Home / Wellness  / Health  / Πώς θα παίρνεις όλες τις βιταμίνες που πρέπει;

Πώς θα παίρνεις όλες τις βιταμίνες που πρέπει;

Τα dos και don’ts: Έτσι δεν θα χάσεις καμία απ’τις βιταμίνες.

Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις για να έχει ο οργανισμός σου όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.

 
Πες “όχι” στις επεξεργασμένες τροφές.

Είναι καλύτερα να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές. Κάθε τι επεξεργασμένο έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά και τις βιταμίνες του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να προτιμάς κάθε τι φυσικό που έχει επεξεργαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

 
Προτίμησε τα εποχιακά τρόφιμα.

Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά δεν έχουν καταψυχθεί και δεν έχουν συντηρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι φέρουν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά ακέραια.

 

Πώς θα παίρνεις όλες τις βιταμίνες που πρέπει;

 

 

Φάε τα φρούτα και μην πίνεις χυμούς.

Μπορεί οι φυσικοί χυμοί να είναι θρεπτικοί όμως δεν περιέχουν όλα τα ευεργετικά συστατικά των τροφίμων. Αν όμως φας το φρούτο -σε κάποιες περιπτώσεις και με τη φλούδα του- θα πάρεις όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

 

Μην κόβεις τα λαχανικά..

Προτίμησε να μην κόβεις τα φρούτα και τα λαχανικά -όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Όταν τα τεμαχίζεις χάνουν κάποιες βιταμίνες τους. Αν για παράδειγμα προετοιμάζεις μια σαλάτα μαρούλι κάνε το εξής: Κόψε το μαρούλι με τα χέρια σου χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου μαχαίρι. Απλώς τεμάχισέ το σε χοντρά κομμάτια. Έτσι, θα κρατήσει περισσότερες από τις βιταμίνες του.

 

Κάνε “έξυπνους” διατροφικούς συνδυασμούς.

Συνδυάζοντας σωστά τα τρόφιμα θα πάρεις και όλες τους τις βιταμίνες. Συνδύασε για παράδειγμα σίδηρο και βιταμίνη C τρώγοντας σπανακόρυζο με λεμόνι και φακές με ξύδι. Ακόμη συνδύασε ασβέστιο και βιταμίνη D τρώγοντας πράσινη σαλάτα με τόνο, ομελέτα με τυρί και μπρόκολο και σολομό με σπανάκι. Αντίθετα μην τρως σπανακόρυζο μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί το ασβέστιο δεν αφήνει τον σίδηρο να απορροφηθεί.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!