Home / Wellness  / Health  / 5 λόγοι που τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία!

5 λόγοι που τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία!

Πως τα προβιοτικά μας κάνουν καλό!

Ποιες είναι οι θεραπευτικές δράσεις των προβιοτικών, γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας και που μπορούμε να τα βρούμε; Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, αλλά μπορούμε να τα βρούμε και σε άλλες τροφές όπως είναι το kimchi και το sauerkraut ή αλλιώς το γερμανικό ξινολάχανο. Σύμφωνα με μελέτες βοηθούν τον οργανισμό με διάφορους τρόπους:

5 λόγοι που τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία!

Αγαπούν το πεπτικό σας σύστημα

Τα προβιοτικά περιέχουν ¨καλά¨ βακτήρια, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που είναι ευεργετικοί για την υγεία όπως αναφέραμε. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία του εντέρου, η οποία μπορεί να απορρυθμιστεί από την κακή διατροφή, τη λήψη αντιβιοτικών και άλλους παράγοντες. 

Καταπολεμούν την κατάθλιψη

Η θεραπεία με προβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μάχη με την κατάθλιψη, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το προβιοτικό Bifidobacterium longum NCC3001 περιορίζει σημαντικά την κατάθλιψη σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Απομακρύνουν το άγχος

Σύμφωνα με το περιοδικό Scientific Reports, πειραματόζωα που έλαβαν συμπληρώματα με το προβιοτικό Lactobacillus plantarum είχαν λιγότερο άγχος. Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες πιθανολογούν πως μελλοντικά μπορούν να αναπτυχθούν θεραπείες κατά του άγχους με βάση τα προβιοτικά, οι οποίες θα είναι σε θέση να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών.

Θεραπεύουν τη διάρροια

Τα προβιοτικά στέκονται σύμμαχοι ενάντια στη διάρροια, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της. Μάλιστα, αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διάρροιας στα παιδιά κατά 57%  και κατά 26% στους ενήλικες, ενώ δρουν ανακουφιστικά και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παραγωγή φυσικών αντισωμάτων στο σώμα και ότι η λήψη τους μειώνει τις πιθανότητες για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, το προβιοτικό Lactobacillus crispatus  μειώνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης στις γυναίκες κατά 50%.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!