Home / Family  / Πώς θα προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία;

Πώς θα προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία;

Tips για τους γονείς: Βοηθήστε τα παιδιά σας να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος!

Η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες διαστάσεις επιδημίας. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι μπορούν να αιτιολογήσουν την παιδική παχυσαρκία, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ψυχική κατάσταση των παιδιών. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν την παιδική παχυσαρκία και να μεγαλώσουν υγιή και κατά συνέπεια ευτυχισμένα παιδιά; 

 

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν και να διατηρήσουν υγιείς συνήθειες!

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δραστήριο και παροτρύνετέ το να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ή είδος σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση.  Προτείνετέ του ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες και δώστε του κίνητρα να δοκιμάσει διάφορες μορφές άσκησης και είδη αθλημάτων μέχρι να κατασταλάξει σε αυτήν που του αρέσει και το εκφράζει πραγματικά! Η τακτική σωματική άσκηση θα βοηθήσει το παιδί να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και θα μειώσει τις πιθανότητες για την παιδική παχυσαρκία. 

 

 

Μειώστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη. 

H καθιστική ζωή και η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία. Μειώστε λοιπόν τον χρόνο που δαπανούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη και βοηθήστε τα να παραμείνουν δραστήρια. Επιλέξετε δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια και κάντε την άσκηση ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για εκείνα και για εσάς! 

 

Μιλήστε τους τα για τα τρόφιμα.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα τρόφιμα και γενικά για την υγιεινή διατροφή. Τονίστε την αξία των φρούτων και των λαχανικών και την διατροφική αξία του ψαριού και στον αντίποδα συζητήστε για το κακό που προκαλούν στον οργανισμό, οι ανθυγιεινές επιλογές φαγητού, όπως είναι οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά, τα fast food, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα ζαχαρωτά. Να θυμάστε πως οι γονείς διαδραματίζουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

 

 

Αναλάβετε την ευθύνη!

Είναι ευθύνη των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά υγιεινά φαγητά και να περιορίζουν την ύπαρξη παχυντικών τροφών στο σπίτι. Αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί και φροντίστε ώστε τα παιδιά να τρώνε ισορροπημένα, να κάνουν μικρά και ελαφριά γεύματα και να κάνουν την υγιεινή διατροφή μέρος της καθημερινότητάς τους. 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!