Home / Wellness  / Health  / Προστατέψτε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Προστατέψτε τα μάτια σας το καλοκαίρι

cozy vibe wellness health eyes
Οι αρνητικές συνέπειες του καλοκαιριού στα μάτια μας.

Τα οφθαλομολογικά προβλήματα φαίνεται ότι παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της αυξημένης ηλιοφάνειας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της αυξημένης θερμοκρασίας. Επιπεφυκίτιδα, μολύνσεις, κερατίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων, φωτοτραυματισμός και πολλά άλλα προβλήματα κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους αυτή την εποχή.

 

Tα μάτια είναι ευαίσθητα στο αλάτι της θάλασσας αλλά κυρίως στο χλώριο της πισίνας, όπου τα νερά είναι στάσιμα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και τελικά στον κερατοειδή μας, δημιουργώντας λοιμώξεις. Η μακροχρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UV-A και UV-B του ήλιου έχει ως συνέπεια τη μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας τελικά καταρράκτη. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σχετιζόμενη με την ηλικία είναι μια ακόμα από τις συνέπειες, μιαμη αναστρέψιμη βλάβη που οδηγεί στη σταδιακή και ανώδυνη απώλεια της κεντρικής όρασης.

 

Φυσικά, από αισθητικής άποψης, οι πρώιμες ρυτίδες γύρω από τα μάτια αποτελούν ένα ακόμα από τα δυσάρεστα της έκθεσης στον ήλιο. Φροντίστε να μην ξεχνάτε το συχνό πλύσιμο των χεριών σας μετά το μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα. Ξεπλένετε πάντα τα μάτια σας με άφθονο τρεχούμενο νερό και χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα αν νιώθετε τα μάτια σας στεγνά. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ακόμα ένας αρνητικός παράγοντας για τα μάτια σας. Φοράτε πάντα γυαλιά, με φακούς καλής ποιότητας, οι οποίοι προστατεύουν επαρκώς τα μάτια από την έκθεση στον ήλιο. Τα γυαλιά ηλίου που θα αγοράσετε και που θα προστατεύουν τα μάτια σας από την ακτινοβολία θα πρέπει να είναι ειδικά απορροφητικά, με φακούς που θα απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.

 

Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία υπάρχουν ειδικοί φακοί (φακοί μελανίνης) που απορροφούν όλων των ειδών τις ακτίνες του ήλιου, προσφέροντας τελικά μεγαλύτερη προστασία. Δυστυχώς, οι ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στα μάτια μας από το πάνω μέρος των γυαλιών μας. Για τον λόγο αυτό φοράτε πάντα καπέλο με μεγάλο γείσο. ‘Οσο για το ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων, εφαρμόστε μια αντηλιακή κρέμα ειδική για την περιοχή των ματιών, έτσι ώστε να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες ρυτίδες της φωτογήρανσης.


Mην ξεχνάτε πως η πρόληψη μπορεί να σας προστατέψει από πολλές ανεπιθύνητες συνέπειες!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath