Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πορτοκάλι, ο καρπός του Χειμώνα!

Πορτοκάλι, ο καρπός του Χειμώνα!

orange_restart
Ένα φρούτο που το γνωρίζουν όλοι και το λατρεύουν πολλοί.

Λίγοι είναι όμως αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω πέρα από την όξινή του γεύση και την πληρότητά του σε βιταμίνη C. Έφτασε η ώρα να μάθεις και εσύ λοιπόν τι πραγματικά εστί πορτοκάλι. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

 

Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα του κόσμου, καθώς είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά.

Αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, θειαμίνης, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών και γι’αυτό άλλωστε έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης εξηγείται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, η οποία μετριάζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αποτελώντας ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.

Όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, το πορτοκάλι περιορίζεται κατά βάση σε 3. Πρώτη σε συγκέντρωση είναι αυτή του ασκορβικού οξέος, γνωστό και ως βιταμίνης C, καθώς χαρακτηριστικά ένα μεγάλο πορτοκάλι παρέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης καθημερινής τιμής προς κατανάλωση( RDI).

 

Στη συνέχεια, ακολουθεί μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ονομάζεται βιταμίνη Β1, η θειαμίνη όπου βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Επίσης, γνωστό ως βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, το φυλλικό οξύ έχει πολλές βασικές λειτουργίες και βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές.

 

Τέλος, ο καρπός του πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε κάλιο.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

 

Επιπλέον, τα πορτοκάλια μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης λίθων στους νεφρούς. Αν και δεν είναι πλούσια σε σίδηρο, μπορούν επίσης να προστατεύσουν από την αναιμία αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με ορισμένες τροφές.

 

orange_restart

 

Πώς θα αντιδρούσες αν σου λέγαμε ότι αυτό το υπέροχο φρούτο μπορείς να το αξιοποιήσεις και με άλλους τρόπους; Ας πούμε για να στολίσεις το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου…

Ξέρουμε σου ακούγεται παράλογο, όμως πίστεψέ μας πρόκειται για ένα πρωτότυπο, οικολογικό και οικονομικό επίσης στολίδι. Πώς;

Με την ξήρανση εσπεριδοειδών και ιδίως πορτοκαλιών το αποτέλεσμα είναι φανταστικό και σίγουρα αξίζει τόσο λίγο από το χρόνο όσο και μία θέση στο δέντρο σου.

 

Βασικό μέλημά σου είναι να μην χαθεί καθόλου το χρώμα του πορτοκαλιού.
  • Ξεκινώντας λοιπόν, θα διαλέξεις τα πορτοκάλια σου και θα τα κόψεις σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείς, ιδανικά να έχουν όλες το ίδιο πάχος περίπου.
  • Στη συνέχεια θα χρειαστείς αρκετό χαρτί κουζίνας με το οποίο θα ρουφήξεις ταμποναριστά τα υγρά τους.
  • Έπειτα θα απλώσεις τις φέτες σου σε ένα ταψάκι και θα τις ψήσεις στους 100 βαθμούς στις αντιστάσεις για πολλή ώρα, με διαλείμματα ενδιάμεσα για να αφαιρείς με χαρτί τα υγρά που θα βγάζουν, ώστε να επιταχύνεις την διαδικασία αποξήρανσης.
  • Αν όλα πάνε καλά, οι φέτες από τα φρούτα σου θα έχουν διατηρήσει το χρώμα τους και στο κέντρο θα είναι διάφανες σαν μικρά γυάλινα βιτρό με το υπέροχο φυσικό τους χρώμα και σχέδιο.

 

Είναι μια ιδιαίτερη ιδέα που χρειάζεται υπομονή για να επιτύχει, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι φανταστικό!

Τόλμησε και δοκίμασε να φτιάξεις φέτος χειροποίητα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και καλή επιτυχία από εμάς!

 

** Και μην ξεχνάς αυτή τη περίοδο της καραντίνας παραμένουμε online μαζί σου, με εξίσου αποτελεσματικές συνεδρίες εξ’ αποστάσεως και σου προσφέρουμε 20% έκπτωση σε όποιο πακέτο κι αν διαλέξεις!

 

Το άρθρο “Πορτοκάλι, ο καρπός του Χειμώνα” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος