Home / Wellness  / Mind  / Πώς η ζέστη επηρεάζει την ψυχολογία μας

Πώς η ζέστη επηρεάζει την ψυχολογία μας

Πώς η ζέστη επηρεάζει την ψυχολογία μας
Το καλοκαιράκι έχει και τα αρνητικά του. 

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που προτιμούν τους χειμερινούς μήνες, ενώ μόνο στη σκέψη των υψηλών θερμοκρασιών χάνουν την ψυχραιμία τους. Αν και σε πολλούς από εμάς φαίνονται περίεργα τα αρνητικά συναισθήματα για τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν πολλαπλές έρευνες που υποστηρίζουν την αρνητική επίδραση του θέρους στη ψυχολογία μας. Πιο συγκεκριμένα: 

 

Απώλεια συγκέντρωσης. 

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ως αποτέλεσμα την ενεργητικότητα. Σύμφωνα δε με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό European Journal of Social Psychology, η ζέστη μειώνει το κίνητρο των εργαζομένων, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της παραγωγικότητας. Είναι άλλωστε λογικό, καθώς οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες μας αποπροσανατολίζουν, αποτελώντας κατασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη στόχων σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. 

 

Τα νεύρα στα ύψη. 

Μαζί με την θερμοκρασία αυξάνεται και η νευρικότητα. Σύμφωνα με πολλές έρευνες τις πολύ ζεστές μέρες οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να είναι πιο ευάλωτοι σε τσακωμούς, καθώς νιώθουν άσχημα, ιδρώνουν και δεν μπορούν να ξεκουραστούν.  

 

 

Πώς η ζέστη επηρεάζει την ψυχολογία μας

 

 

Υπερδιέγερση ή αντίθετα ραθυμία. 

Ο ανεβασμένος υδράργυρος προκαλεί δυσφορία αλλά και προβλήματα ύπνου. Η αϋπνία με τη σειρά της αυξάνει ορμόνες που σχετίζονται με την υπερδιέγερση, η οποία δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Ακόμη, οι αποπνικτικές θερμοκρασίες, μας αναγκάζουν να καταναλώσουμε όλη μας την ενέργεια και μας μετατρέπουν σε σωματικά και ψυχικά ράκη. 

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Αν ακόμη βρίσκεστε στην πόλη και οι υποχρεώσεις ή τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε τη θάλασσα, τότε πρέπει να περιορίσετε όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας, να μένετε ενυδατωμένοι με κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών, να κοιμάστε επαρκώς, να τρώτε σωστά και να δροσίζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, καλοκαίρι είναι θα περάσει. 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!