Home / Family  / Πόσο βάρος μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Πόσο βάρος μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Πόσο βάρος μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;
Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος στην εγκυμοσύνη; 

Είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της κύησης να πάρετε βάρος, όμως πόσο ακριβώς; Σύμφωνα με τους ειδικούς για μια γυναίκα με BMI μεταξύ 20 και 26 πριν την εγκυμοσύνη, η κατανομή της πρόσληψης βάρους είναι: 

Για το πρώτο τρίμηνο: από 1,5 έως 2 kg

Για το δεύτερο τρίμηνο: από 6 έως 8 kg

Για το τρίτο τρίμηνο: από 4 έως 6 kg

 

 

Νούμερα κατά προσέγγιση 

Βεβαίως να έχετε στο μυαλό σας πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, οπότε κατά τη διάρκεια της δικής σας κύησης τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν. Ο παραπάνω οδηγός είναι κατά προσέγγιση, οπότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας. 

 

Γιατί πρέπει να προσέχετε το βάρος στην εγκυμοσύνη; 

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την εικόνα, αλλά και για την υγεία μας. Έτσι σε ό,τι αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μία περίοδο κατά την οποία το σώμα υφίσταται μεγάλες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ακόμη πιο κρίσιμη για την υγεία της εγκύου, αλλά και του εμβρύου. 

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διάφορων ασθενειών και προβλημάτων. Πιο αναλυτικά: 

-Αιμορροΐδες
-Κιρσοί κάτω άκρων
-Οσφυαλγία
-Υπέρταση κύησης και προεκλαμψία
-Διαβήτης κύησης

 

 

Επομένως, είναι καλό να μείνετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά και για τις μορφές άσκησης που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να ελέγχετε το βάρος σας και να νιώθετε περισσότερη ευεξία. 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!