Home / Family  / Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα;

Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα;

διαφορετικότητα

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι από μωρά ακόμα μπορούμε να αναγνωρίσουμε φυλετικές διαφορές. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα από μικρή ηλικία;

 

Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με μείζονες συνέπειες τόσο ατομικές, όσο και συλλογικές. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα είναι ιδέες που καλλιεργούνται στον άνθρωπο, ήδη από την παιδική ηλικία. Τα μωρά από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται είναι διαρκώς ένα σφουγγάρι, που συλλέγει αμέτρητες πληροφορίες και γνώσεις. Αποτελούν έναν “λευκό καμβά” πάνω στον οποίο οι γονείς θα ζωγραφίσουν την προσωπικότητά τους.

 

Για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, οι γονείς πρέπει να συζητούν μαζί τους από νωρίς. Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει και να αφομοιώσει πώς πρέπει να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό και όχι να το κάνουμε πέρα. Έχοντας την τάση να μιμούνται συνεχώς, οι γονείς μπορούν να γίνουν το καλύτερο παράδειγμα.

 

 

Διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας παιδικές ταινίες, που περνούν το συγκεκριμένο μήνυμα, τα παιδιά θα κατανοήσουν τις ανθρώπινες διαφορές με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Εστιάζουμε στο πώς ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά αυτό το γεγονός τον κάνει και μοναδικό. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν παρέα με άτομα από άλλες κοινωνικές ομάδες και ανακαλύπτουμε μαζί τους την κουλτούρα άλλων πολιτισμών. Εξηγώντας τους με αγάπη και απλά λόγια ότι ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό δεν μας υποβαθμίζει, τα παιδιά θα μάθουν πώς να αγκαλιάσουν τους ανθρώπους για τον εσωτερικό τους κόσμο.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.