσα. Το χαρίζω στους μικρούς σας αναγνώστες…

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!